Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Agatorek 22:01, 11 paź 2025

Wydaje mi się, że royal burgundy będzie troszkę mniejsza od kanzana i rośnie w bardziej zwarty sposób, więc ich umiejscowienie zależy od tego, gdzie masz więcej miejsca (czyli gdzie więcej miejsca, to tam kanzan ).

Ps. Można sadzić rośliny przy świetle latarki (wygodnie z czołówką) )
To żart oczywiście, ale raz mi się zdarzyło sadzić rośliny po ciemku. Wtedy, jeszcze na początku mojej ogrodowej drogi, bardziej się przejmowałam roślinami . Miałam jakieś świeżo wykopane drzewko od mojej mamy, a nie chciałam go zostawić na noc z korzeniami na wierzchu.
A wystarczyło tylko zlać wodą albo nic z nim nie robić
Marcin89 09:16, 12 paź 2025

Agatorek napisał(a)
Wydaje mi się, że royal burgundy będzie troszkę mniejsza od kanzana i rośnie w bardziej zwarty sposób, więc ich umiejscowienie zależy od tego, gdzie masz więcej miejsca (czyli gdzie więcej miejsca, to tam kanzan ).

Ps. Można sadzić rośliny przy świetle latarki (wygodnie z czołówką) )
To żart oczywiście, ale raz mi się zdarzyło sadzić rośliny po ciemku. Wtedy, jeszcze na początku mojej ogrodowej drogi, bardziej się przejmowałam roślinami . Miałam jakieś świeżo wykopane drzewko od mojej mamy, a nie chciałam go zostawić na noc z korzeniami na wierzchu.
A wystarczyło tylko zlać wodą albo nic z nim nie robić
To mój pierwszy typ był taki, że Royal koło placu zabaw, w osi widokowej z brata tarasu. Tu jest węższy fragment rabaty. A Kanzan po mojej stronie. Jeśli chodzi o przebarwienia jesienne to brat zyska rubin za pomarańczowo-czerwoną śś.
Monika83 11:22, 12 paź 2025

Też jestem za Royal Burgundy ona nawet ma ładniejszy kwiat od Kanzan. Kanzan to olbrzym rośnie .W dziale wiśnia ozdobna Alina wstawiła zdj swoich wiśni Kanzan, one szerokie korony mają..
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7901-wisnia-pilkowana-kanzan-prunus-serrulata-kanzan?page=2
Marcin89 13:05, 12 paź 2025

Monika83 napisał(a)
Też jestem za Royal Burgundy ona nawet ma ładniejszy kwiat od Kanzan. Kanzan to olbrzym rośnie .W dziale wiśnia ozdobna Alina wstawiła zdj swoich wiśni Kanzan, one szerokie korony mają..
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7901-wisnia-pilkowana-kanzan-prunus-serrulata-kanzan?page=2
Czyli proponujesz dwie Royal? Bo w szkółce zauroczyła mnie Kanzan w jesiennych barwach i nie umiał bym wybrać. Mam świadomość, że to duże drzewo, ale nie mam przecież ogródka kieszonkowego
Marcin89 15:36, 12 paź 2025

Jak zwykle mówię, że nie pracuję w niedzielę, tak dziś był wyjątek. Zależało nam, by dokończyć te rynnę.

Najpierw wyznaczone sznurkiem haki.

A potem już z górki. Rurę spustową przenieśliśmy na inną ścianę. Niepotrzebnie tak daleko było zrobione, jakby na innym budynku (zostały ślady).

Na sam koniec skończyłem kopać pas pod żywopłot.
Patrycja_KG_Lu 09:01, 13 paź 2025

Sama lubię powtórzenia, więc poszłabym w dwa takie same drzewa
Marcin89 11:31, 13 paź 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Sama lubię powtórzenia, więc poszłabym w dwa takie same drzewa
Właśnie zarezerwowałem do soboty 1 x Kanzan i 1 x Royal Burgudy

Powtórzenia są spoko. Mam powtórzone ambrowce, platany i brzozy. A jeśli chodzi o powtórzenie drzewa po przekątnej, na przeciwko itp. to przy naszym układzie rabat ciężko by było. Nie jest to typowy układ.

Zaś za dwoma gatunkami przemawia brak drzewka bordowego. Nawet był taki argument, gdy wybierałem drzewa w miejscu śś
Monika83 21:37, 13 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
Czyli proponujesz dwie Royal? Bo w szkółce zauroczyła mnie Kanzan w jesiennych barwach i nie umiał bym wybrać. Mam świadomość, że to duże drzewo, ale nie mam przecież ogródka kieszonkowego
Ja bym wybrała dwie Royal ale to już ty musisz sam zadecydowć którą wiśnie chcesz..
olciamanolcia 21:58, 13 paź 2025

A nie chcesz śliwy Trailblazer? jest bordowa kolumnowa i delikatnie sie przebarwia
Kanzany jakos nigdy do mnie nie przemawiały
Moja sasiadka ma te wisnie Royal -cudowna
osobiscie wybrałabym dwa jednakowe drzewka
Marcin89 22:32, 13 paź 2025

Monika83 napisał(a)
Ja bym wybrała dwie Royal ale to już ty musisz sam zadecydowć którą wiśnie chcesz..
Wybór trudny