Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jakie rośliny do ogrodu?

Jakie rośliny do ogrodu?

diabelek1104 08:08, 18 wrz 2012

Teresko, ja już mam rośliny. Wczoraj wszystko posadziłam. Bez planu, bo gdy rysowałam nic mi nie wychodziło, więc zrezygnowałam i...

......i zaznaczylam kamieniami rabatki, a potem poustawialam moje maleństwa i wsadziłam do gleby. Trudno, jeśli zrobilam żle, to na wiosnę będę zmieniać (nie moglam się już doczekać).
Na tym moim maleństwie trudno cokolwiek zaplanować.

Rośliny, które będą u mnie rosły to:
iglaki
żurawki
hosty
hortensje
wrzosy
krzewuszka.

Winobluszcz...
Fakt, bardzo się go obawiam, ale musialam czymś obsadzić brzydkie ściany. Jeśli będzie "niegrzeczny" to sie go pozbędę.
diabelek1104 10:49, 21 wrz 2012

Pokażę Wam moją pracę. Trudno najwyżej mnie skrytykujecie
popcorn 13:52, 21 wrz 2012

hej Danka!
Jest duzo lepiej niz wczesniej! Chociaz nie wiem czy te kamienne zygzaki mi sie podobaja ale nie muszą, mają podobać się Tobie! A co pomiedzy? Trawe zasiejesz -bedzie sie tragicznie kosic.. moze grys - taki żwirek -granitowy? A pod rośliny kora?
pozdrawiam!
diabelek1104 09:05, 22 wrz 2012

Witajcie.

Karolinko myślałam, żeby posiać trawę, ale po zastanowieniu wiem,
że to pomysł

porażka.

Zastanawiam się nad trawami, ale ozdobnymi- nie wiem czy dobrze kombinuję.

Te kamienne zygzaki kiedyś wymienię na kostkę.
Trudno było zrobić rabaty na takim malym skwerku. Znając życie i siebie dużo jeszcze pozmieniam.
diabelek1104 15:43, 24 wrz 2012

goniako 18:01, 25 wrz 2012

Witam!
Od jakiegoś czasu przeglądam ogrodowisko z wielkim zainteresowaniem i podziwiam Wasze piekne ogrody. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z ogrodem a właściwie to jest moje drugie podejście. Mój pierwszy ogród zniszczyła powódź w 2010 roku. Musiałam wszystkie drzwka i krzewy usunąć. Teraz nawiozłam ziemi, zasiałam trawę i nie wiem co dalej. Widze jak sobie nawzajem doradzacie i projektujecie swoje ogrody dlatego postanowiłam poprosić Was o pomoc w zaprojektowaniu mojego ogrodu. Z góry dziękuje!
goniako 18:09, 25 wrz 2012

Nie wiem jakie rośliny posadzić żeby nie były bardzo wymagające, u nas ziemia jest ciężka gliniasta albo za sucho albo za mokro. Myślałam o żywotniku "Danica" wzdłuż tego chodnika ale nie wiem co po drugiej stronie, no i jeszcze ten pas pod płotem i wzdłuż balkonu. Ten chodnik do furtki ma ponad 20 metrów a wzdłuż balkonu około 10 metrów. Czekam na Wasze opinię i podpowiedzi. Pa
diabelek1104 11:18, 04 paź 2012

Witajcie.
Znowu mam dylemat.
Gdzieś w internecie wyczytałam, że hostym i tuje nie współgrają ze sobą. Czy to prawda,
gdyż mam 2 tuje w sąsiedztwie host.
diabelek1104 09:38, 04 wrz 2013

Nie wiem czy ktoś tu zajrzy do mnie, ale chcę pochwalić się moim maleńkim ogródeczkiem.
Wiele było planów co do zagospodarowania mojego skromnego poletka, zresztą co widać we wcześniejszych postach.
A teraz chcę Wam pokazać metamorfozę, którą przeszedł ten minimalny skrawek ziemi.
Jestem z niego dumna, oczywiście to jeszcze nie koniec nasadzeń

W ubiegłym roku na jesieni taki był zamysł, ale zrezygnowałam z niego i wprowadziłam w życie inny, ten który jest najniżej (4 fotka).

Oto efekt końcowy, oczywiście na dzień dzisiejszy.

Tess 08:29, 08 wrz 2013

Danuś, ale piękna metamorfoza!
Świetnie to wszystko wygląda.
Pomysł z kratką bardzo mi się podoba. Ba, wszystko mi się podoba

Pokaż tę przemianę w wątku o metamorfozach.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1251-metamorfozy-ogrodowe