Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 09:23, 08 paź 2012

Do góry
Betyś na lepszy nastrój

Kondziowy Ogród :) 09:16, 08 paź 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)

Tak niestety Kondzio nie wytrzymał i przybiegł szybciutko pomagać.

A to mieliśmy do zrobienia

stado truskawek i poziomek w jednym

teraz wygląda tak - uwijaliśmy się jak mróweczki, żeby to wszystko dzisiaj zrobić
Kindzia najgorzej było tu

Niezły busz tu miałeś
Pewnie zaniedbalem
Pod starą jabłonią 09:02, 08 paź 2012

Do góry
Jak już wspomniałam, działkę po raz pierwszy zobaczyłam w maju br. Na samo wspomnienie tamtego czasu buzia mi się uśmiecha. Skąd we mnie była ta siła do kopania oczka wodnego, do dzisiaj tego nie wiem. Pozostała mi po tym czasie pamiątka. Uszkodzona łękotka O powstawaniu oczka napiszę następnym razem, Dzisiaj chciałam wspomnieć o starych jabłoniach które mnie wprost urzekły. Kiedy zobaczyłam je po raz pierwszy kwitły.

Zaraz po tym zaczęła się nieustająca walka o nie, którą niestety przegrywam.

Zerwałam parę próbek, zamknęłam w hermetycznym pojemniku i w te pędy pognałam do Pani Justyny, Matki wszystkich (gdańskich) ogrodów. Taka trójmiejska Maja Popielarska prowadząca przed laty program ogrodniczy w regionalnej telewizji.

- To mszyca je tak zżera, paskuda jedna! - zawyrokowała wyrocznia.
- Co czynić, o Dobrodziejko? Co czynić? - wyjęczałam.
Matka Justyna słono kosztujące preparaty wskazała. Przeciążone do granic możliwości debetowej konto zawyło z bólu. Pryskałam cztery razy, nie pomogło. Następną walkę wytoczę im na wiosnę.
Później przyszedł czas na wywiezienie "tony" śmieci po wcześniejszej właścicielce. Przeniesienie kompostownika, który jak widać na zdjęciu był umieszczony pomiędzy jabłonie.

Wyrównywanie terenu i sianie trawy

Muszę zadowolić się meblami które pozostały dlatego, zabrałam się za pędzel i farbę. Stół był w opłakanym stanie. Szlifowałam, szlifowałam a później malowałam

Efekt końcowy

Tak bardzo kocham stare jabłonie...

W ogrodzie posadziłam również dwie rajskie jabłonie, ale żeby nie zanudzać, to może na następny wpis.

Zamek i ogrody zamkowe Kliczków dolnośląskie, Bolesławiec 08:37, 08 paź 2012

Do góry
Bolesławiec - 12 km od Zamku Kliczków; cudne niewielkie bardzo zadbane miasteczko. Znak rozpoznawczy - już na każdym rondzie

Zagapilam sie i w sklepach z ceramika kupowalam, fotka z ostatniego - z normalna raczej porcelana uzytkowa...

Katalpy na rynku:

W takich metalowych ozdobkach:

Piekne odrestaurowane kamieniczki na rynku:

Rosa rugosa w ramkach z bukszpanu:
Zamek i ogrody zamkowe Kliczków dolnośląskie, Bolesławiec 08:32, 08 paź 2012

Do góry
Mnóstwo starych cisów:

Zobaczcie JAK WIELKIE te cisy rosna - nieprzycinane...

Otoczenie zamku - budynki dla służby, gospodarcze, teraz normalnie zamieszkałe, raczej oryginalne

Ogródek z dyniami na drzewie przy jednym z tych domów:

Zamek i ogrody zamkowe Kliczków dolnośląskie, Bolesławiec 08:29, 08 paź 2012

Do góry
Ponieważ nie znalazłam, a myślę że warto pokazać, wklejam kilka zdjęć z przedłużonego weekendu (05-07.10 br)w zamku Kliczków (www.kliczkow.com.pl) i Bolesłąwcu na Dolnym Śląsku.
Warto! Cudowne okolice, zamek w środku lasu dębowego (pierwszy raz widziałam - żadnych większych drzew prócz dębów, kilku sosen i brzóz).. Przywiozłam trochę grzybów, ceramikę z Bolesławca i wspomnienia

Zamek:
Niestety ma dopiero 12 lat, odbudowany za ponad 20 mln zł (!!!), wcześniej niestety same ruiny...

Niegdysiejsza fosa

Dziedziniec ze stareńkim dębem (non stop spadają z niego żołędzie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:29, 08 paź 2012

Do góry

Bardzo ładny zakątek. w barwach jesieni i ta altanka z ciemnego drewna ... bardzo mi się podoba.
Wszystko o czym ... Marzysz 08:24, 08 paź 2012

Do góry

Kasiu rabatki naprawdę wyglądaja bardzoładnie i zadbanie, ale ja chciałam sie dopytac o tego miskanta ze zdjęcia, wydaje mi sie że to miskant purple fall- zgadłam??
Mam pytanie odnośnie jego zimowania???
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:13, 08 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Czy tak wygląda jesień w ogrodzie

Mogłabym sobie usiąść i patrzec tak mi sie podoba
Ogrodnik mimo woli 08:12, 08 paź 2012

Do góry
Witam Panie...... zamykając temat d odyskusji.. mnie fuszerki denerwują, ale jak nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.... Wszystko jest na liscie do poprawy w wolnym czasie ....... Zresztą z domem jest tak jak z ogrodem.. zawsze jest coś do zrobienia.... A panel prysznicowy padł nie tylko z winy producenta, ale również z winy jakości mojej wody... takiej ilści kamienia jak mam to nigdzie nie widziałam.... Woda zakamieniona na maksa.... jedno ugotowanie wody w czajniku i czajnik do odkamieniania...to samo z garnkami.. po jednym gotowaniu osad z kamienia w każdym garnku. Muszę zainstalowac sprzęt do odkamieniania wody, bo szlag mi trafi wszystko ...z teg opowodu kotłownia nie skończona, bo tam można tylko wcisnąć instalację bez robienia kompletnej demolki domu...... A instalacji nie ma kiedy zrobić bo nie ma czasu........ Nie da sie walczyć z życiem..trzeba się do niego dopasowac.....

A teraz zaczynamy nowy tydzień i byle do piątku......

Betysiu.. piję pierwszą kawusie razem z Tobą...... ale przed kompem..bo na zewnątrz zimno, mokro....... okropnie.....
Ogród w lesie 07:25, 08 paź 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Witam wszystkich jesiennie
Nie było mnie tutaj trochę i Aga pisała tylko o strasznie poważnych nasadzeniowych itp. sprawach, to tak żeby rozweselić jesiennie Was wszystkich uruchamiam konkurs "skojarzeniowy"

Poniżej dwa zdjęcia warzyw. Kto najpiękniej opisze z czym mu się kojarzą wygrywa kilo rzepy.
UWAGA! KONKURS DOZWOLONY OD LAT 18!
No to bęc
1.Dzisiejsza zdobycz Agi. Ale radocha była po wykopaniu!

No i do kompletu zdięcie nr.2. Takie jabłka rosną tylko w Kotlinie Kłodzkiej.

Nie wiem jak Wy, ale ja bez cienia wątpliwości widzę tu marchew i jabłko.
Tych, którzy posadzą mnie o publikację zdięć na niewłaśćiwym forum informuję, że autorem jest matka natura, ja zrobiłem tylko zdięcia.
Pozdrawiam wszystkich
Andrzej
P.S.Ciekawe co by wyszło z krzyżówki?

Agus czego ty tego w czwartek rano nie wykopala ???????
moja "depresyja" nie mialaby szans nawet zakielkowac.....

sciskam straszliwie mocno, dziekuje i no mus wydrukowac co by bylo na kolejna terapie.....
Mój jesienny ogród 07:12, 08 paź 2012

Do góry
Irenko, Wiktorio, Malwes, Anito, Aniu, Marto, dziękuje za pochwały, jeszcze tydzień może 10 dni i będzie po złotej jesieni, zostanie tylko Ambrowiec na placu boju, którego usilnie próbuje odkopać z gałęzi i ciągle coś mi przeszkadza. W sobotę zmieliłem kolejną wywrotkę i chyba jakiś drut mi się wkręcił z gałęziami. Mam nadzieję że noży mi nie stępił, bo w środę płaciłem już 5 dych za ostrzenie. Żeby się dostać do ambrowca mam do zmielenia jeszcze 4 wywrotki, całe szczęście że biedak czeka na odkopanir, jest jeszcze cały zielony, Irenko jak Twój.

Wiktorio i Anito, podziwiam Wasze zdolności, nie znając mnie a wszystko o mnie wiecie, nic się przed Wami nie ukryje.

Mój kawałek raju II 01:58, 08 paź 2012

Do góry
Idę spać dobranoc wszystkim odwiedzającym
Kolorowe owoce jesieni 00:58, 08 paź 2012

Do góry
Owoce cisu
Mój kawałek raju II 00:35, 08 paź 2012

Do góry
Gratuluję Monteverde

Mój kawałek raju II 00:31, 08 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Wybór roślin był duży i każdy mógł coś znaleźć dla siebie, szkoda,że nie było miscantów Afrika i JP II, miałam takie zamówienie, może będą w Renku z Anią się pożegnałam po 13.00, musiała wracać, a ja zaczęłam buszować, zdjęcia wstawiam b/ opisów, widać wszystko na zdjęciach, aha żurawki były od 10-16 zł, dużo jeżowek, rh, azalii, wrzosów, no czego dusza zapragnie oczywiście jak na patriotkę przystało największe zakupy zrobiłam w olsztyńskich stoiskach, zresztą mieli bardzo atrakcyjne ceny i duży wybór roślin np. te żurawki były po 5 zł

Jak ja Wam zazdroszczę takich miejsc zakupowych
Pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 00:29, 08 paź 2012

Do góry
Ogród Leny. 00:15, 08 paź 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Sylwia,dokładnie - tylko popatrz na to zdjecie:

Ta "przejrzystość" mocno mnie denerwuje...
Brak tu konkretnego ,gęstego żywopłotu jako tła dla reszty!!!
Muszę to zdecydowanie zmienic - a cisy zanim urosną to ja siwa będę.Przeniosę je na "podkłady kolejowe" i będzie git!
Plan jest ,wiec przez zimę będę siły magazynować i do ataku wiosną

Najszybciej to parawan z traw,sama widziałam co się robi z gigantem miskantem
Ogródek na trzy lata 00:01, 08 paź 2012

Do góry
Oj, Gosia , dziękuję. Na zdjęciach wszystko wygląda trochę inaczej niż w rzeczywistości. Ogródek wydaje się jakiś większy. Naprawdę jest maleńki. Nie umiem zrobić takich zdjęć, żeby wyglądał, jak prawdziwy. I takiego sprzętu też nie mam. Lubię swój ogródek i ja się w nim czuję dobrze, chociaż murek jest paskudny, płytki na tarasie brzydkie i nigdy bym takich nie wybrała z własnej woli, a w gazonach mam wysypany, o zgrozo, biały żwirek. Ale żwirku nie wyrzuciłam, mnie tu nie było a on już był, więc ma prawo stałego pobytu. Przyzwyczaiłam się do minusów, pogodziłam z ograniczeniami a cieszą mnie plusy.
Od marca do mrozów stale coś tutaj kwitnie. Nawet teraz, w październiku, wieczorami pachnie smagliczka i przylatują nietoperze do kobei.
Smutno by nam było siadać na tarasie i patrzeć tylko na murek. Co do potencjału, to bym się zgodziła, tu by mogło być bardzo ładnie, ale to już trochę innych środków potrzeba i remontu na początek.

Na kolejnych wynajmujących niestety nie ma co liczyć, widok tego co Amerykanie mają w ogródkach nie pozostawia złudzeń, więc chyba ogródka w tej postaci nie zostawię i przynajmniej część roślin zabiorę.

W bardzo niezwykłym miejscu byłam dzisiaj - spędziłam kilka godzin w ogrodzie botanicznym w Blanes. Nigdy wcześniej nie byłam w takim ogrodzie botanicznym, śródziemnomorskim. Nie znam nazw wielu roślin, które tam rosną, ale nie czytałam tabliczek. Szkoda tam czasu na poświęcanie uwagi tabliczkom.

nie wszystko co rośnie w ogrodzie botanicznym w Blanes jest egzotyczne:

ale jednak na ogół jest (to nie są malutkie jabłuszka ):

a to najpewniej Piękna i Bestia:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:57, 07 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A to 'Limelight' - ma podobny kolor, a właściwie niewiele się różnią

Tutaj Phantom po lewej a Limelight po prawej

Widoki z salonu

A moja Limelight jeszcze do dziś jest całkowicie limonkowa ,myślałam że one nie zmieniają koloru.Ma jeszcze nowe malutkie pączki,może przesadzenie z ciasnej doniczki dało jej nowych sił.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies