Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 20:10, 18 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)

No i najmniejsze:

[

O tej najmniejszej pisalam, czy to jest stiletto? Posadzilam 5 szt na brzegu rabaty i nie wiem jak duża się rozrośnie, czytałam, że do 20 cm???

Olbrzyma hostę sun &substance (chyba) od Irenki dostałam, dla tej przewidziałam duuuuuuużo miejsca

Tak, to jest hosta 'Stilleto' Bardzo łatwo się ją rozmnaża przez podział. Rośnie szybko, tworząc ładną, niską kępę.
Enya73 20:12, 18 sie 2012

JulkAd napisał(a)

Tę niestety uwielbiają ślimaki i często mi ją podgryzają:

Ja swoje podsypuję popiołem z kominka -specjalnie trochę zostawiam (tylko dookoła łodyg) - ślimaki tego nie lubią, a jak liście wypuszczą to i tak popiołu nie widać, gorzej jak liście do samej ziemi sięgają, a tam popiołu ni ma

Judka tylko, jak znaleźć popiół z kominka latem? Ja obecnie nie palę w kominku.
JulkAd 21:35, 18 sie 2012

Enya73 napisał(a)

Tę niestety uwielbiają ślimaki i często mi ją podgryzają:

Ja swoje podsypuję popiołem z kominka -specjalnie trochę zostawiam (tylko dookoła łodyg) - ślimaki tego nie lubią, a jak liście wypuszczą to i tak popiołu nie widać, gorzej jak liście do samej ziemi sięgają, a tam popiołu ni ma

Judka tylko, jak znaleźć popiół z kominka latem? Ja obecnie nie palę w kominku.

No dlatego piszę na zaś, żebyś pamiętała. Ja sobie trochę zostawiam na wiosnę w wiaderku i później z łopatką pod hostami ganiam. Słyszałam też, że ponoć nie lubią potłuczonych łupinek od jajek, drobrnrgo żwirku, ale nie próbowałam.
Enya73 21:37, 18 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)

I upieczony chleb nam obfoć Masz maszynkę do chleba , czy wg jakiej metody pieczesz? Z M się do pieczenia chelba rzymierzamy i potrzybujemy motywatora

Marzenko, utworzyłam wątek o pieczeniu chlebka, przepis ze zdjęciami krok po kroku. Tam znajdziesz szczegółowe informacje. Link poniżej

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2233-chleb-pszennorazowy-na-zakwasie-ze-slonecznikiem-i-otrebami

A tak na zachętę

JulkAd 21:47, 18 sie 2012

I musisz takim chlebem po nocy kusić Anita? na sam widok się głodna zrobiłam. U mnie mąka orkiszowa czeka, aż się nad nią zlituję i upiekę chlebuś.
Madzenka 21:49, 18 sie 2012

Anita zlituj się z tym chlebem
Ja bym cały bochenek z miodem zjadła.....
Kopiuje przepis i przesledzimy z M, chyba mam juz motywację do pieczenia chleba, mniam
Madzenka 22:08, 18 sie 2012

Oba chłopaki świetne!!!
Enya73 07:55, 19 sie 2012

W moim ogrodzie mieszkają jeszcze oczywiście małe jaszczurki, w stawie mam mnóstw żab (przeróżne odmiany- same przylazły z powrotem od sąsiadów po naszych ogrodowych rewolucjach).Mam też wpuszczone karpie koi i karasie, na razie b. małe. Poza tym mieszkają 2 zaskrońce, wiewiórki, jeża też widziałam nocą. Czasem wpadają dzikie kaczki, w stawie kąpią się okoliczne ptaki, które robią nam rano prawdziwe koncerty. Przy żabach trudno czasem zasnąć przy otwartym oknie, bo tak głośno rechotają. Zimą można rańcem spotkać bażanta i kuropatwę. Jak nie było ogrodzenia, to właziły nam nocą i nad ranem sarny.
Komarów i ślimaków, jakby w tym roku mniej. Na szczęście

Dlatego potrzebuję dobrego aparatu z dobrym obiektywem, żeby te wszystkie zwierzaki móc sfotografować
Lena 08:01, 19 sie 2012

Ależ ja kofam twoje schody,murki i granit!! Mistrzostwo

Ruby z synem tworzą sielankowy obraz - przystojniak ci rośnie
kasik778 08:03, 19 sie 2012

Enya73 napisał(a)

I upieczony chleb nam obfoć Masz maszynkę do chleba , czy wg jakiej metody pieczesz? Z M się do pieczenia chelba rzymierzamy i potrzybujemy motywatora

Marzenko, utworzyłam wątek o pieczeniu chlebka, przepis ze zdjęciami krok po kroku. Tam znajdziesz szczegółowe informacje. Link poniżej

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2233-chleb-pszennorazowy-na-zakwasie-ze-slonecznikiem-i-otrebami

A tak na zachętę

no wiesz otwieram neta i prawie od razu widze takie zdjęcia

chlebek wygląda przepysznie, tez piekłam ale teraz oczywiście chroniczny brak czasu...