Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród Babci Jasi 22:18, 13 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, z tego ogrodu nie chce się wychodzić! Ach ogrody "babć" naszych. Ja do dziś pamiętam, co gdzie rosło w ogrodzie moich Dziadków.
A czym jest namiot foliowy na zewnątrz z jednej strony podsadzony? W zdjęciu pt. "Za namiotem".

Chyba brunnera
Podagrycznik "Variegata" niestety

Czemu niestety - nie podoba ci się czy że nie zgadłem. Bo na to drugie to raczej uśmiech powinien być
To właśnie tu 22:17, 13 lip 2011

Do góry
Lawendę przycinała także Martek i też się bała. Nie było czego bo odrosła
To właśnie tu 22:16, 13 lip 2011

Do góry
Dzidka napisał(a)

Liliowiec rdzawy 'Kwanso'.

Nazywam to "kwiatek z kwiatka"
Ogród Babci Jasi 22:11, 13 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Danusiu, z tego ogrodu nie chce się wychodzić! Ach ogrody "babć" naszych. Ja do dziś pamiętam, co gdzie rosło w ogrodzie moich Dziadków.
A czym jest namiot foliowy na zewnątrz z jednej strony podsadzony? W zdjęciu pt. "Za namiotem".

Chyba brunnera
Podagrycznik "Variegata" niestety
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:04, 13 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Jak rozmawialyśmy o tej roślinie nie moglam sobie przypomnieć jej nazwy. To Krwawnik kichawiec (Achillea ptarmica)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:19, 13 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ja też mam pytanko dziś Danusiu do Ciebie. Mam nadzieję, że będziesz znała odpowiedź. U mojej cioci na zarośniętej nieużywanej działce rośnie jabłonka papierówka. Zapach smażonych jabłek cudny. O jedzeniu surowych nie wspomnę. No i moje pytanko brzmi: jak pobrać sadzonkę z takiego drzewka?

Żeby mieć identyczną jabłoń z Twojej ulubionej papierówki można to uzyskać jedynie poprzez szczepienie oczka pobranego z tego drzewa na podkładce lub innej jabłonce. Gałazka się nie przyjmie. A z nasionka nie otrzymamy takiego samego drzewa.
To sztuka nie dla początkujących. W sprzedaż widziałam okazy z gałazkami każda innej odmiany - dla amatorów.

Poniżej temat szczepienia i okulizacji
http://www.castorama.pl/porada/szczepienie-drzew-i-krzewow-okulizacja119/

wuj mojej mamy szczepił w ten sposób, potrafił zaszczepić gruszę i jabłoń na jednej podkładce....niesamowicie to wyglądało. Bo w saku różnie bywało, jabłko z aromatem gruszki to sprawa nie dla wszystkich. JA pamiętam to z dzieciństwa więc w zasadzie mogę sie mylić. Jako dziecko miałam diametralnie różne preferencje smakowe
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:39, 13 lip 2011

Do góry
Fajnie, ja mam zawsze jakieś zapasy resztki pozostałe z robionych trawników. Coś tam na ulicy gdzieś rośnie w razie czego.
Ogród Babci Jasi 13:37, 13 lip 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
tak sobie patrzę na ogród i wzdycham.Faaaaajną macie tą Babcię

Danuś, jakim cudem perovskia rośnie tam w cieniu razem ze świecznicą, co? cuda jakies, czy czary?

Perowskii nie mogę tam sobie przypomnieć po tej samej stronie. A, już wiem, ona rośnie po drugiej bardziej słonecznej stronie rondka
Chyba, że gdzieś się nielegalnie wysiała i wyrasta spod spodu
Ogród Babci Jasi 13:35, 13 lip 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
tak sobie patrzę na ogród i wzdycham.Faaaaajną macie tą Babcię

Danuś, jakim cudem perovskia rośnie tam w cieniu razem ze świecznicą, co? cuda jakies, czy czary?

Babcia Jasia to moja Mama Tak ją nazywamy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:34, 13 lip 2011

Do góry
justi napisał(a)
Ja też mam pytanko dziś Danusiu do Ciebie. Mam nadzieję, że będziesz znała odpowiedź. U mojej cioci na zarośniętej nieużywanej działce rośnie jabłonka papierówka. Zapach smażonych jabłek cudny. O jedzeniu surowych nie wspomnę. No i moje pytanko brzmi: jak pobrać sadzonkę z takiego drzewka?

Żeby mieć identyczną jabłoń z Twojej ulubionej papierówki można to uzyskać jedynie poprzez szczepienie oczka pobranego z tego drzewa na podkładce lub innej jabłonce. Gałazka się nie przyjmie. A z nasionka nie otrzymamy takiego samego drzewa.
To sztuka nie dla początkujących. W sprzedaż widziałam okazy z gałazkami każda innej odmiany - dla amatorów.

Poniżej temat szczepienia i okulizacji
http://www.castorama.pl/porada/szczepienie-drzew-i-krzewow-okulizacja119/
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:28, 13 lip 2011

Do góry
Zapomniałam napisać, że za świerkami w kąciku Grzesio był inicjatorem domku dla jeży (przespacerował się taki zwierz pod lustrem ostatnio i był widziany w pobliżu). Przywieźli z Witkiem z lasu różne patyki, po prostu stertę gałęzi i je jakoś tam umościli w zacisznym miejscu, Był tam nawet jakiś ślad- gniazdko w liściach. Mam nadzieję, że jeż się tam osiedli Załatwi mi ślimaki w ogrodzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:26, 13 lip 2011

Do góry
Laurowiśni narazie nie mam na oku, ale jak zobaczę to dam znać. Natomiast cieszę się z faktu zakupu hortensji najbardziej.
Ogród Leny. 13:23, 13 lip 2011

Do góry
Lena napisał(a)

Danusiu ,czy zasilasz czymś cisy ? Mam posadzony żywopłot od strony drogi i ciekawi mnie jak Ty dbasz o nie.Twój ogród ,jak i każdy zaprojektowany przez Ciebie to efekt talentu i lat doświadczeń-cieszę się że jesteś!!!

Cisy zasilam Florovitem w płynie, ale podstawą sukcesu jest zaprawianie dołków i kopanie dużo większych podczas sadzenia. Tego się potem za bardzo nie da nadrobić nawozami, ale lepiej cokolwiek stosować, niż nic.
Moją ulubioną ostatnio serią są Magiczne Siły lecz nie gardzę też obornikiem (przekompostowanym) i próchnicą odkwaszoną, którą zaczęłam ściółkować rabaty bylinowe, zamiast kory.

Ponadto skubanie i obcinanie przekwitniętych kwiatostanów, obcinanie bylin po przekwitnięciu, zaproszenie pożytecznych owadów do ogrodu (domki dla owadów). Coraz bardziej rośnie mi też świadomość ogrodnicza przemawiająca za stosowaniem oprysków z roślin.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:06, 13 lip 2011

Do góry
Te wyższe lub niższe, ale o grubych pniach są z cisa, a cienkie "kijki" mają bukszpany Dzięki Sebuś.
Ogród Babci Jasi 13:03, 13 lip 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Muszę wypróbować ten sposób sadzenia.Sadzenie w gruncie ma te niedogodności,że wzruszając ziemię nadszrpujemy swoim pomidorom korzenie,i rośliny bardziej cierpią i chorują.
A niestety, bez pielenia nie da się.

Taka uprawa pomidorów w tzw. cylindrach (bez dna) ma swoje powody i zalety:

- ogrzewa wcześniej glebę, dzięki czemu korzenie mają cieplej i lepiej rosną
- łatwiej pomidory podlać bo woda nie rozlewa się
- wymiana podłoża następuje co roku, dzięki czemu uprawiamy pomidory kilka lat w jednym miejscu
- łatwiej przygotować mieszankę podłoża do sadzenia
- pomidory zasypujemy głeboko, aby ukorzenił się też pęd powyżej niż rósł do tej pory, dzięki czemu lepiej odżywia krzew
- łatwiej przeprowadzać zabiegi pielęgnacyjne typu pielenie
Ogród Babci Jasi 08:26, 13 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pomidorowo

Danusiu,a te pomidorki tak w doniczkach rosną ?pierwszy raz widzę,chyba dna nie maja ?jak są sadzone,chyba nie mają ciasno,bo widać jakie dorodne owoce
Buxus - bukszpan (sadzonki z cięcia) 23:57, 12 lip 2011

Do góry
Zapisywała się Bogda, Joanka, Lidka, Kaisog, Danusza, Pwl, Michael, Jagna
Starczy
Buxus - bukszpan (sadzonki z cięcia) 23:55, 12 lip 2011

Do góry
Nacięłam sadzonek dziś.

Będę wysyłać osobom chętnym z tej listy

Choroby klonów, klon - Acer 23:09, 12 lip 2011

Do góry
Czerwone klony bardzo podatne są na mączniaka, Ale to jest coś innego.

Może to być początek czarnej plamistości lub także poparzenia słoneczne.
Inne choroby
rzewa-i-krzewy&Itemid=7" target="_blank" rel="nofollow">http://www.klinikaroslin.com/index.php?option=com_content&view=article&id=76:choroby-i-szkodniki-klonow-w-zieleni-miejskiej-krotka-charakterystyka&catid=2rzewa-i-krzewy&Itemid=7
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:04, 12 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Sebciu, Zbyszek skosił nisko specjalnie, żeby lepszy start był dla nowej trawy. Jak odrośnie obiecaj Zbyszku wkleić zdjęcia tego ścierniska.

Powiem tak, oprysk Bofixem czy innym herbicydem selektywnym wykonujemy na starszym trawniku (co najmniej dwa lata). Może trawnik był za młody?

Aha - już rozumiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies