Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:02, 27 cze 2012

Do góry
Potem pozostaje zasiać równo i podlewać

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:01, 27 cze 2012

Do góry
Aniu - dzięki Fajnie że zaglądasz

Pierwsza jeżówka ciągle kwitnie, reszta nadal w pączkach:

I lawenda Za rok może wszystkie 30 krzaczków zakwitnie, wreszcie będzie widać obwódkę może

Ciemiernik ciągle atrakcyjny, z nasiennikami:

Borówki niedługo będą - mniam!

I pierwsze zurawinki (niestety z 9 sadzonek przetrwały tylko 4, chyba za sucho miały :/

Rzut oka na warzywnik - zielono! Uwielbiam czerwiec!

Groszek

Róże w fasoli

Macierzanka kwitnie - dziwacznie wygląda

Lilie w donicy przy wejściu - mmm

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:59, 27 cze 2012

Do góry
Potem wałowanie (jest niezbędne, bo trawnik się pozapada i będą doły, nierówności)

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:58, 27 cze 2012

Do góry
Winorośl zawiązała grona - nierówne, ale to zależy od odmiany. Ale będą! Po raz pierwszy!

Zaraz zakwitną tawułki :

A żurawki od dawna kwitną:

Miskant Variegata rośnie na szerokość

Zabłąkana stara lilia przy tarasie pięknie wygląda i pachnie:

I łubin - pewnie niespecjalnie pasuje ale podoba mi się, przypomina mi Babciny ogródek z dzieciństwa...:

Niedawno kupiony przetacznik Christa muszę chyba podwiązać, bo cały oklapł od tych wiatrów...

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:56, 27 cze 2012

Do góry

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:52, 27 cze 2012

Do góry
Fotki! Trochę prześwietlone, ale są Słonko wreszcie wyszło!

Ale przedwczoraj mieliśmy super tęczę - cały łuk było widać, a obok druga, częściowa, mniej wyraźna

Wczorajsze zakupy za kwotę 55 zł. Hosta mniejsza 8 zł, większa 11 (bo mi zabrakło, miała kosztować 15). Szałwie po 5 zł/szt (są 2), P. Hameln małe sadzoneczki P9 po 5 zł/szt, 2 szt; spora Molinia 8 zł (eksperymentalnie bo nie wiem co to za trawa). I żurawka za 8 zł.

Ktoś wie co to za żurawka?

Szałwie dosadzę przed domem (będzie już 5 sadzonek), to samo hosty. Trawy na trawiastą rabatę. Miał być trzcinnik Karl Foerster ale nie było Więc na raze będzie P. Hameln - 2 nowe + 1 duża która już tam rośnie i 1 zwykła z ub roku która słabo odbija
Rabata trawiasto-rozchodnikowa:
Trzcinnik kwitnie:

I z góry:
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:52, 27 cze 2012

Do góry
Jeszcze lepsze do wygrabiania są takie szerokie grabie z długimi zębami

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:50, 27 cze 2012

Do góry
To by zostało, gdybyśmy nie przegrabili ziemi pod trawnik

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:50, 27 cze 2012

Do góry
Odpowiednikiem ręcznego narzędzia do tego samego celu, jest zrobiona przez nas samych listwa

Przeciąga się nią po ziemi

Kamyczki i szkła różne należy wygrabiać, bo potem można się pokaleczyć chodząc boso

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:48, 27 cze 2012

Do góry
Do dużych trawników mamy specjalny niwelator. On działa tak

Kratownica ciągnie się po powierzchni trawnika i zbiera nierówności, przepychając je w dołki.

Po tym równaniu powierzchnia pod trawnik jest równa jak stół

Cis - Taxus 08:38, 27 cze 2012

Do góry
Cisy kolumnowe na żywopłot nie bardzo nadają się, bo one po prostu nie będą się krzewić w szerokości.

Najlepiej posadź cisa pospolitego (Taxus baccata) albo cisa pośredniego (Taxus media "Hicksii"). Ten jest doskonały na żywopłoty cięte.

Powinny tak wyglądać

Albo tak, To Taxus baccata "Westerstede"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:15, 27 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

a teraz kilka frontowych fotek z dzisiejszego dżdżystego poranka

Aniu co to za drzewko bordowe?? jakieś kolny???????????????

tak klony o bordowych liściach w ubieglym roku mialy taka sobie koronę, w tym wyglądaja o niebo lepej i liście mają śliczne

Aniu przepięknie!!! Ogród nabrał blasku a Ty siedząc na ławeczce pewnie jesteś szczęśliwa
Pokazuj swoje ślicznosci bo pięknie dom z ogrodem wygląda. Pewnie samochody zwlaniają aby do ogrodu zaglądać.
Brawa dla M i dla Ciebie za serce dla kociaków.

Marzenko nikt nie zwalnia i dobrze bo to boczna droga prowadząca tylko do domów sąsiadów, żadna 'przelotówka '
Lek na całe zło czyli mój ogród 08:09, 27 cze 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)
Moje kaliny, mam jeszcze szorstkolistną, ale przymarzła w tym roku i nie wyglada najlepiej i pachnącą, ale też nie ma kwiatów.

Sliczne kaliny!! Nie mogę się doczekać kiedy moje będa takie. Gladiczja i amorfa wyglądaja bardzo interesująco i muszę trochę poczytać na ich temat. Pozdrawiam sympatyczny ogród i właścicielkę
Mój jesienny ogród 08:07, 27 cze 2012

Do góry
Witajcie
Bogdziu, wspominałem Ci kiedyś o pigwowcu owoce wyglądają tak, też można powiedzieć są ozdobne, mają wielkość największe ok 4 cm kwitnie prawie jak azalia. Nie mogę teraz sprawdzić ale poszukaj u mnie na początku maja pokazywałem jak kwitnie.

Anula. dla Ciebie mam super fotkę mojego perukowca z przed 9 lat i dla porównania fota robiona z tego samego miejsca po 9 latach.

Aniu, buczka mam tyle samo co perukowca ale robi się z niego bansai, za młodu przemarzał co roku i ma tyle co ja, 184 cm
Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 07:55, 27 cze 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie
bardzo się cieszę, że w końcu trafiłam na taka stronę

czytam oglądam i podziwiam wasze ogrody i jestem pod ogromnym wrażeniem. mam nadzieje ze z wasza pomocą uda mi sie stworzyć mój wymarzony ogród.

ale cos o mnie jestem z dolnego slaska z lubania. mieszkam juz 5 lat w swoim domku ale dopiero teraz sie zabieram za ogrod. mam dwoch malych brzdacow wiec wczesniej nie mialam jak sie zabrac za robote.

co do obsadzania roslin jestem laikiem ale mam nadzieje ze tutaj poznam wszystkie tajniki ogrodowe.

moja dzialka ma 13 arow i jest w ksztalt prostokata 25x54m
juz wklejam zdjecia mojego jeszcze nie wyksztalconego ogrodowego krolestwa

przod domku mam dwa polkola i jedna duzy kawal ze skarpa
pozakrywalam ja wloknina ale z tego co juz sie zdazylam zorientowac to chyba nie jest ona mile widziana na forum

wszędzie przy obrzeżach chcę mieć tuje danica, w tym kółku z granitu chcę jakieś coś na pniu szczepione ale żeby miało mały system korzeniowy (mało miejsca i beton oraz ciężka gliniasta gleba bleee)

a teraz troszke tyłu domu

już coś posadziłam w tamtym miejscu koło grila a i na skarpie musze zrobic porządek

przód domu to północna część świata ale w lecie o zachodzie słońce trafia
a tył wiecznie latem prażący południowy kierunek

bardzo proszę o pomoc
i wskazówki

porobię jeszczezdjęcia i może jakiś ogólny plan działki co gdzie i jak

i jeszcze jedno pytanie o garden puzzle czy wykupowaliście ten kupon aktywacyjny??

pozdrawiam
Monika

Ogród dla Agusi 07:47, 27 cze 2012

Do góry
akanta napisał(a)
I jeszcze kilka ujęć ogrodu

To zdjęcie to sobie wrzucę na pulpit
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 07:41, 27 cze 2012

Do góry
grama napisał(a)
To chyba do tego tematu. W czasie cięcia drewna opałowego powstały takie serca. Linka, stary pień i jest dekorek.

Serca zwariowanych ogrodników.

Grażynko super pomysł na bardzo ładne dekoracje! Tylko serca.......... złamane
Pszczelarnia 07:38, 27 cze 2012

Do góry
I po spotkaniu: nieco smutnie i nostalgicznie (ten bukiecik przygotowany na stół odzwierciedla stan mojego ducha).

Teraz trzeba troszkę popracować. To najlepsze lekarstwo.

Ogród zapachów u Jasi 06:57, 27 cze 2012

Do góry
Poziomka napisał(a)

Ulubione miejsce najstarszej ogrodniczki - ciekawe, mój ojciec też takie ma!

Chciałam zapytać o szare rośliny z prawej strony - czy to jakaś artemisia luisiana?

I ja nie mogę się doczekać Mai u Ciebie.

PS Hosta "limonkowa" od Ciebie obłędna!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:53, 27 cze 2012

Do góry
Duzy bukszpan przycielam bardzo radykalnie i wciaz nie jestem zadowolona. Mam nadzieje, ze przezyje te moje zmasowane ataki . W tym roku juz go nie dotykam, dostawac bedzie tylko florovit i jesli bedzie potrzeba to jakies lekarstwa.

Bylo

Jest

Wiem, ze nie jest jakos super, ale nie moge go juz bardziej ogolic

I to na razie wszystko.

Milego dnia wszystkim
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies