Arcobelano - kwasomierz masz czy zdasz się na magjowy kwasomierz w oku? / może być zawodny - po tym szampanie z finlandią/
Zdj. nr 3 - chloroza żelazowa - tam gdzie jest uszkodzenie na listku też . Uszkodzenie najprawdopodobniej jakiś owad się dobierał do listka w fazie pąka, lub jakieś inne uszkodzenia. Traktujemy jak pieprzyk na poliku.
Anabella też ma LEKKĄ chlorozę - jej można dać magjiczny koktajl z siarczanów pod korzen, rh dopóki nie ma pomiaru ph - nie.
Ja nie jestem pewna tego zasolenia. Jeśli to zasolenie - musiałoby to być takie zasolenie którego roślina już nie przyswaja i zaczyna umierać. A wtedy mamy alarm ostatniego stopnia i płukanie korzeni.
A dlaczego nie jestem pewna - bo zaczyna się od najwyżej położonych liści - od brzegów. Tam w pierwszej kolejności roślina przestaje doprowadzać wodę i wygląda to tak
Aniu - mam nadzieję że się nie pogniewasz To jest rh spalony nawozem osmocote, który reklamują - że właściwie nie spowoduje przenawożenia, właśnie- zmniejsza jedynie ryzyko.
A listek po prawej stronie u dołu - wygląda jakby miał przyjarany grzbiet - te część które jest wystawiona bardziej do słońca. Musisz szybko obadać czy liście które nie były narażone na działanie słońca - bo schowane pod innymi też tak wyglądają i czy jest prawdopodobne zasolenie, czyli np 2-3 tyg temu jakaś duża porcja nawozu, albo nawozu podanego w jedno miejsce a nie nie po obwodzie korony.
Sprawę powijania się liści i niedoborów wody możemy trochę uregulować siarczanem potasu. Potas oszczędza wodę - tak mówią ogrodnicy. Zraszanie liści tez jest ok ale czasem może nie wystarczać - a poza tym nie samymi rh człowiek normalny żyje . Dopóki nie ma pomiaru ph - NIC POD KORZEŃ.
Bogdziu, ostatnie dwa dni cisza, pewnie ptak był, ale minęliśmy się.
Ostatnio zrobiłąm takie zdj. Ale to raczej inny ptak, nie ma takich smukłych skrzydeł i ma inny kształt ogona, ale też jest potężny. Drażni mnie to, że nie można jednoznacznie stwierdzić co to lata.
A najczęściej widujemy tego, którego już kiedyś wstawiałąm, ale dla porównania jeszcze raz