Przemku, nie tnę miłorzębów, kupiłam cięte a teraz sobie rosną. Tnie się wiosną zanim puszczą liście
Myszorku - tam rosła lawenda, Sebek dobrze pamiętał
A dzwonki rzeczywiście mają wyjątkowy kolor, mnie także urzekły, że nawet długo się nie zastanawiałam.
Datura (bieluń) jest dość wymagającą rośliną. Może rosnąć w donicy albo bezpośrednio w gruncie. Przed zimą trzeba ją jednak zabrać na zimowanie.
Lubi jasne stanowisko poza ostrym, prażącym słońcem, zaciszne.
Zasady uprawy po wystawieniu na dwór:
- mocne i systematyczne podlewanie, w upalne dni nawet dwa razy dziennie, bo więdnie i zrzuca pąki kwiatowe. Datura nie lubi jednak stać w wodzie. Nadmiar wody z podstawki należy wylewać.
- nawożenie nawozem dla roślin balkonowych kwitnących. Braki nawozu powodują żółknięcie i opadanie liści.
Datura to żarłoczna roślina. Może zrzucać pąki ponieważ:
- "czuje", że nia da rady wyżywić wszystkich, więc nadmiar zrzuca
- ma za mało wody - przesuszenie
- zalanie, korzeniom brakuje tlenu
- szkodniki atakują (np. mszyce)
- przenawożenie (zbyt duże stężenie)
- upalna pogoda i zbyt mało wody
Moim zdaniem miała za mało wody. To najczęstsza przyczyna.
Podlewaj nawet dwa razy dziennie, potrzebna duża doniczka, aby woda spokojnie wsiąkała a nie wypływała na zewnątrz.
Danusiu kiedy tniesz te miłorzęby aby miały taki wąski pokrój? Mam na ulicy dwa i zimą złamały im się czubki, a teraz po zasilaniu florovitem jak ruszyły to..... konieczne ich cięcie
Syla przejrzałam chyba z 15 stron, musimy z Twoją kuzynką zrobić jakieś ognisko Ogrodowiskowe, czuję że dziewczyna by sporo zarobiła gdyby została zawodową ogrodniczką Tyle ma propozycji
A swoją drogą martwię się czy świerki nie za nisko, pamiętałaś ?
Jutro popatrzę co i jak. Mam nadzieję, że rozumiem o co chodzi.
No pięknie Sylwia, wiśnia na pniu cudo, czy ona ma czerwone listki? Szukam czegoś takiego z czerwonymi listkami tylko że z koroną w kształcie parasola za nic nie mogę nic znaleźć, oprócz buka ale to przeważnie baardzo małe egzemplarze
Koronę w kształcie parasola z mniejszych drzew mająjeszcze klony palmowe lub japońskie,aleodpowiedni cięte lub prowadzone. Śliwa wiśniowa na pniu mawyżej koronę, ale nie parasol tylko normalne drzewo
Właśnie klon palmowy coś mi nie chce rosnąć przez 2 lata nic nie urósł
Witaj Aniu !!! Może należy jeszcze poczekać , bo one tak mają ???
Dzisiaj Danusia do mnie zadzwoniła i wstępnie ustaliłyśmy termin spotkania na 30 lipca tj. sobota
Kto może przyjechać do Sosnowa niech przyjedzie i kto nie może niech też przyjedzie (zmieni plany).
Liczę na Zbyszka i jego kompanię z Iwonicza i może Rysio (Richie) ?.
Rozejrzyjcie się i zapraszamy
Chęć przyjazdu zgłaszamy tutaj, będziemy na PW podawać adres.
Danusiu, jak się tnie iglaki w spiralę? Mam te duże jałowce Skyrockety przy trawniku i chciałabym je ukształtować w spirale, ewentualnie w 3 kule na wspólnym kiju. Która z tych form będzie łatwiejsza dla amatora? Widziałam nad morzem Skyrockety ukształtowane w 3 półkule na wspólnym pniu i to też było niezłe. Czy trudno potem utrzymać takie figury?
Zamieszczę zdjęcie z jednego mojego ogródka.
Ten jest zrobiony z cyprysika Lawsona o niebieskich igiełkach
Nie jest takie drzewko długowieczne i bardzo odbija i nie chce trzymać formy. Nie ma to jak bukszpan i cis.
Wygląda na to, że posadzę je na skwerku u Wiesi, będę dbać, ciąć, a kiedyś przesadzę do swojego nowego ogrodu..jak go będę miała oczywiście.A jak nie to do bukszpanowego
o -zaczynasz głośno wypowiadać marzenia, znaczy coś jest na rzeczy, czuję to przez kości.
Fajną piramidkę tworzy ten dzyn dzyn dzwoneczek.
Danuś, na zdjęciu co pokazałaś z bliska szpaler cisowy Beacie te niebieskie chabazie (wybacz określenie, jest jak najbardziej pieszczotliwe)w tle, to jest lawenda, czy inne rozczapierzone cudo?
Lawedna - bo właścicielka ogrodu bardzo ją lubi i jest posadzone kilkaset krzaczków.
Chyba dobrze pamiętam Danusiu z Mai ?
A u Ciebie co dużo mówić - perfekcyjnie, przepięknie, z klasą
Wygląda na to, że posadzę je na skwerku u Wiesi, będę dbać, ciąć, a kiedyś przesadzę do swojego nowego ogrodu..jak go będę miała oczywiście.A jak nie to do bukszpanowego
o -zaczynasz głośno wypowiadać marzenia, znaczy coś jest na rzeczy, czuję to przez kości.
Fajną piramidkę tworzy ten dzyn dzyn dzwoneczek.
Danuś, na zdjęciu co pokazałaś z bliska szpaler cisowy Beacie te niebieskie chabazie (wybacz określenie, jest jak najbardziej pieszczotliwe)w tle, to jest lawenda, czy inne rozczapierzone cudo?