Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 21:58, 22 kwi 2015

Do góry
Postanowiłam założyć tutaj swój temat, aby pokazać swój ogródek, na którym chcę stworzyć coś fajnego jestem laikiem pod tym względem, dlatego zanim coś kupię i posadzę to się pytam, a że tutaj na tym forum jest dużo bardzo mądrych ludzi to na pewno mi pomożecie

Zacznę od tego, że mieszkam w bloku na parterze, do którego przynależy ogródek 350 m kw.

W 2011 się wprowadziliśmy, w 2012 założyliśmy trawę oraz z pomocą firmy dostaliśmy projekt ogrodu - głównie chodziło nam o rośliny. W 2013 kupiliśmy drzewka i krzewy z najwyższego rzędu najbliżej płotu i zaczęliśmy je sadzić. W 2014 resztę roślin, ale jeszcze kilka nam zostało.

Nasz ogród (strony: Południowa i Zachodnia) wygląda tak:

Wykaz roślin:

1. Żywotnik Smaragd
2. Świerk Maigold
3. Jarząb posp. Fastigiata
4. Sosna czarna Fastigiata
5. Buk Purpurea Pendula
6. Berberys Bogozam
7. Cyprysik Gloria Polonica
8. Sosna Negishi
9. Bez Plumosa Aurea
10. Sosna czarna Spielberg
11. Żywotnik Yellow Ribbon
12. Bez czarny Eva
13. Tawułki Arendsa- Fanal Brautschleier
14. Hortensja
15. Brunera wielkolistna Varegiata - NIE MAMY W OGRODZIE
16. Przywrotnik ostroklapowy - NIE MAMY W OGRODZIE
17. Cis Summergold
18. Wiśnia Kikku-Shidarre
19. Żywotnik Sunkist
20. Jałowiec Blue and Gold - NIE MAMY W OGRODZIE
21. Ognik Red Column
22. Grujecznik japoński Pendula
23. Jodła górska Compacta
24. Wiśnia Amanogawa
25. Rajska jabłoń Ola
26. Sosna karłowa Glauca
27. Tawuła Grefsheim
28. Cis Davastoni Aurea
29. Odętka wirginijska - NIE MAMY W OGRODZIE
30. Bodiszek kantabryjski - NIE MAMY W OGRODZIE
31. Tiarella Wheryii - NIE MAMY W OGRODZIE
32. Przetacznik kłosowy - NIE MAMY W OGRODZIE
33. Pysznogłówka - NIE MAMY W OGRODZIE
34. Kostrzewa popielata
35. Rudbekia
36. Liriope
37. Szałwia
38. Lawenda
39. Wrzosy
40. Hortensja pnąca
41. Forsycja Maluch

Wszystkie sosny, świerki są odmiany karłowatej. Ale są jeszcze maluśkie ten wykaz roślin nie jest tak sztywno zachowany - są również zamienniki. Wszystko kupujemy w szkółkach, także zawsze nam doradzają jeżeli czegoś nie ma, aby było w miarę podobnie rosnące.

W tym roku chcemy zrobić taras, ale inny niż ten który mamy w projekcie. To jest nasz pomysł. Taras będzie mniejszy, niż ten w projekcie (3m*4,5m).

Przy tarasie chcielibyśmy zrobić rabatę na podwyższeniu z kamienia.

Rabata na podwyższeniu mniej więcej wyglądałaby tak, z tym, że byłaby większa niż tu na zdjęciu:

[zdjęcie zmoderowane]

Czy mogłabym posadzić na niej - z roślin większych (ale nie rosnących wysoko!!! mieszkam w bloku) np.: kosodrzewina Mops, świerk biały, bukszpan, jałowiec i do nich przytulone: floks szydlasty, żagwint, bakopa, trzmielina, rozchodnik rozłożysty. Nie mówię, że wszystkie wymienione, bo to by było za dużo i za tłoczno, ale któreś z tych wymienionych wybrać. I w luki posadzić jakąś trawę albo jukę?? Czy to miałoby ręce i nogi, czy pasowałoby??
Proszę Was mądrych o rady
Rady mogą dotyczyć nie tylko roślin
Ogród cioci czyli ciociogród :) 10:29, 22 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu tak mi się przypomniało pamiętasz jak wyglądał Purple Fountain u Bogdzi mały to on nie był

Luki a od czego sekator? U mnie wszystko cięte to i buki dopasuję
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:13, 22 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)

.........
Siakowa witam, uskuteczniamy ten sam proceder
O jakie zdjęcia dokładnie Ci chodzi bo jeszcze troszkę mam, u mnie nawadnianie jest rozwiązane bardzo prosto. Troszkę bardziej skomplikowane będzie podłączenie do źródła wody, ale to z powodu podłączenia do wody miejskiej i studni
.......

no to jak bardzo prosto to tym bardziej chce!!! u mnie wstępnie miało byc nawet prowizorycznie ale im dalej w temat to jakoś tak się rozbudowuje wizja wszytskie zdjęcia zatem mile widziane, zwłaszcza miejsc kluczowych podłączeń, rozwidleń, rozwiązań

Teoretycznie już wiem jak to śmiga ale zobaczyć to juz coś innego wiec jakbys był tak miły ...
Ogród z łezką II 09:07, 22 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu dziękuje ogromnie również Wam za buksiki, mnóstwo radości mi dały

Przy wykuszu posadziłbym Hakone tak jak piszesz i jeżeli nie ma tam słońca przez cały dzień to polecam odmianę Aureola, u mnie pięknie wyglądały przy bukszpanach i ładnie się rozrosły od zeszłego roku.

Cała przyjemność po naszej stronie

Jest tam sporo słońca, dopiero późnym popołudniem się chowa. Myślałam o odmianie All Gold. Wolałabym żeby mi nie przerosły na wysokość kulasków.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:33, 22 kwi 2015

Do góry
Agnieszko teraz muszę uskutecznić szkółking w poszukiwaniu za roślinami, przez internet nie chcę zamawiać

Kasiu ty to zawsze potrafisz strzelić przesadny komplement bardzo mi miło. Częśc bylin już rośnie, ale brakuje jeszcze hortensji, róż, jeżówek, lili, floksów, bodziszków turzyc, lawendy, szałwi i nie pamiętam czego jeszcze

Bogusiu obok tego miejsca przechodziłaś, jest zaraz obok warzywnika tylko wtedy był tam trawnik i po środku stało niepotrzebne ogrodzenie. Trawnik się skurczył, płot zlikwidowany i ogród mocno się powiększył. Zrób zdjęcia, będziemy doradzać.

Siakowa witam, uskuteczniamy ten sam proceder
O jakie zdjęcia dokładnie Ci chodzi bo jeszcze troszkę mam, u mnie nawadnianie jest rozwiązane bardzo prosto. Troszkę bardziej skomplikowane będzie podłączenie do źródła wody, ale to z powodu podłączenia do wody miejskiej i studni

Iwonko bardzo się cieszę mam nadzieję, że będzie tylko piękniej
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:41, 22 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Dzisiaj prac ciąg dalszy.
Na szczęście pogoda sprzyjała, a silny wiatr nie był już taki chłodny, a ciepełko dogrzewało tak, że 3 razy zmieniałem kurtki
Kopanie i układanie darni już się zakońćzyło, pozostały małe fragmenty w miejscach gdzie będzie trzeba zrobić podłączenia kraniku i skrzynki z zaworami. Test jednej sekcji, która już skończona zakończony pozytywnie

Po wykopach prawie nie ma śladu, udało się prawie idealnie przywrócić stan z przed kopania.
Zaległe zdjęcia, które na szczęście są już przesłością

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/82/820938/original.JPG[/img]

Witam się podczytuje po cichu Masz może więcej zdjęć z realizacji nawadniania?
pozdrawiam prawie sąsiada
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:41, 21 kwi 2015

Do góry
Gosiu tak mi się przypomniało pamiętasz jak wyglądał Purple Fountain u Bogdzi mały to on nie był
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:16, 21 kwi 2015

Do góry
Agnieszko obwódki już więcej nie będzie. Miezy bukszpanami będę dosadzał turzyce lawendę bodziszki w Większych grupach i coś jeszcze na pewno mi wpadnie w rękę. Nie chciałem obwódki po całości głównie ze względu na byliny, które kładąc się na nim mogłyby powodować łapanie grzyba.

Violu ja nawet nie mówię jaki mam stosunek do kotów kiedyś miałem kilka kotów i nigdy więcej

Marto tylko się uśmiechnę

Ewo i widzisz na co mi ten kot

Ewik cieszę się
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:05, 21 kwi 2015

Do góry
Luki- wyglada fantastycznie
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:05, 21 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ciągle podziwiam tą ilość host. Uwielbiam te rośliny, ale cienia u mnie jak na lekarstwo. Ciekaw jestem jak w późniejszym czasie będą się prezentowały nowości

Nie wszystkie hosty muszą mieć cień
u mnie niektóre rosną w pełnym słońcu.

Nowości pokażą swoje wdzięki najszybciej za dwa lata... albo później, ale nie spieszy mi się, uwielbiam co roku obserwować jak dojrzewają.
Jak się rozwiną tegoroczne liście, to pokażę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:43, 21 kwi 2015

Do góry
Agnieszko co racja to racja zestaw nożyc już gotowy bo jak zwykle ja tylko jednymi nie potrafię

Gosiu w sumie to nie wiem co mam teraz powiedzieć

Ewo teraz to już wszystkim co dostępne w sklepach jadę i kupuję co mają w tym przypadku jestem bardzo niehumanitarny i nie mam żadnych skrupułów

Agnieszko nie przepadam za kotami i w tym tkwi problem. Pies siostry próbuje złapać bo ciągle kopie po jej stronie, ale coś kiepsko mu idzie

Motylku bardzo się cieszę Czeka mnie jeszcze najtrudniejszy temat tej rabaty... róże

Ewo dziękuje bo mniemam, że to komplement

Marto ciekaw jestem jak zareagują na czwartkową wiadomość o ile dojdzie do skutku, ale o tym też w czwartek napiszę

Ewelino miło mi Reszta nasadzeń to głównie byliny więc efektu na razie nie będzie, ale za miesiąc już powinno się zazielenić
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:39, 21 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu przybiegam z bardzo spóźnionymi podziekowaniami Ogromnie dziękuje za bukszpany, jestem ogromnie z nich zadowolony. Jak porównam sobie sadzonki, które zamawiałem w zeszłym roku to aż śmiać się chcę

Do Twojej Geni tylko sobie powzdycham bo to moje ogrodowe marzenie, ale pal licho jej zakup, gdzie ja miałbym ją posadzić

Łukasz- to nie był problem. Dziewczyny przyjechały dużym autem.

Sadzonki w tamtym roku były ładniejsze bo już troszkę podrośnięte (wiozłam je miesiąc później). Oni je przycinają na wiosnę na 20 cm, by się rozkrzewiały. Ale mam nadzieję, że ruszą i będą ładnie rosły.

Genie ładna była tylko do nocy, potem mróz ją potraktował okrutnie. Czekam na kolejne pączki, które jeszcze zostały.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:23, 21 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Marto strasznie się cieszę, nawet mojemu tacie bardzo się spodobało co okazał nawet dość wylewnie

Cieszę się razem z Tobą Oby tendencja się utrzymała
Ogród Loczka 22:15, 21 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Niezłe zmiany się poczyniły Ciekaw jestem kiedy znowu powiększysz rabaty.
Taka uwaga, jak rozpalisz grilla sprawdź czy tylna ścinka zbyt się nie nagrzewa, bo tuje za nim mogą obeschnąć. Może jest daleko odsunięty, ale na zdjęciach tego nie widać

Łukasz nie chce zapeszać, ale wiem jedno. Niebieskich róż nie ma i tacy sprzedawcy oszukują sprzedając coś co nie istnieje, czy była podana odmiana róży? Tak samo bywa z liliami, liliowcami, tulipanami, najzwyklejsze oszustwo tym bardziej na all .

Z tymi różami to się domyślam bardziej fioletowe pewnie będą. Grill sprawdziłem ścianka tylko lekko ciepła thujki bezpieczne. W czwartek mają mi przywiezc plac zabaw dla Alutka. Zajmie dużą część ogrodu ale czego się nie robi dla dziecka jak już ustawimy plac to zobacze gdzie jeszcze coś by można upchnąć. Mam niewiele trawnika jak wiesz i chciałbym go jednak w miarę możliwości zachować. Dlatego idę teraz w pergole zamówiłem dwie. Jedna z ławeczką do wnęki druga będzie na wejściu na trawnik po lewej stronie domu. No i zawsze mogę troche kostki powyciągać
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:11, 21 kwi 2015

Do góry
Kasiu przybiegam z bardzo spóźnionymi podziekowaniami Ogromnie dziękuje za bukszpany, jestem ogromnie z nich zadowolony. Jak porównam sobie sadzonki, które zamawiałem w zeszłym roku to aż śmiać się chcę

Do Twojej Geni tylko sobie powzdycham bo to moje ogrodowe marzenie, ale pal licho jej zakup, gdzie ja miałbym ją posadzić
Ogród Loczka 22:04, 21 kwi 2015

Do góry
Niezłe zmiany się poczyniły Ciekaw jestem kiedy znowu powiększysz rabaty.
Taka uwaga, jak rozpalisz grilla sprawdź czy tylna ścinka zbyt się nie nagrzewa, bo tuje za nim mogą obeschnąć. Może jest daleko odsunięty, ale na zdjęciach tego nie widać

Łukasz nie chce zapeszać, ale wiem jedno. Niebieskich róż nie ma i tacy sprzedawcy oszukują sprzedając coś co nie istnieje, czy była podana odmiana róży? Tak samo bywa z liliami, liliowcami, tulipanami, najzwyklejsze oszustwo tym bardziej na all .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:57, 21 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Nie wiecie jak suszę zęby do monitora

Ewo ja jestem bardzo zadowolony jeszcze jak uda się dosadzić resztę roślin do czerwca to będę mega zadowolony, na razie truję jeszcze nornice, która rządzi na tej rabacie, ale mam ją pod kontrolą, nie dam paskudzie się zadomowić

Zdradź czym, bo ja mam całą rodzinkę (wielopokoleniową)
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:54, 21 kwi 2015

Do góry
Kasiu ja właśnie w drodze do Ciebie z podziękowaniami bo dzięki Tobie mam te małe buksiki, którymi jestem zachwycony. W pęczkach wyglądają niepozornie, ale jak się 'rozpakuje' oczom ukazują się piękne gęste sadzonki.

Rabatę pokazuje bo zanim obasdze ją do końca to troszkę jeszcze będę musiał poczekać. Nie tak łatwo zdobyć planowane rośliny. Dziękuje za miłe słowa.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:51, 21 kwi 2015

Do góry
Nie wiecie jak suszę zęby do monitora

Olu dziękuje bardzo

Paweł jak posadziłem bukszpany to rabat przestała straszyć pustką, ale jeszcze nawet połowa roślin nie posadzona, ale teraz zostały mi do posadzenia hortensje róże i reszta bylin

Gosiu samo wymierzenie bukszpanów na swoje miejsca zajęło mi ponad godzinę... gotowy pprojekt z wymiarami ma jednak swoje minusy

Asiu czekają mnie jeszcze napady na szkółki, ale muszę najpierw przeprowadzić dokładny wywiad

Agato bardzo mi miło. Ja tam zawsze staram się myśleć praktycznie w tym przypadku udało się wyrównać kilka dziur w trawniku, a po wykopach prawie nie ma śladu, z perspektywy w ogóle nie widać

Iwonko aparat leżał niedaleko, ale cały byłem umorusany ziemią i Rosahumusem. Nie polecam rozlewać tego na siebie, trudno się zmywa

Alka tak buksy z Madżenkowego źródła w tym roku dzięki Gosi Kasi i Kasi mam je na rabacie za co jestem im Ogromnie wdzięczny i bardzo się cieszę

Marto strasznie się cieszę, nawet mojemu tacie bardzo się spodobało co okazał nawet dość wylewnie
Rabata jest spora, obwóski jest 8 mb, a kule posadzone co 110cm

Ewo ja jestem bardzo zadowolony jeszcze jak uda się dosadzić resztę roślin do czerwca to będę mega zadowolony, na razie truję jeszcze nornice, która rządzi na tej rabacie, ale mam ją pod kontrolą, nie dam paskudzie się zadomowić

Łukasz dzięki Najważniejsze to, że szkielet rabaty posadzony, teraz całe wypełnienie trzeba dosadzić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:30, 21 kwi 2015

Do góry
Super Luki. Nakopałeś się zdrowo. Nasadzenia świetne. Dobry gust.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies