Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

justi 13:40, 13 lip 2011

Dziękuje za link, poczytam sobie, pooglądam rysunki i spróbuję zaszczepić na rosnącej jabłonce. A co tam może się uda.
Gabriela 16:23, 13 lip 2011

Justi, myślę że papierówkę spokojnie kupisz jesienią, tylko że ona się inaczej nazywa - oliwka inflancka, oliwka żółta, biały nalew ( ta ostatnia nazwa b. rzadko się pojawia). Ja moją kupiłam 10 lat temu, w zwykłej szkółce z drzewkami owocowymi. Szczepienie drzew owocowych to już wyższa jazda, w tej sytuacji myślę że szkoda czasu, skoro drzewka są dostępne.
To tak na marginesie, nie chcę zaśmiecać wątku Danusi.
Jagna 18:19, 13 lip 2011

gardenarium napisał(a)

Ja też mam pytanko dziś Danusiu do Ciebie. Mam nadzieję, że będziesz znała odpowiedź. U mojej cioci na zarośniętej nieużywanej działce rośnie jabłonka papierówka. Zapach smażonych jabłek cudny. O jedzeniu surowych nie wspomnę. No i moje pytanko brzmi: jak pobrać sadzonkę z takiego drzewka?

Żeby mieć identyczną jabłoń z Twojej ulubionej papierówki można to uzyskać jedynie poprzez szczepienie oczka pobranego z tego drzewa na podkładce lub innej jabłonce. Gałazka się nie przyjmie. A z nasionka nie otrzymamy takiego samego drzewa.
To sztuka nie dla początkujących. W sprzedaż widziałam okazy z gałazkami każda innej odmiany - dla amatorów.

Poniżej temat szczepienia i okulizacji
http://www.castorama.pl/porada/szczepienie-drzew-i-krzewow-okulizacja119/

wuj mojej mamy szczepił w ten sposób, potrafił zaszczepić gruszę i jabłoń na jednej podkładce....niesamowicie to wyglądało. Bo w saku różnie bywało, jabłko z aromatem gruszki to sprawa nie dla wszystkich. JA pamiętam to z dzieciństwa więc w zasadzie mogę sie mylić. Jako dziecko miałam diametralnie różne preferencje smakowe
ell 18:28, 13 lip 2011

Bogusia też wspominała, że w smaku takie mieszanki nie są najlepsze.
Danusza 19:08, 13 lip 2011

o to i ja skorzystam z tego linku Danusiu
alinak 19:24, 13 lip 2011

Danusiu mi chodziło o drzewo z wątku ogrodowy salon nad wodą a Sebek nie doczytał .
ze str 9 . ostatnie zdjęcie nad mostkiem , są sosna i thuja a miedzy nimi purpurowy albo klon albo buk o pokroju ,który mi się bardzo podoba . chodzi mi o odmianę- co to
Sebek 19:31, 13 lip 2011

Alinko - czytałem, ale odmiany nie znam. Może to fagus pendula purpurea
barbara_kraj... 20:04, 13 lip 2011

gardenarium napisał(a)

Jak rozmawialyśmy o tej roślinie nie moglam sobie przypomnieć jej nazwy. To Krwawnik kichawiec (Achillea ptarmica)
Agnieszka 21:16, 13 lip 2011

alinak napisał(a)
Danusiu mi chodziło o drzewo z wątku ogrodowy salon nad wodą a Sebek nie doczytał .
ze str 9 . ostatnie zdjęcie nad mostkiem , są sosna i thuja a miedzy nimi purpurowy albo klon albo buk o pokroju ,który mi się bardzo podoba . chodzi mi o odmianę- co to

Ja bym stawiała na śliwę wiśniową, bo bardzo przypomina mi moją Pisardi. Oczywiście oko łatwo daje się oszukać, więc mogę się mylić. Danusia na pewno pamięta i odpowie.
Gardenarium 23:14, 13 lip 2011

alinak napisał(a)
Danusiu mi chodziło o drzewo

To purpurowe, duże drzewo to śliwa wiśniowa "Nigra".

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies