Ania, śliwy kupowałam równiuteńkie, a równo nie chcą rosnąć. Przycięłam po kwitnięciu za radą Łukasza, a ta jedna mizerotka jakaś. Muszę jej dać więcej papu. Niedaleko rosła wcześniej wierzba i jałowiec potężny i może być ziemia bardziej wyjałowiona wkoło, więc nawożenie równe - było nierówne dla tej ostatniej
Trzcinniki uwielbiam. Mam od Ewy bacowej. Tym bardziej radość
Aniu, nie jestem pewna, ale to chyba ta sama. Opryskaj topsinem jak najszybciej, albo na jakiegoś grzyba i Łuki radził oberwać zarażone listki i spalić. Wprawdzie pisał o pysznogłówkach, ale problem ten sam.
U mnie odpukać, jakoś nie zauważyłam w rudbekiach takiego problemu na razie ...
Jolu, u mnie przez najbliższe dni ma być pochmurno, ale bez opadów. Może zupełnie fajnie się robić w ogrodzie. I dla roślin nie najgorzej.
Goście pojechali rano, więc teraz mam czas na ogród
No nie ma... Też to zauważyłam. Wszystko niemal wykupione. Takiego zapotrzebowania na róże, jak w tym roku, to chyba jeszcze nie było. Nawet w Zblewie w szkółce tysiąc róż kobietka miała i wszystko sprzedała ...
No ale jak wszystkie po 10 zł były, jak leciało, to co się dziwić.
Ja mam dwie angielki w ten sposób zakupione na herbacianą rabatę
Bożenko, mój Zbyszek czeka na hasło "grzyby". Pojawiły się już kurki. Może w niedzielę wyskoczy do lasu
Za pochwałę ogrodu dziękuję.
Rano było słoneczko, teraz chmury się pojawiają.
Bogdziu, czy ty masz taką rudbekię samosiejkę?
Ja ją bardzo lubię. U ciebie czytałam, że zagłusza jeżówki. Jesienią ją przesadzałam na nową rabatę i jakoś marnie mi wzeszła, myślałam, ze nic z niej nie będzie. Jak znajdowałam siewkę w ogrodzie, zanosiłam cierpliwie na tą rabatę i ładnie teraz w kupie kwitną
Ania, busz u ciebie. Fajne, wszystko duże. Podoba mi się połączenie lawender i żółtej róży. Mój thomas w tym roku słabo kwitnie. Mocno odchorował po zimie...
Drugie tłoczenie będzie miał obfitsze.
Renia, a jakiego koloru chcesz rozchodniki? Ja posadziłam w takiej konfiguracji rósowe i w pewnym momencie zgrzytał mi ten mocny róż z limonką. Musisz porównywać przez sezon, jak przebarwia się limelight i rozchodnik i czy to pasuje.
Blady róż- te pospolite chyba by były ok. Zastanawiam się nad bordowymi też, ale one u mnie kapryszą. Mszyce te bordowe zaaatakowały i mi coś chorowały mizerotki jedne ...
Widziałam, ze znalazłąś wątek Beatki.
I widzę, ze w podpisie masz inny wątek. Aż poszłam sprawdzić, gdzie jest stary wątek
Znalazłam. Możesz mieć dwa zalinkowane wątki
Byłoby łatwiej trafić do twojego ogrodu. Czy teraz mamy mieć ogród twojej mamy ???
Rodzaj ziemi kiepski do uprawy, Będziesz chyba przywozić jeszcze ziemię? U mnie też piach, już w niego nie sadzę, tylko do dołka mieszam kompost, glinę (M przywozi we wiaderku), obornik, ziemia z worka i rodzima - mieszam wszystko, a obornik w dołek kładę przykryty ziemią ...
Może spodobałyby ci sie murki oporowe? Fajnie można manipulować terenem na dwóch poziomach...
To z Danusi-szefowej artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie/photos