dokładnie tak jak piszesz i dalej: Na pewno gdzieś będę chciała posadzić Ginko i magnolię. Zastanawiam się, czy mieszać kolory czy zrobić rabaty tematyczne (chodzi o zestawy kolorystyczne). Rozchodniki, trawy, bergenie, kocimiętka, krzewuszki, budleja, bodziszki, niecierpki, żarnowiec, lawenda, trzmieliny, bukszpany, róże okrywowe, hortensje, runianka, firletka, begonie. Dla urozmaicenia przestrzeni rośliny mini na pniu. I jak to wszystko ogarnąć ;-( Pewnie przy altanie, której zarys zrobiłam w lewym rogu zdjęcia będzie jeszcze ciurkadełko i gdzieś muszę zrobić wrzosowisko. Zwariowałam ??????????
Gabi, skąd wzięłaś krzesła w kolorze identycznym jak donice??? Pięknie u Ciebie!
Moja kłosówka też zrobiła się okropna z tymi sterczącymi kłosami, rozlazła się na boki i zbrązowiała, więc ją ciachnęłam do zera i teraz ładnie odbija. Bociek ma rację, że trzeba ją ciąć, żeby była ładna.
Postanowiliśmy z M rozpocząć porządkowanie naszego bałaganu. Musimy trochę prześwietlić nasadzenia, bo oczywiście na początku sadziło sie dużo i gęsto, bo przecież inaczej nie było efektu. Teraz roślinki za bardzo się do siebie tulą, a to jest niebezpieczne i szybko trzeba interweniować.
Najpierw postanowiliśmy zmienić to miejsce przy ścieżce. M zaczął od założenia krawężników i poprawienia polbruku.
Strasznie mnie też drażniły te bukszpany. Trochę nadmaznięte tej zimy, jeszcze nie doszły do siebie. Za małe na uformowanie i takie nijakie. No i najgorsze, kupione przez mamę, więc strach było je ruszać, bo to ona je tak sobie posadziła.
Plan był prosty - najpierw formujemy rabatę, a potem przystąpimy do ataku. Prace postępowały a bukszpany wciąż rosły.
Na nowej rabacie wylądowała pierwsza kulka, a bukszpany dalej rosną.
Ludu złoty!!!! Jaką masz przechowalnię. Kobito!!! Będziesz sadzić to potem dwa tygodnie
Piękna ta żurawka! Daje radę w słońcu? Wiesz może?
Chodzę koło heuchera Southern Comfort już jakiś czas i na wiosnę będę musiała się zdecydować na duże ilości żurawek. Bardzo chcę wiedzieć, czy mogę ją posadzić na słońce. Mam dwa gatunki z czerwoniastych i dają radę
byłam ostatnio w ogrodniczym i zakupiłam bukszpanik na obwódkę tej rabaty pod oknem i jakies miskanty nie wiem tylko jak się nazywaja ale może mi podpowiecie
owe miskanty- tak mysle bo nie było opisu
i teraz pytanie- czy ten bukszpan może być sadzony w takiej odległości jak jest ustawiony? czy mogę go przyciąc po wsadzeniu czy czekać do następnego roku? muszę jeszcze dokupic z 10 szt bo brakuje
Witaj Mileno.
Ja od bardzo niedawna jestem na ogrodowisku. Mogę napisać witaj krajanko - bo ja również niedaleczko Cracow City mieszkam - jakieś 25 km - w stronę Wieliczki/Niepołomic. Piękny ogród. I przetwory również. Ja mam kilka krzewów bzu czarnego, ale są jeszcze małe. Ten mój bez to Nigra - ma ciemne liście. Fajnie wygląda.
Pozdrawiam jeszcze raz. Będę wpadać częściej. A na przywitanie - moja horti ogrodowa
Bardzo bardzo czekam na cebulki krokusów, bo planuję ich duzo więcej niż rok temu, jestem w nich absolutnie zakochana, bo nawet po przekwitnięciu wygladają jak ozdobne trawki
a takiego dużego gościa miałam wczoraj na tarasie Miał chyba z 6 cm, dzieciaki zachwycone
No to teraz pokażę, co zrobiłam. To jest tylko ustawione, nie wsadzone jeszcze.
Uwaga!
1. Trawy są różne, ale tylko tymczasowo, do ustawienia. Bo wstrzymałam się z zakupem 5 miscantów , i chyba dobrze.
2. Nie mam na razie trzeciej kulki. Wyobraźcie sobie, że to, co tam widać, to kulka
3. Bordowe żurawki mam różne (zbieranina). Kupię, jakie będą potrzebne, jak już się zdecyduję, jak sadzę
4. te odwrócone podstawki są zamiast zielonego oddzielenia żurawek (byłby bukszpan albo cis, albo nie wiem co )
Zuza, zaintrygowana jestem niesamowicie Twoimi zmianami (a wiecie, kto koło mnie wczoraj rowerkiem sobie jeździł??)
Spotkanie trzeba zorganizować koniecznie, myslę, że po wakacjach, bo część jeszcze urlopuje (Macham do Dianki!!)
U mnie też zmiany - Zuza przyłapala mnie wczoraj na ponownym przekopywaniu mojego wrzosowiska - mam nadzieję, że to juz ostatni raz...prawie wszustkie roślinki (prócz drzewa) wykopałam i posadziłam na nowo zagęszczając wrzosowisko...teraz trzeba obsadzić pozostały plac...koncepcja się rodzi
A w ramach odskoczni wczoraj zakupy w Biedronce - ależ mają wybór cebulek!!! Mnóstwo tulipanów, narcyzów, szachownic, hiacyntów!! no raj
Do mnie trafiły cebulki tulipanów, na razie 3 gatunki (80 cebulek), ale będzie więcej