Po okrojeniu plan jest trochę większy, ale po zapoznaniu się z ilością gatunków ponad 220 - analiza projektu dla mnie nie ma sensu. Ja tak zróżnicowanej roślinności nie robię w swoich projektach, więc poprawianie tego projektu też nie ma sensu, bo to dla mnie kilka dni roboty Niestety nie mogę Ci tak od ręki pomóc
Wszystkiego jest po 1 -2 3 szt , tylko żywopłoty to większe ilości.
Narysuj nowy podkład do nowego projektu, najwyżej linia trawnika taka sama ale rośliny planuj od nowa zupełnie, robiąc nową listę roślin, ograniczoną do max 30 gatunków.
Aniu, czy Ty kiedykolwiek wypuszczasz aparat z ręki? Bo i kwiatki, i widoczki, i wnuczęta... Taką ilość zdjęć, to ja tylko w Anglii robię Hubert już nieźle przyuczony... Myślałam, że w tej powodzi kwiatów u Ciebie już szpilki się nie wciśnie - a tu dzięki igraszkom wnuków zobaczyłam jeszcze wielkie przestrzenie do zagospodarowania! Będzie liliowcowisko godne Wojsławic!!!
A dla mnie to zdjęcie, to ósmy cud świata... Napatrzyć się nie mogę!
Mmmmm.... Idę spać z tym widoczkiem pod powiekami... Buziaki Aniu
ostatnie ulewy połamaly mi ostróżki, nie zdążyłam sie nimi nacieszyć
szałwia omszona przekwita... żeby się rozsiała to jej nie ruszać?
Witam serdecznie, jestem tu pierwszy raz i musze przyznać, że jestem pod wielkim, ogromiastym wrażeniem. Bardzo podoba mi się twój ogród...
A ulewy są okropne. U mnie ostatnio tak padało, że polamało mi krzewuszkę :/
Magnolia, dzieki, masz w tej rabacie swoj udzial Pamietasz?
Pamiętam. Tym lepiej bo ładna bardzo.
dziewczyny dobrze radzą -psikaj na grzybowe. I wycinaj te 'suche' z jałowców i pal, niech się nie osi zaraza. Acha- tylko potem narzędzia czymś warto odkazić, np. mydłem potasowym umyć,czy sparzyć wrzątkiem
wiesz co ja ostatnio miałam niesamowite spotkanie z jeżem w ... supermarkecie pośród betonowiska Warszawy : ) Idę sobie rano alejką z proszkami do prania a tu nagle spod półek sunie wielki jeż, najpierw myślałam, że to szczur, no ale te kolce ; ) schował się pod kolejnymi regałami, akurat pani z obsługi przechodziła to mówię: macie tu jeża, złapcie go bo się biedaczek męczy, a ona na mnie patrzy jak na wariatkę...
Naprawdę mówię, ja nic nie piłam, i tu na potwierdzenie moich słów, jeż sunie nazad.... Babka jak wryta, a ja też taka zaaferowana byłam, że za komórkę nie złapałam żeby cyknąć ten ewenement. Teraz żałuję, że nie poprosiłam o pudełko i nie zabrałam go na działkę, miałby dobrze, a tak mam nadzieję, że go nie zabili : ( . Chociaż na działce, jestem zawsze z psem a w sumie jeż to i wściekliznę może chyba mieć...
W każdym razie było super!
Witaj Dominiko Obejrzałam Twój ogród i bardzo mi się u Ciebie podoba. Chętnie usiadłabym na huśtawce i podelektowała się ......widoczkami
A powiedz mi, co rośnie obok brzozy na zdjęciu ( 3 kule- 2 mniejsze bukszpany i ..?.) ta najwieksza kula to też bukszpan, bo wydaje się być żółtawy. Nie wiem czy to gra świateł czy to jakaś inna odmiana?
A mogłabym jeszcze trochę popytać??? A co na tej rabacie jest, że jest tak pieknie??? Brzoza, bukszpany i ...???
Brzoza 'Youngii', kule z bukszpanu (w tym jedna z żółtymi przyrostami), 2 jałowce 'Blue Arrow", rozplenice japońskie (3szt.), goździki. Na tej rabacie z tyłu jest też bordowy berberys, jałowce płożące.
Poniżej ta sama rabatka od drugiej strony (wiosna 2012):
A może przy tujach posadzić trzy hortensje w rzędzie przed nimi bukszpany a przed bukszpan np lawenda,czy lepiej przed bukszpan nie dawać nic ?
Zastanawiam sie czy nie za mało jest tam miejsca?
mogłabym ciutkę ja poszerzyć ale nie za dużo bo jest przy drodze wjazdowej
Tak to wygląda wiem że nie za ciekawie dlatego proszę o pomoc
Chyba ją jednak poszerzę, zrobię większy łuk
Dziękuję w imieniu Kini
Anito, męczyłam innych o drzewka szczepione i coli też mi tak odpowiedziała, pień robi się grubszy, rośnie korona.
Zakwitł pierwszy słonecznik mojej Kini (przygotowałam jej tylko mały rowek, nasionka wrzucała sama, zakopała, podlewała i nawet zielsko wyrywała - z kilkoma małymi słonecznikami co prawda), jest przeszczęśliwa i wszystkim go pokazuje
Jakaś opóźniona ta moja jeżówka dopiero nieśmiało się rozwija