Ostatnio jeżdżę po polach Falenty-Dawidy i tam jest jedna posesja, gdzie na ulicy jest "wysyp" kilkunastu kulek z żółtolistnych tawuł. Wszystkie pocięte pięknie, wyglądają jak grzybki po deszczu. Chyba kiedyś się zatrzymam i zrobię fotkę. Tanie krzewy, a jakie efektowne.
Mój tulipanowiec byłby już wyższy od domu, a trzyma się na takiej samej wysokości. Choć w książkach podawali, że tulipanowca się nie tnie... ja to robię ... narazie z powodzeniem. Zabiłby moje cięte również świerki.
Popatrzcie na ogrody japońskie, jakie zintensyfikowane i zagęszczone nasadzenia i sposób prowadzenia roślin. Mój ogród w żadnym wypadku wyglądem ich nie przypomina, ale cięcie idzie pełną parą. Lubię cięcie wszystkiego. Zwykłe krzewy liściaste uformowane w płaską kulę wyglądają dużo ładniej niż pozostawione same sobie. Mam np. na myśli tawuły, derenie czy berberysy.
Ja mam i tnę mocno co roku wiosną. W takim razie wybierz inne, np. śliwę wiśniową "Nigra" albo wiąz "Wredei", buka o żóltych liściach ale szczepionego na pniu, rosnącego kolumnowo. Jest tyle mozliwości.
Pamiętaj, nawet za duże drzewa można trzymać w ryzach.
piękne są. z jakimi hostami najlepiej komponować niebieskie hosty?pisałaś ostatnio że lubisz Sum&Substance?btw na mnie też zrobiła pozytywne wrażenie. doniczkę docelowo to dla nie chyba potrzeba przeogromną
Anetko, moi Panowie też się naprzerzucali roślin w ogrodzie, ale cierpliwi są i uczynni i nie dyskutują. Chce szefowa, ma szefowa Koniec kropka. Dobrze mam
ale wstyd ,a ja chciałam sobie kupić takie nakolanniki jak fliziarze mają . a tu takie gadżeciki szefowa przedstawia. Danuś a to w ogrodniczym ,czy z wysp nabytek
To z cudownego sklepu u Davida Austina
Grzechem by było nie mieć czegoś z motywem różanym
Tak jak wcześniej pisałam na rabatce przed tujami posadziłam dwie hortensje "Limelight" i dwa derenie. Obok jodły dereń "Elegantissima" i drugi obok perukowca "Ivory halo". Czekam na przesyłkę miskantów "Gracillimus", bo w okolicznych ogrodniczych nie mają.
Nie ma jeszcze kory.
Tutaj na brzegu chyba by się jeszcze zmieściły bordowe żurawki.
Witaj Anetko w moim ogrodzie, ale się musiałaś naprzerzucać stronek
Cieszę się, że spodobało się to co robię. Moje rady wielu osobom pomogły, więc zapraszam do założenia własnego pamiętnika ogrodowego, nawet jeśli masz tylko miejsce na ogród. Wtedy wiele osób się włączy w rady i pieski jakoś może da się ogarnąć" , wydzielić, żebyś mogła cieszyć się ogrodem Zapraszam do nas.
Danusiu przeglądanie tych stron to czysta przyjemność. Wczoraj przedstawiłam mojemu mężowi swoje nowe pomysły na zmiany w ogrodzie jego mina bezcenna.I pytanie znowu? Tak bym chciała żeby to było juz ostatni raz bo martwię się o kondycję roślin przesadzanych kolejny raz.
Powoli dojrzewam do tego, że pomoc mi się przyda... o tak. Zwłaszcza, że atmosfera na tym forum jest bardzo na tak.
Tnij nawet teraz, do końca lipca. Ale oprócz cięcia chyba mu potrzeba lepszej ziemi, albo polej nawozem w płynie "dolistnie" i doglebowo, musi ruszyć. Ja swoje cisy podlewam Florovitem rozcieńczonym nieco mniej niż na opakowaniu zalecają.
Możesz obkopać mu ziemię dokoła i nakłaść kompostu również.
O będe cięła i zrobie jak mówisz....a co do nawozu mam ze skrzypu lekko zakwaszający i gnojówkę z pokrzywy czy któreś nadaje się?
A taki długo działający top do iglaków jak inne?
Donice są fajne, z różowymi jeszcze nie miałam do czynienia.
Trawy białe ("Variegatus" lub cienkoźdźbłowe ("Gracillimus") pięknie by w nich wyglądały.
A jeszcze lepiej purpurowe kordyliny podsadzone białymi i granatowymi kwiatami i zielonym bluszczem.
na zdjęciu kordylina australijska i aukuba. Aukuba nie pasuje do takich donic.
Do różowych pasują też srebrne liście (kocanki o szarych liściach) jako wypełnienie i jakieś kwiaty np mocne bordo, albo subtelnie : białe.