Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

To właśnie tu 10:40, 07 lip 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Na pierwszym zdjęciu -fioletowa werbena?Patagońska?

Haniu, ale masz oko, to chyba Ty radziłaś Sebkowi, żeby się przyjrzał swoim siewkom niby-pokrzyw?

Rzeczywiście przed rodgersją to są werbeny patagońskie- super kwiaty do łączenia z innymi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:37, 07 lip 2011

Do góry
Ostatnio jeżdżę po polach Falenty-Dawidy i tam jest jedna posesja, gdzie na ulicy jest "wysyp" kilkunastu kulek z żółtolistnych tawuł. Wszystkie pocięte pięknie, wyglądają jak grzybki po deszczu. Chyba kiedyś się zatrzymam i zrobię fotkę. Tanie krzewy, a jakie efektowne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:33, 07 lip 2011

Do góry
Mój tulipanowiec byłby już wyższy od domu, a trzyma się na takiej samej wysokości. Choć w książkach podawali, że tulipanowca się nie tnie... ja to robię ... narazie z powodzeniem. Zabiłby moje cięte również świerki.
Popatrzcie na ogrody japońskie, jakie zintensyfikowane i zagęszczone nasadzenia i sposób prowadzenia roślin. Mój ogród w żadnym wypadku wyglądem ich nie przypomina, ale cięcie idzie pełną parą. Lubię cięcie wszystkiego. Zwykłe krzewy liściaste uformowane w płaską kulę wyglądają dużo ładniej niż pozostawione same sobie. Mam np. na myśli tawuły, derenie czy berberysy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:30, 07 lip 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

Ten różanecznik lepiej rośnie w półcieniu, może jakieś drzewo posadzisz nad nim? Np...tulipanowiec?

Danusiu tulipanowiec to chyba ogromne drzewo?

Ja mam i tnę mocno co roku wiosną. W takim razie wybierz inne, np. śliwę wiśniową "Nigra" albo wiąz "Wredei", buka o żóltych liściach ale szczepionego na pniu, rosnącego kolumnowo. Jest tyle mozliwości.
Pamiętaj, nawet za duże drzewa można trzymać w ryzach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:11, 07 lip 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

Ten różanecznik lepiej rośnie w półcieniu, może jakieś drzewo posadzisz nad nim? Np...tulipanowiec?

To na pewno - amerykański rośnie do 30 metrów...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:08, 07 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja też, ale napisałam dziś wieeelki artykuł

Już się nie mogę doczekać

Elu, Ewo - dzięki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:46, 07 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Las - czarodziejski ogród 00:18, 07 lip 2011

Do góry
Bardzo ciekawy watek i zdjęcia. Postaram się także dodać swoje lasy pobliskie.
Pogaduchy skowronków 00:09, 07 lip 2011

Do góry
A Wicio zalał orzechówkę z płatkami róży, Robiłyście coś takiego? Ciekawam smaku
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:53, 06 lip 2011

Do góry
Ja też, ale napisałam dziś wieeelki artykuł
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:52, 06 lip 2011

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:25, 06 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nom, zapach rzeczywiście ładny, byłam nawet zdziwiona
U mnie lało w nocy, teraz ?.... jakoś takoś ciemno...

Jak edytowałaś to się zorientowałem że chodziło o zapach a nie o koszyk
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:53, 06 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
W drugim lustrze

piękne są. z jakimi hostami najlepiej komponować niebieskie hosty?pisałaś ostatnio że lubisz Sum&Substance?btw na mnie też zrobiła pozytywne wrażenie. doniczkę docelowo to dla nie chyba potrzeba przeogromną
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:15, 06 lip 2011

Do góry
Anetko, moi Panowie też się naprzerzucali roślin w ogrodzie, ale cierpliwi są i uczynni i nie dyskutują. Chce szefowa, ma szefowa Koniec kropka. Dobrze mam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:13, 06 lip 2011

Do góry
alinak napisał(a)
ale wstyd ,a ja chciałam sobie kupić takie nakolanniki jak fliziarze mają . a tu takie gadżeciki szefowa przedstawia. Danuś a to w ogrodniczym ,czy z wysp nabytek

To z cudownego sklepu u Davida Austina

Grzechem by było nie mieć czegoś z motywem różanym

Ogródek Agam 14:06, 06 lip 2011

Do góry
agam napisał(a)
Tak jak wcześniej pisałam na rabatce przed tujami posadziłam dwie hortensje "Limelight" i dwa derenie. Obok jodły dereń "Elegantissima" i drugi obok perukowca "Ivory halo". Czekam na przesyłkę miskantów "Gracillimus", bo w okolicznych ogrodniczych nie mają.

Nie ma jeszcze kory.

Tutaj na brzegu chyba by się jeszcze zmieściły bordowe żurawki.

Ja też jestem za płaską kulą derenia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:01, 06 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Witaj Anetko w moim ogrodzie, ale się musiałaś naprzerzucać stronek

Cieszę się, że spodobało się to co robię. Moje rady wielu osobom pomogły, więc zapraszam do założenia własnego pamiętnika ogrodowego, nawet jeśli masz tylko miejsce na ogród. Wtedy wiele osób się włączy w rady i pieski jakoś może da się ogarnąć" , wydzielić, żebyś mogła cieszyć się ogrodem Zapraszam do nas.

Danusiu przeglądanie tych stron to czysta przyjemność. Wczoraj przedstawiłam mojemu mężowi swoje nowe pomysły na zmiany w ogrodzie jego mina bezcenna.I pytanie znowu? Tak bym chciała żeby to było juz ostatni raz bo martwię się o kondycję roślin przesadzanych kolejny raz.
Powoli dojrzewam do tego, że pomoc mi się przyda... o tak. Zwłaszcza, że atmosfera na tym forum jest bardzo na tak.
Cis - Taxus 12:20, 06 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

a kiedy ja mogę go uciąć Danusiu???

Ja tnę po posadzeniu także.

Tnij nawet teraz, do końca lipca. Ale oprócz cięcia chyba mu potrzeba lepszej ziemi, albo polej nawozem w płynie "dolistnie" i doglebowo, musi ruszyć. Ja swoje cisy podlewam Florovitem rozcieńczonym nieco mniej niż na opakowaniu zalecają.
Możesz obkopać mu ziemię dokoła i nakłaść kompostu również.

O będe cięła i zrobie jak mówisz....a co do nawozu mam ze skrzypu lekko zakwaszający i gnojówkę z pokrzywy czy któreś nadaje się?
A taki długo działający top do iglaków jak inne?
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 11:43, 06 lip 2011

Do góry
Donice są fajne, z różowymi jeszcze nie miałam do czynienia.

Trawy białe ("Variegatus" lub cienkoźdźbłowe ("Gracillimus") pięknie by w nich wyglądały.
A jeszcze lepiej purpurowe kordyliny podsadzone białymi i granatowymi kwiatami i zielonym bluszczem.

na zdjęciu kordylina australijska i aukuba. Aukuba nie pasuje do takich donic.

Do różowych pasują też srebrne liście (kocanki o szarych liściach) jako wypełnienie i jakieś kwiaty np mocne bordo, albo subtelnie : białe.
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 11:38, 06 lip 2011

Do góry

"Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Czy Pani w ogóle nie śpi?
Zdjecia zrobię, jak się trochę rozpogodzi.
Donice są takie:
http://www.markus-sklep.celtur.com/p205,ed106-doniczka-pure-soft-high.html

rozmiar 50/90, 2 szare i 2 różowe.

Gabriela"
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies