dokładnie tak jak piszesz i dalej: Na pewno gdzieś będę chciała posadzić Ginko i magnolię. Zastanawiam się, czy mieszać kolory czy zrobić rabaty tematyczne (chodzi o zestawy kolorystyczne). Rozchodniki, trawy, bergenie, kocimiętka, krzewuszki, budleja, bodziszki, niecierpki, żarnowiec, lawenda, trzmieliny, bukszpany, róże okrywowe, hortensje, runianka, firletka, begonie. Dla urozmaicenia przestrzeni rośliny mini na pniu. I jak to wszystko ogarnąć ;-( Pewnie przy altanie, której zarys zrobiłam w lewym rogu zdjęcia będzie jeszcze ciurkadełko i gdzieś muszę zrobić wrzosowisko. Zwariowałam ??????????
Gabi, skąd wzięłaś krzesła w kolorze identycznym jak donice??? Pięknie u Ciebie!
Moja kłosówka też zrobiła się okropna z tymi sterczącymi kłosami, rozlazła się na boki i zbrązowiała, więc ją ciachnęłam do zera i teraz ładnie odbija. Bociek ma rację, że trzeba ją ciąć, żeby była ładna.
Postanowiliśmy z M rozpocząć porządkowanie naszego bałaganu. Musimy trochę prześwietlić nasadzenia, bo oczywiście na początku sadziło sie dużo i gęsto, bo przecież inaczej nie było efektu. Teraz roślinki za bardzo się do siebie tulą, a to jest niebezpieczne i szybko trzeba interweniować.
Najpierw postanowiliśmy zmienić to miejsce przy ścieżce. M zaczął od założenia krawężników i poprawienia polbruku.
Strasznie mnie też drażniły te bukszpany. Trochę nadmaznięte tej zimy, jeszcze nie doszły do siebie. Za małe na uformowanie i takie nijakie. No i najgorsze, kupione przez mamę, więc strach było je ruszać, bo to ona je tak sobie posadziła.
Plan był prosty - najpierw formujemy rabatę, a potem przystąpimy do ataku. Prace postępowały a bukszpany wciąż rosły.
Na nowej rabacie wylądowała pierwsza kulka, a bukszpany dalej rosną.
Ludu złoty!!!! Jaką masz przechowalnię. Kobito!!! Będziesz sadzić to potem dwa tygodnie
Piękna ta żurawka! Daje radę w słońcu? Wiesz może?
Chodzę koło heuchera Southern Comfort już jakiś czas i na wiosnę będę musiała się zdecydować na duże ilości żurawek. Bardzo chcę wiedzieć, czy mogę ją posadzić na słońce. Mam dwa gatunki z czerwoniastych i dają radę
byłam ostatnio w ogrodniczym i zakupiłam bukszpanik na obwódkę tej rabaty pod oknem i jakies miskanty nie wiem tylko jak się nazywaja ale może mi podpowiecie
owe miskanty- tak mysle bo nie było opisu
i teraz pytanie- czy ten bukszpan może być sadzony w takiej odległości jak jest ustawiony? czy mogę go przyciąc po wsadzeniu czy czekać do następnego roku? muszę jeszcze dokupic z 10 szt bo brakuje
Witaj Mileno.
Ja od bardzo niedawna jestem na ogrodowisku. Mogę napisać witaj krajanko - bo ja również niedaleczko Cracow City mieszkam - jakieś 25 km - w stronę Wieliczki/Niepołomic. Piękny ogród. I przetwory również. Ja mam kilka krzewów bzu czarnego, ale są jeszcze małe. Ten mój bez to Nigra - ma ciemne liście. Fajnie wygląda.
Pozdrawiam jeszcze raz. Będę wpadać częściej. A na przywitanie - moja horti ogrodowa
Bardzo bardzo czekam na cebulki krokusów, bo planuję ich duzo więcej niż rok temu, jestem w nich absolutnie zakochana, bo nawet po przekwitnięciu wygladają jak ozdobne trawki
a takiego dużego gościa miałam wczoraj na tarasie Miał chyba z 6 cm, dzieciaki zachwycone