Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Agnieszkowy ogródek

Agnieszkowy ogródek

Agnieszka 10:20, 15 lip 2011

Jolu, nic nie wspominają o partnerach, natomiast doczytałam się, że w Polsce raczej nie owocuje.
danuta_ 10:56, 15 lip 2011

Bardzo podoba mi się ten tarasik pod akebią, jak jarzębiny podrosną to dadzą wymarzony cień
Agnieszka 12:42, 15 lip 2011

danuta_szagala napisał(a)
Bardzo podoba mi się ten tarasik pod akebią, jak jarzębiny podrosną to dadzą wymarzony cień

No widzisz, Danusiu, w tym sęk, że nie podrosną, bo coś je zaatakowało. Ta po prawej stronie już padła, ta po lewej jest na wykończeniu. Prawdopodobnie też będę musiała ją wyciąć . Ubolewałam nad tym na poprzednich stronach. Muszę zatem pomyśleć co z tym cieniem na tarasie dalej zrobić....
Agnieszka 14:38, 15 lip 2011

Na razie wymyśliłam tyle, że nie posadzę tam nowych liściastych. Dosadzę natomiast znowu jodłę koreańską po prawej, tylko lepiej przygotuję dół, żeby miała większe szanse na przetrwanie. Do trzech razy sztuka. Może teraz się uda... .
Gardenarium 14:53, 15 lip 2011

Agnieszka napisał(a)

Te nasadzenia na dole są ok. dereń ładnie przyciety. Jodła wydaje mi sie niepotrzeba, a może po obu stronach zamiast jarzębin posadź kuliste wiśnie "Umbraculifera"?

Instagram Ogrodowiska
anetawi 15:21, 15 lip 2011

Ale masz fajnie na tarasie Szkoda trochę tej jarzębiny. To była jakaś odmiana ogrodowa, czy taka jak rośnie w lasach?
Agnieszka 17:27, 15 lip 2011

gardenarium napisał(a)

Te nasadzenia na dole są ok. dereń ładnie przyciety. Jodła wydaje mi sie niepotrzeba, a może po obu stronach zamiast jarzębin posadź kuliste wiśnie "Umbraculifera"?

Wiesz Danusiu, że jak zobaczyłam te piękne wiśnie, które kupiła Sylwia, to też zaczęłam się zastanawiać czy nie pasowałyby u mnie..... Tylko boję się, że te szkodniki, które zniszczyły jarzębiny mogą zaatakować wiśnie. W sumie nie wiem do końca co zniszczyło jarzębiny, można jakoś "odkazić" ziemię, żeby zmniejszyć ryzyko?
Agnieszka 17:29, 15 lip 2011

anetawi napisał(a)
Ale masz fajnie na tarasie Szkoda trochę tej jarzębiny. To była jakaś odmiana ogrodowa, czy taka jak rośnie w lasach?

Dzięki, to jeszcze nie jest do końca to, co bym chciała, ale pomalutku .
Jarzębina nie była zwyczajna, to był jarząb dalekowschodni (sorbus commixta), przepięknie przebarwiający się na czerwono jesienią. Dopiero w tym roku zawiązały się owoce, ale nie zdążyłam zobaczyć, jaki mają kolor . Jarzębiny były u mnie dopiero drugi rok.
goniak 18:56, 15 lip 2011

Obejrzałam zawijasek
Begonie aż kipią, chyba im dobrze w bukszpanowych objęciach
Miejsce po jarząbach podlej Previcurem Energy 840 w celu odkażenia podłoża i zostaw do wiosny nieobsadzone.
Ja bym tam widziała jarząba pospolitego pendulę, zaszczepionego na wysokim pniu.
Jest bardzo malowniczy a odpowiednio prowadzony stworzy piękny parasol.
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Sorbus%20aucuparia%20'Pendula'&lang=1
Agnieszka 19:46, 15 lip 2011

goniak napisał(a)
Obejrzałam zawijasek
Begonie aż kipią, chyba im dobrze w bukszpanowych objęciach
Miejsce po jarząbach podlej Previcurem Energy 840 w celu odkażenia podłoża i zostaw do wiosny nieobsadzone.
Ja bym tam widziała jarząba pospolitego pendulę, zaszczepionego na wysokim pniu.
Jest bardzo malowniczy a odpowiednio prowadzony stworzy piękny parasol.
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Sorbus%20aucuparia%20'Pendula'&lang=1

Dzięki, Gosiu!
Czy ten previcur nie zaszkodzi roślinom w sąsiedztwie?

A co do tego jarzęba: to czy ja będę umiała go tak prowadzić? Jak to się robi? Jakoś się to podpiera?