Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Agnieszkowy ogródek 17:27, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Te nasadzenia na dole są ok. dereń ładnie przyciety. Jodła wydaje mi sie niepotrzeba, a może po obu stronach zamiast jarzębin posadź kuliste wiśnie "Umbraculifera"?

Wiesz Danusiu, że jak zobaczyłam te piękne wiśnie, które kupiła Sylwia, to też zaczęłam się zastanawiać czy nie pasowałyby u mnie..... Tylko boję się, że te szkodniki, które zniszczyły jarzębiny mogą zaatakować wiśnie. W sumie nie wiem do końca co zniszczyło jarzębiny, można jakoś "odkazić" ziemię, żeby zmniejszyć ryzyko?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:03, 15 lip 2011

Do góry
A ja dla odmiany lubię te naloty. Świadczy to o patynie starości, nie lubię nowych - tak już mam. Ja bym się nie przejmowała nalotami.
Wystawy w Rybniku 16:33, 15 lip 2011

Do góry
Bardzo dziękujemy za ten przydatny link dla osób mieszkających w pobliżu, ale warto zobaczyć kiedy kolejne wystawy.
U Kasi w ogrodzie ... 16:09, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu - nie myślałaś o domku w spokojnej mieścinie w górach ?

Koło Ciebie do sprzedania cosik jest???

No bardzo możliwe że będzie - i to dom dalej ode mnie
U Kasi w ogrodzie ... 15:37, 15 lip 2011

Do góry
Kasia nawet nie wiem, czy czyta co się u niej dziej, może jest odcięta od świata gdzieś tam... daleko..
Noiedługo wraca. A Wiesia nie potrafi wysiedzieć bez nicnierobienia- zwłaszcza jak się spotkamy
U Kasi w ogrodzie ... 15:35, 15 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Danusiu - nie myślałaś o domku w spokojnej mieścinie w górach ?

Koło Ciebie do sprzedania cosik jest???
Cały rok w ogrodzie 15:32, 15 lip 2011

Do góry
Te białe pięknie wyglądają z jasnymi miskantami, albo Veriagatusem albo Silberspinne, Moorninglight.
Sosnowo 15:30, 15 lip 2011

Do góry
Pięknie Danusiu a szczególnie na tym zdjęciu przez pryzmat jeżówki
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 15:26, 15 lip 2011

Do góry
Jeszcze odnośnie aparatu fot. Także cykałam cyfrówką, ale ponieważ po części zaczynam też na tym zarabiać od jakiegoś czasu (pisma ogrodnicze) - zainwestowaliśmy z Roninkiem także w Canon 5D Mark II - (klub Canona witamy) i np. zdjęcia końcowe "ogrodowy salon" robiłam nim całkiem samodzielnie, metodą prób i błedów).
Jednak swierdziłam, że robiąc tysiące zdjęć kwiatów i schylając się ciąglę - urwę sobie szyję z powodu wagi tego aparatu i dokupiłam mniejszą cyfrówkę Canon 600D.
Nie dałabym rady latać po angielskich ogrodach ze statywem i osprzętem. Dokupię jeszcze jakieś dodatkowe obiektywy do mojego małego Canona z czasem i wydaje mi się będzie nieźle. Lustrzanka to jednak lustrzanka, zwłaszcza, że już miałam Minoltę dawno temu i była różnica. Tak sobie myślę, że człowiek nigdy nie jest za stary, żeby się czegoś nowego nie nauczyć..

Teraz robię tak: biorę do Anglii Wicia albo Michała i oni robią dużym, a ja małym..
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 15:16, 15 lip 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Ja posadziłam tojeść rozesłaną u siebie, ale w takim pasie z bukszpanami otoczonym kostką granitowa - mam nadzieję, że nigdzie dalej nie przejdzie - a rośnie dość szybko

Safoya - świerki srebrne rosną dość szybko, mam jednego u siebie trzeci rok i jest ze 4 razy większy niz prz kupnie

Tojeść jak włazi już na kostkę lub poza granice jej wyznaczone, można uciąć, nie pozwolić jej łazić gdzie się tylko podoba.

Radzimy Safoyce sadzić świerki serbskie (Picea omorika) a nie srebrne czyli kłujące (Picea pungens). To całkiem dwa różne gatunki, których nie można mylić. Świerk kłujący choruje i się obsypuje, a serbski zachowuje stare gałęzie do późnych lat. Chyba że je obetniemy

Od lat zaprzestałam sadzić świerki kłujące na rzecz wdzięcznych świerków serbskich.
Obydwa dość silnie rosną, tylko kłujący dodatkow wszerz, a serbski zachowuje dość wąski pokrój i za to go uwielbiam
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 15:06, 15 lip 2011

Do góry
Safoya napisał(a)
Hehe tylko kiedy on urośnie Otulę, otulę...już nie będę ryzykować

No i tutaj byś się zdziwiła, moje rosna ponad pół metra a nawet więcej. Można trozszkę większe posadzić i dać im dobre warunki i będą rosły, zobaczysz. Świerk sebski nie lubi kwaśnego podłoża, to wyjątek w iglakach. Nie lubi też za głebokiego posadzenia.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 15:04, 15 lip 2011

Do góry
Safoya napisał(a)
Martek Jotka narzeka, że mają dominujące kłącza.

No właśnie a propos... dostałam dzisiaj od znajomego worek powyrywanej pasychandry (runianki japońskiej) i się przeraziłam. Jakie to ma ogromne rozłogi! Czy ta roślina nie jest agresywna?

Nie, ma delikatne te korzenie, fajnie się ją rozmnaża. Posadzonkuj sobie i będzie za dwa lata ładny dywan, zapora dla chwastów. Ja też ją mam w ogrodzie. Inne zadarniające polecane to bodziszek korzeniasty, irgi, trzmieliny. Hosty w dużych ilościach jakie nie zimozielone.
Mój kawałek raju 14:56, 15 lip 2011

Do góry
Z pesteczki raczej nie powtórzą tych cech spłaszczonego owocu. Tak myślę głośno..

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=281
Agnieszkowy ogródek 14:53, 15 lip 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)

Te nasadzenia na dole są ok. dereń ładnie przyciety. Jodła wydaje mi sie niepotrzeba, a może po obu stronach zamiast jarzębin posadź kuliste wiśnie "Umbraculifera"?
Ogród Sylwii od początku :) 14:50, 15 lip 2011

Do góry
Sebciu, u mnie lało do drugiej po południu, Teraz słoneczko i patrzę, czy aby trawa daje się kosić już
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:16, 15 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pelargonia też nietypowa jako kwiat cięty. Sebcio się wypowie pewnie, które stały najdłużej.

Pelargonie miewałam w wazonie, szczególnie te ostatnie kwiaty przed zimą, jak już je przygarniałam przed zimnem do domu. Stały nawet dość długo
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:14, 15 lip 2011

Do góry
Pelargonia też nietypowa jako kwiat cięty. Sebcio się wypowie pewnie, które stały najdłużej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:13, 15 lip 2011

Do góry
Fajnie Jolu, cieszę się, to wielka przyjemność mieć z Wami kontakt, choćby wirtualny
Dziś jest nowy artykuł o piwoniach, zajrzyjcie jakie portrety tych cudownych kwiatów zamieściłam

Zachwycające piwonie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:11, 15 lip 2011

Do góry
Sebek wykazuje także, jak widać, zdolności florystyczne
U Justyny 13:09, 15 lip 2011

Do góry
Ja bym jednak trzymała się nazwy "magiczna altana" niż "imprezownia" - dużeo lepiej brzmi - wszystkiego najlepszego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies