Pokój tajski.
Zdjęcia robiłam w sumie tylko fragmentom, które mi się podobały. Nie myślałam, że będę je pokazywać, więc czasem zdjęcia nie oddają wyglądu ogrodu. W tym ogrodzie nie zrobiłam zdjęcia sadzawce na której były umieszczone niby wyspy, widać fragment na ostatnim zdjęciu
I bardzo dobrze. Nie będziesz żałowała. Mi się marzy taka łączka cyklamenowa. Ale prędzej u Ciebie to się uda, bo masz bardziej świetlisty cień. A szczególnie dyskowate potrzebują więcej słońca do kwitnienia.
Czy chodzi Ci o paproć na zdjęciu z ciemiernikiem? To nie podgrzeń, ale faktycznie liście tutaj na nim tak wyglądają. To Dryopteris Affinis Crispa Congesta
Jolu, w sumie to ja nie byłam w samym Berlinie, ale w Brandenburgii. Zwiedzałam ogrody wokół Berlina i Poczdamu. I mam takie samo wrażenie jak Ty na temat tych ogrodów.
Pierwszy dzień zwiedzania to były Ogrody Świata w Berlinie.
Powstały w 1987 roku. Przedstawiają faktycznie 10 ogrodów tematycznych z całego świata, od Japonii, poprzez Chiny az po Anglię. Style ogrodowe w pigułce. Oprócz większych założeń tematycznych powstały też pokoje tematyczne tworzone przez stworzone przez projektantów inspirowanych różnymi krajami takimi jak Chile, Włochy, Australii.
Niestety nie mogłam zwiedzić całego ogrodu. Trzeba poświęcić na to cały dzień, a ja dotarłam tam popołudniu. Na miejscu sa restauracje, więc posiłek zapewniony.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłam je telefonem
Spacer rozpoczyna się od ogrodu amerykańskiego, ale zrobił na mnie straszne wrażenie, więc nawet nie wyciągnęłam telefonu.
Sam plastik.
Kolejnym był ogród brazylijski
Dziś odwiedziłam ulubione centrum ogrodnicze...
w promocji były ładne sadzonki ciemierników - duże sztuki po 5,99eur.
Przytuliłam 7szt. i Camelie. chciałam białą, ale nie było pełnej więc wziełam różowąz pełnym kwiatem. a tak, i jeszcze czosnki millenium. bardzo mi się podobają.
Tak dzięki. Teraz to drzewa przycinam muszę trzymać w ryzach. Drzewa są bardzo ważne w ogrodzie pod koronami drzew ziemią tak nie wysycha. Jest cień. Aż się boje jak to lato będzie znowu takie gorące.
Też mam jeżówki z siewu z 2023 r. W zeszłym roku kwitły. W tym roku powinny utworzyć ładne kępki. Też chce jeszcze zasiać z licencjonowanych. Nie chcę za wcześnie siać może pod koniec przyszłego miesiąca.
To są właśnie jeżówki z siewu z 2023 bardzo ładne. Dam im wiosna obornika to będą ładnie kwitły.
Czytałam, że Emu są też dobre pod wszystko muszę się tym zainteresować.
Słuchajcie teraz kolejna rabata - obok tej platanowej. Rośliny wrysowałem póki co luźno, bez mocnego analizowania odległości i gęstości.
Brzozowa 11,50 x 3,30 m
Brzozy Doorenbos co 3,8 m od siebie. W tle żywopłot grabowy jednorzędowy.
Wystawa północno-zachodnia. Ale i tak dość nasłoneczniona od południa do wieczora.
Kolorystyka: biało-różowo-fioletowa.
Tutaj koniecznie chcę coś zimozielonego, bo jest to widok z salonu. Stąd 5 sztuk stożków cisowych (kolor niebiesko-zielony), w pobliżu nich rozplenice japońskie jakieś większe (jasno zielony). To wyjdzie jakby średnie piętro z wyższymi akcentami cisowymi.
Tył rabaty to hortensje Polar Bear (jasno zielone 5 szt.), a do tego mix miskantów (zielone duże koła, mniejsze zielone i mniejsze pomarańczowe). To mogą być: Morning Light lub Gracillimus, drugi Graziella lub Herman Műssel, a trzeci najmniejszy Kleine Silberspinne. Czyli chcę o różnych kolorach pióropuszy i przebarwień jesiennych. Pomiędzy znowu jeżówki Magnus (różowy kolor).
A idąc na przód rabaty mamy taki swobodny mix z szałwii Caradonny (fiolet), stipy Pony Tails (pomarańcz) i kocimiętki Six Hill's Giant (niebieski).
Za chwilę inspiracje do tej rabaty. W sumie ona powinna być taka "wylewającą się" i zwiewna dzięki trawom, zwłaszcza ostnicy.
*Sorry za taki opis, ale nie mam jak teraz inaczej przekazać.
Elu u twoich ciemierników zapowiada się bardzo obfite kwitnienie.Dziś w biedronce widziałam ciemierniki o pełnych kwiatach w kilku kolorach po 18zł.Foty tych ciemierników wstawiłam u siebie we wątku..
Sama nie wiem co z nim zrobić.
Lekki bardzo. Pytanie czy on powinien być taki podsuszony?
Wypadł z doniczki. Na folii jest widoczna cała ziemia, która się wysypała.
Mam zerowe doswiadczenie.
Odesłać?
A co byś powiedział na asymetrię? Zaczynając od lewej w rogu dać wysoką rozplenicę, potem w tle ok. 5 hortensji potem rząd miskantów, 2-3 hortensje i znów miskantów? Przed horensjami w obu miejscach jeżówki. Jeden stożek w lewym rogu drugi w miarę środku rabaty po prawo. Przy stożkach sesleria z czymś kolorowym (może rozchodniki?), dwie kule cisowe otoczone jedna Hameln, a druga sesleriami? Środek między drzewem nr 2 a nr 3 pusty na coś ciekawego.
Rysunek na szybko, bo akurat kolorowanki z dzieckiem mamy na stole.