Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Lena 05:45, 19 lip 2011

Piękne te dzwonki.Widać, że macie w okolicy dobrze zaopatrzone szkółki.
Tylko jak dla mnie trochę za daleko
Gardenarium 07:52, 19 lip 2011

Tak Leno, jak objedziemy dokoła, to nieźle można nakupić wszystkiego.

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 08:11, 19 lip 2011

gardenarium napisał(a)

Danusiu, jak się tnie iglaki w spiralę? Mam te duże jałowce Skyrockety przy trawniku i chciałabym je ukształtować w spirale, ewentualnie w 3 kule na wspólnym kiju. Która z tych form będzie łatwiejsza dla amatora? Widziałam nad morzem Skyrockety ukształtowane w 3 półkule na wspólnym pniu i to też było niezłe. Czy trudno potem utrzymać takie figury?

Zamieszczę zdjęcie z jednego mojego ogródka.

Ten jest zrobiony z cyprysika Lawsona o niebieskich igiełkach

Nie jest takie drzewko długowieczne i bardzo odbija i nie chce trzymać formy. Nie ma to jak bukszpan i cis.

Dzięki. Zatem wstrzymam się jeszcze z cięciem. Pomyślę czy warto, niech się decyzja "uleży", jak w dobrym urzędzie .
Sebek 10:13, 19 lip 2011

Agnieszko - ja raz kupiłem ładny okaz tui szmaragd i postanowiłem zrobić z niej spiralkę. Lecz ta tuja niestety była wyłysiała w środku, a jak ją pociachałem to była prawie łysa. Zimowała w donicy i może zmarzła, ale nie odbiła mi w ogóle - tuje źle znoszą cięcie. Także mocno się zastanów
Gardenarium 10:15, 19 lip 2011

Wieści o losach koszyka wiadomego i jego zdjęcie w wątku
tutaj U Kasi w ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 10:20, 19 lip 2011

Danusiu, informuj nas o klimatyzowaniu się bukszpanów. Niesamowite.
Gardenarium 10:23, 19 lip 2011

No dziś doły będą, zaraz jedziemy po ziemię i wieczorkiem relacja z sadzenia olbrzymów. Witek nam musi pomóc, bo nie przeciągniemy ciężaru przez ulicę

Teraz zahaczymy o Myszorka i pocieszymy strapioną na tarasie

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 10:46, 19 lip 2011

Sebek napisał(a)
Agnieszko - ja raz kupiłem ładny okaz tui szmaragd i postanowiłem zrobić z niej spiralkę. Lecz ta tuja niestety była wyłysiała w środku, a jak ją pociachałem to była prawie łysa. Zimowała w donicy i może zmarzła, ale nie odbiła mi w ogóle - tuje źle znoszą cięcie. Także mocno się zastanów

No właśnie dlatego nie śpieszę się.... .
Gardenarium 11:45, 19 lip 2011

Lecimy po ziemię i do Myszorka po drodze

Instagram Ogrodowiska
Agnieszka 14:00, 19 lip 2011

Danusiu! Interesuje mnie Twoja opinia o trzech drzewach: tulipanowiec, miłorząb i ambrowiec. Jak je oceniasz: które jest najmniej podatne na choroby, najszybciej rośnie i najładniej wygląda? Zależy mi na drzewie zdrowym, któremu okresowy nadmiar wilgoci nie zaszkodzi, będzie lubiło mocne słońce. Najchętniej wysokości ok. 15 m z dość rozłożystą koroną, niekoniecznie bardzo gęstą. Myślałam początkowa o brzozie purpurowej ze względu na kolor liści, ale ... No nie wiem sama. W końcu ograniczyłam się do tych trzech powyżej, ale ciekawa jestem Twojej o nich opinii.