Ostatnio robiliśmy pielęgnację tego ogrodu (czyszczenie RH, cięcie kantów) i ogólnie porządki.
Dodaję kilka aktualnych fotek z tego przedogródka - ogród nowoczesny (front stylizowany na japoński, ale w nowoczesnym wydaniu)..
Oczywiście, że robimy, tylko tak naprawdę taki staw nie ma sensu, trudno w nim utrzymać równowagę bilogiczną, bo woda się zbytnio nagrzewa. Powinno być nasadzone dużo roślin.
Ja mam całe kombinacje z tym koszeniem, Trapez brzegiem koszę na 3, środkiem na 4, brzeg znowu na 3.
Pod stawem na 3 ale dołożony pasek na 4. Jakby trafiło na chłopaków-rzuciliby robotę. Dlatego wolę sama kosić
Wiem Sebku, że mnie rozumiesz
Sorki ale z tym koszeniem to mi się skojarzyło strzyżenie maszynką moich trzech facetów. Tu 3 a tam 4 a gdzie indziej głowy 2 - fryzjerzy wymiękali to robiłam to ja
Pięknie z tym głazem i grajkiem, jak go "ubierzesz" w rośliny?
Moim zdaniem plastry są ok. Nie ma takiego sposobu, żeby się połamały, tak mi się wydaje.
Wstępne przymiarki do tej rabaty robiłam zimą , takie bazgrołki
na pewno będzie iglak i niższa choina kanadyjska Jeddeloh oraz kępa trawy przy samym kamieniu , dalej chyba tak jak na rysunku dwie duże plamy wrzośców dla kontrastu Golden Starlet i Vivellii
Trawa ruszy na pewno. Jak potem będzie susza to podlewaj, bo nasiona różnych gatunków traw wschodzą nikerównomiernie, jedne szybciej, drugie wolniej i jak napęcznieją te późniejsze, a Ty nie podlejesz , to zaczną zamierać i będziesz miała trawnik zamiast wielogatunkowego - jednogatunkowy.
Nawilżanie jest bardzo ważne dla prawidłowych wschodów traw.
Zimowity mogą rosnąć w pachysandrze, albo niskich hostach, tak żeby było potem widać kwiaty.
A najlepiej gdzieś je wyekspediować pod drzewa, w kółka, tak jak w ogr, Bressingham, popatrz w galerii zdjęciowej
Między płytami można posadzić macierzanki, a płyty można otoczyć ekobordami lub niczym nie otaczać tylko te macierzanki mogą się nieregularnie rozchodzić w rabaty.
dzisiaj doszły brakujące duże donice i jeszcze jedna kula, muszę pomyśleć czym je obsadzić. Po glowie mi telepie się bukszpan na pniu (taki widziałam w ogrodniczym) tylko boje się czy zimę w doniczce przetrzyma?
donice kupowalam tutaj, ale obsługę mają tragiczną. dzisiaj mineło 3 tygodnie http://allegro.pl/show_user.php?uid=3545372