Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 13:15, 24 lip 2012

Do góry
I już słychać dzwonek przy bramce. Biegnę i widzę sympatyczną dziewczynę i dwójkę wspaniałych dzieciaczków. Goście nie przyszli z pustymi rękami. Od Ani dostałam takie własnoręcznie wykonane upominki:

Matylda również przyniosła upominek

Mój kawałek raju 13:13, 24 lip 2012

Do góry
Specjalnie dla Tess floks Adessa Specjal Purple Sherbet Blend i na osłodę truskaweczki
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:01, 24 lip 2012

Do góry
Odętki kwitną (wiosną podzieliłam sporą kępę na 4 mniejsze):

Rzut okiem na warzywnik i przed nim żwirową rabatę:

Agapant przed domem przekwita powoli, podczas urlopu wyglądał najładniej, teraz już mniej...:

Anabelka 3ci tydzień utrzymuje kwiatostan w niezmienionej formie:

A szpalerowa jabłonka będzie miała niedługo pierwsze jabłuszka

Podobnej wielkości, ale z 1 kolejnym piętrem jabłonka jest w Traczu na sprzedaż, za jedyne 229 zł
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 12:54, 24 lip 2012

Do góry
A teraz czas zdać relację z wizyty Ani.
Już w niedzielę, żyłam tą wizytą. Moje emocje udzielały się pozostałym członkom rodziny. Najważniejsze było to, czy uda się ciasto. Nie wiem jak Wy, ale ja często mam tak, że jak bardzo się staram, to zawsze się nie udaje.

Ciasto gotowe, można spokojnie spać do jutra.

I już czekamy na gości. Trochę nerwowo, bo przecież się nie znamy. A oprócz tego dzieli nas pewna różnica wieku.

Ogród Magdalenka 12:52, 24 lip 2012

Do góry
stychaz napisał(a)

Kochani pomóżcie mi zidentyfikować tą hortensję ... kupiłam jako limelight ( przy zakupie nie miała etykiety) ... ale mam limki przy tarasie i kwiaty na początku są limonkowe a te są białe ...

Cześć Madziu

Ekspertem nie jestem ale patrząc na liście, dla mnie to limka

To nie Unique, za gęste kwiaty.
To będzie zaczarowany ogród 12:44, 24 lip 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)

Teraz może to jeszcze pieknie nie wyglada, bo roślinki małe ale nie chciałam aby do przyszłej wiosny sama ziemie leżała

Uff a do tego kocimietka, floksy, ostrózki, bukszpany, naparstnice i inne drobiazgi a na reszte przyjdzie czas wiosną, tak aby kawałeczka ziemi widać nie bylo, tylko same kwiaty

To wszystkie nasadzenia na tę chwilę w tej rabacie bo już się pogubiłam w tym gąszczu kwiatków

Na tej nie ta na razie do jesieni pusta
Wszystko co wymieniłam jest przed domem
Mój kawałek raju 12:42, 24 lip 2012

Do góry
Właśnie odjechała ode mnie Ewelinka z ogrodu "typowo-nieogrodowiskowy-ogrod-eweliny" jechała z rodzinką do Stegny i wpadła na moment nie mogłyśmy się nagadać, ale czas ich gonił , Karolek w drodze przysnął więc marudził i oczywiście nie schodził z rąk u mamy pojechali się popluskać w morzu.Bardzo mili i weseli młodzi ludzie, córeczka Kinga to już młoda ogrodniczka, ciekawiły ją kwiatki i inne roślinki, najważniejsze,że znajomość nawiązana, obiecali,że będą zajeżdżać. Dostałam w prezencie rozchodnik , ale zapomniałam jak się nazywa, napewno go nie mam

To będzie zaczarowany ogród 12:36, 24 lip 2012

Do góry
greglis napisał(a)
Teraz może to jeszcze pieknie nie wyglada, bo roślinki małe ale nie chciałam aby do przyszłej wiosny sama ziemie leżała

Uff a do tego kocimietka, floksy, ostrózki, bukszpany, naparstnice i inne drobiazgi a na reszte przyjdzie czas wiosną, tak aby kawałeczka ziemi widać nie bylo, tylko same kwiaty

To wszystkie nasadzenia na tę chwilę w tej rabacie bo już się pogubiłam w tym gąszczu kwiatków
Ogród Leny. 12:36, 24 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)
Hura..przez przypadek i ja mogę gratulowac setki na seteczce.. ale to auważył mój M..ale nieważne ja składam zyczenia.. przyleciałąm z rewizytą i zobaczyć hortensje, którymi zachwyca sie Martek.. gdzieś na stronie 10..

Ania,a ten czosnek wyżej jest też super
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:34, 24 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Ale śliczne ... to są jeżówki? ... kolor mają cudny

... Ana jeszcze zapytam Cię o hortensję Unique... masz ją długo ... szybko rośnie ? ... pokłada się ?

To będzie zaczarowany ogród 12:31, 24 lip 2012

Do góry
To tak na szybko

To będzie zaczarowany ogród 12:29, 24 lip 2012

Do góry
Zostaly posadzone róże ( gdzieś zniknęły )
MRS John Laing
Reine de Violettes
Perennial Blue
Esmeralda
Parole
Constans Spray ( hurra dostalam )
Cottage Rose
Aphrodite
marie Antoinette
Crocus Rose
Big Purple
Ascot

to będzie nowa rabata różana - zakupy juz jesienią

"Baśniowy" Ogród 12:20, 24 lip 2012

Do góry
Miałam przyjemność gościć u Ani asc jestem pod ogromnym pozytywnym wrażeniem ogrodu jak i ich pełnych optymizmu super właścicieli- z pieskiem i rybkami włącznie
Pogaduszki na ławeczce:

Rozalka" ochrzściła" oczko i nie odstępowała go na krok

Ania to prawdziwy mistrz fotografii

Jeszcze raz dzięki za spotkanie

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:06, 24 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Aniu, co to za roślinka taka żółta za kamieniem...? może wstyd pytać, ale nie wiem.. żurawka jakaś? ...lepiej nie będę zgadywać..
To będzie zaczarowany ogród 12:04, 24 lip 2012

Do góry
Moja rewolucja
najpierw w trakcie

w sumie zostały wywiezione trzy takie kontenery trawy i ziemi = kilkanaście ton

a to z tylu domu, kolejny trawniczek zlikwidowany

Ziemia została wybrana na jakieś 40- 50 cm i dwie ogromne przyczepy ziemi wsypane na nowo.
Teraz mogę sadzić
Nasz mały raj na ziemi :) 12:00, 24 lip 2012

Do góry
Jakiś czas temu M przyniósł od kolegi z pracy taką stara lampę... Siedziała zapomniana w garażu ale wyciągnęłam ją na światło dzienne.... Zainspirowana pomysłami Any postanowiłam ją troszkę przemalować... wymienić szybki bo te żółte nijak nie pasują... Myślicie że coś z tego będzie?

Myślałam żeby dać ją na tarasie (którego jeszcze nie ma )
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:00, 24 lip 2012

Do góry

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 11:55, 24 lip 2012

Do góry
betysia napisał(a)
a dzisiaj mam dla Was kilka migawek z mojego codziennego zycia ..

Chciałoby mi się tam teraz pobyć, połazić, posiedzeć w fajnej knajpce, albo w domu z jasnego kamienia, bakłażany, pomidory, oliwa i zioła smakują zupełnie, zupełnie inaczej. A do tego wino, bo pastis to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej.
Zmierzam do tego, że tam gdzie mieszkasz, to i faktury wydają się słodsze.
Warmińskie dylematy 11:52, 24 lip 2012

Do góry
Rohan Obelisk mojej mamy

I ulubiona kalina mojego taty strzyżona od lat w parasol, która w trakcie kwitnienia jest naprawdę spektakularna

i znowu moje hortensje

Warmińskie dylematy 11:48, 24 lip 2012

Do góry
w związku z reorganizacją mojego nieszczęsnego ogrodu poszłam na całość i zaprzęgłam męża do roboty, więc wczoraj skończyliśmy dwa newralgiczne miejsca, a reszta roślin czeka w kolejce i macha do mnie listkami

Zakupiłam buka "Rohan Obelisk" który od 10 lat rośnie na froncie u moich rodziców i bardzo mi się podoba - muszę jeszcze znaleźć miejsce dla odmiany "Dwyck Gold" którą wypatrzyłam w szkółce oraz znaleźć gdzieś indziej ładniejszy okaz. Poza tym mąż sprezentował mi nowe nożyce, więc wszystkie tawuły i zacieniowane bukszpany przeszły wczoraj postrzyżyny, a kolejne czekają na chłodniejsze dni.

Do zakupów dołączyły hortensje - jedna Limelight (wymęczony i podłamany krzaczek, ale to i tak fuks że w moich stronach dostałam, bo w tym roku nie ma ich nigdzie liczę na dokupienie dwóch sadzonek na jakimś wyjeździe, żeby mi się ładniej komponowały oraz po jednym krzaczku Mega Mindy, White lady i Magical Candle - wszystkie z pieknymi pąkami, więc zdążą jeszcze zakwitnąć, ku mojej uciesze.
Doszło też kilka sadzonek runianki, żółciutkiej tojeści, rododendrony do fioletowo-różowej kompozycji oraz po ogołoceniu rozsadnika mojej mamy 15 sadzonek bukszpaników i czaję się jeszcze na białą hortensję ogrodową, które mimo mojego regionu żyją w gruncie i rokrocznie kwitną naprawdę pięknymi kwiatami.

Niezmiennie poluję na żurawki, ale wszędzie jest tylko Palace Purple , którą już mam

A teraz kilka zdjęć dla wzrokowców
Hortensje w trakcie kwitnienia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies