Ogród nie tylko bukszpanowy - część II
09:37, 17 lip 2012

Bożenko, Aldono, Batysiu, Vivo bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam o poranku. Zaraz zabiorę się do pracy ale jeszcze kawke wypiję...Mój ogród na prawdę jest mały, tylko wiecie jak to jest ze zdjęciami .. wszystko zależy od fotografa.. a prznynajmniej dużo od niego zależy..
Jednak gdyby był większy to juz ym sama sobie z nim nie poradziła... nie byłoby szans. Musiałabym komuś płacic a to już zupełnie inaczej wtedy bo koszty od razu znacznie rosną i tak do obcinania żywopłotu muszę wynajmowac firmę, ale to tylko dwa razy w roku. W tym roku zrobiliśmy to sami z moim Tata (lat 65 ) i narobiliśmy się... oj narobiliśmy się... Jednak zaoszczęciłam 700 zł ! Same wiecie ile nasze hobby kosztuje... same nawozy, środki ochrony roślin, na mrówki, na grzyby ... itd itp o nowych roślinach nie wspomnę... ale cuż ja nigdy na ogród nie żałuję pieniędzy kakoś mi sie je na ten cel bardzo lekko wydaje. Trochę tak jakbym na domownika wydawała... a dzieci mam dwójeczkę więc oj maja dużo potrzeb!!! Teraz wakcaje córka na trzy kolonie pojechała a syn aktualnie w Bułgarii a po powrocie coś przebąkiwał że do pracy do mojego męża pójdzie zarabiac kasę... no niech idzie zobaczy jak to jest!!
Witam wszystkich po przerwie
![]()
Na projekcie jest sama kostka, ale widać mój warzywnik.
Po lewej w dolnym rogu, koło na leżaczki i ławeczkę, po prawej na dole, koła na postawienie kiedyś kiedyś w przyszłości, altany z murowanym grillem z prawdziwego zdażenia
Wszystkie rabaty będą otoczone obrzeżem z kostki - dlatego widać moją olbrzymią rabatę w kształcie koła - gdzie będą krzewy i iglaste i liściate - wszystko do zaplanowania,
przed nimi będę sadzić bylinki których mam już sporo u mojej mamy na działce
------------------------------------------------
Witaj admete. Zajrzałam do Twojego wątku i będę trzymać kciuki. Masz nie lada wyzwanie. Bardzo podoba mi się ten ostatni projekt - kostki co prawda, ale jest taki uporządkowany. Plan koła wygląda super. A z czego zrobisz te obwódki? Czy za obwódką też będzie trawnik?
Pomysł z wykonaniem obrzeża z kostki jest super. Wiem coś o tym, bo mam sporo obrzeży do kancikowania. Jednak do dzisiejszego dnia nie mogę się zdecydować na kształty rabat. Co rok coś zmieniam, a obrzeże by mi to uniemożliwiło. Przy tak dużej działce uważam, że obrzeża z kostki są konieczne, łatwiej się kosi trawnik. A te kwadraty niebieskie co oznaczają?
Bozenko,widzę,że na rh i azaliach twoja bajka ogrodowa się nie kończy.Piękna parada liliowcóe,dopiero odkrywam ich piekno.W tym roku zaczynam je zbierać i na takie widoki trzeba bedzie troche poczekac.
Domi, Anitko-dziewczyny jesteście kochane! Dzięki wielkie za podpowiedzi. To wstąpię dziś po pracy do OBI po te preparaty, bo akurat takich nie posiadam![]()
Anitko, cieszę się, że znalazłam tu na forum nie tylko imienniczkę, ale też miłośniczkę włoskich klimatówDla mnie to jest cudowny kraj wzdłuż i wszerz, mimo kryzysu, który teraz ich dopadł. Uwielbiam tam wracać
Sycylia też fascynująca. W ubiegłym roku byłam w Taorminie- cudowne miejsce na wakacje
A tak Włosi radzą sobie w czasie kryzysu
![]()
![]()
P.s. A w Katowicach dziś leje z małymi przerwami.Właśnie wróciłam z miasta, bo załatwiałam służbowe sprawy i trafiłam na oberwanie chmury w momencie, jak wychodziłam z samochodu. A parasola oczywiście nietJestem mokra jak kura, bo nie mogłam znaleźć blisko parkingu. To teraz lecę do firmowej kuchni po gorącą herbatkę
i wracam do przewracania papierów