na fali rozmaitych cebulkowych rozważań, doszłam do wniosku, że muszę sensownie zaplanować wiosenne rabaty i nie kupować wszystkiego jak leci, tylko mieć plan
wykopię wszystkie cebulki, które mam teraz, bo zostały bezsensownie wsadzone, ale teraz koniec z tym
na początek planuję obramowanie śliw Pissardi, tutaj tak prawie na 100% będą białe tulipany, względnie różowe, chcę aby to była plama, aby robiły fajny efekt
a tu zdjęcie poglądowe
teraz śliwy mają już ładnie wytyczone brzegi obramówki
śliwy są dwie, w rządku druga jest z tyłu, myślę, że będzie ok
Marta ma rację, twoja to zupełnie coś innego, zresztą ja tez mam; moja tworzy kępy, każde źdźbło wyrasta z kępy, a tutaj z trawki po bokach nowe wyrastają ; no i moja ma szerokie liście
tworzę nową rabatę to zachodnia strona ale lekko zacieniona wokół swierka obsadziłam hosty sama wyrosła leszczyna(pewnie sójki posadziły)ja oddam i nie mam pomysłu co dalej chciałm przesadzić lilie i krokosmię w ich miejsce posadze róże ale i tak miejsca dośc może podpowiecie?
Moniko masz rację czasami czekam z niecierpliwością na kwitnienie czy porost i nic a czasami od niechcenia samo wyjdzie cudo jakieś
Elizo fajnie ze wdepnęłaś miło mi, chciałoby się cudów ale własnym sumptem ogód robię no i z pomoca ogrodowiskowian właŚnie przyszła dziś lilia wodna pięknie zapakowana, wspaniały okaz! już jest w wodzie Dawid DZIĘKI!!
No.. i ja jestem na bieżąco
Miła.. a ja też chcę ogórków ze studni na tarasie dla gości...
o, jak miło, że Ewuś dała radę ogórki, ponoć wyborne, zabezpiecza grupa trzymaj..., u mnie za to tarasik do dyspozycji i parę innych smaków
czuj się zaproszona
... no tak..wprosiłam się
Irenko, a co za turzycę dzielisz?.. muszę wrócić o kilka stron..
Tylko się zastanawiam, co mogłabym Ci w zamian z Galimatiasu zaproponować....
e tam wprosiłam, ja oficjalnie zapraszałam, że będzie oblewanie!!
wstawiam ci zdjęcie tej turzycy variegata szerokolistnej; na wymianę nic nie musisz dawać, bo mam już tyle roślin, teraz muszę tylko ład wprowadzić, brakło mi żurawek!
Codziennie zbieramy miseczkę ogórasków. Kilka słoików już zaprawionych a część zjadamy na bieżąco. Soni też posmakowały ogórki i wyjada sama z warzywniaka
Widzieliście takie ogóraski To chińska odmiana Fajne wyrosły Smakują całkiem fajnie jak szklarniowe
Ładny od Badary liliowiec, ale jeszcze Bogusiu masz dużo lilii, u mnie jeszcze z 2 zakwitna i koniec
Liliowiec pięknie kwitnie i zdrowo wygląda,ma sztywne łodygi .Jeszcze w pąkach czeka 8 lilii, nie wiem jakie,wieczorem wrzucę te, które jeszcze cieszą moje oczy i rozsiewają niesamowity zapachy....to orientalne.
Bogusiu, jesteś WIELKA. Pamiętasz jak pisałam Ci, że moja hoja ma 15 lat i wogóle nie kwitła. Dałaś mi cenne rady, żeby przyciąć jej te długachne pędy i przenieść w widniejsze miejsce. Zastosowałam się do Twoich bezcennych rad i zobacz co się stało.
Będzie miała 5 kwiatów. Twoje lilie są cudne i te kolory takie wyrażne, przepiękne. Jeszcze raz dziękuję za doprowadzenie mojej hoi do kwitnienia. Pozdrawiam.
Cieszę się,że moje rady były pomocne i hoja zawstydziła się i postanowiła zakwitnąć.Teraz będzie kwitła bez przerwy...tylko jej nie przelej,ona lubi sucho.Serdecznie pozdrawiam.Ładna.
Sylwia, a jak go chronisz na zimę; moje są w donicy, to pewnie na zimę coś z nimi trzeba zrobić?
wszystko pięknie się u ciebie rozzrasta, i tak fajnie zaplanowane, łąd i harmonia