Najświeższe wiadomości ze świata
Odwiedziłam dzisiaj szkółkę Pudełek w Iłowej. Miałam chrapkę na azalie wielkokwiatowe, ale rozczarowały mnie bardzo i nie kupiłam. Nie były zbyt dekoracyjne, suche patyki i mało liści. Mam nadzieję, że na jesień będzie lepszy towar. Nawet te w większych pojemnikach prezentowały się podobnie. Za to pachniało wśród nich pomimo przekwitniętych kwiatów
Tak wyglądają krzaczki azalii wielkokwiatowych. Wygląda na to, że zostały już resztki, bo miejsca wokół sporo.
dzisiaj pragnę zaprezentować kolejną część mojego ogrodu.........
miejsce spotkań na świeżym powietrzu (zadaszone, więc deszcz w niczym nie przeszkadza)
Nasz taras nie ma zadaszenia - przynajmniej narazie, dlatego w słoneczne dni chowamy się właśnie tutaj przed słońcem, również tutaj biesiadujemy
Docelowo będzie tu drewniany stół i krzesła...........obecnie stoją tam meble z tarasu.
Z jednej strony zamocowałam linę (długo myślałam nad tym jak to zrobić) po której pnie się powojnik - mam nadzieję że kiedyś utworzy piękną ścianę
Koło na dole jest obsadzone; przy scianie - tawułką arendsa, po zewnętrznej stronie - dereń kanadyjski
W rogach mam zamiar powiesić jasne zasłony, zebrane w rogach - z możliwością zasłonięcia.....coś w tym stylu,tylko z grubszego materiału......
No to zaczynam:
To jest nasz dom w którym mieszkamy od roku (tzn. ja, mój mąż i nasza córeczka).
Dalej widok na łezkę (strona północna), którą chcę obsadzić czymś reprezentacyjnym, co będzie wizytówką naszego domu. Nie wiem co w górnej części, na dole chciałabym żeby były żurawki, trawa tzw. niedźwiedzie futro i może jakieś inne odmiany. A może wrzosy? (całość wysypana kamykami). Proszę nie zwracajcie uwagi na te przypadkowe nasadzenia w chwili obecnej.
Tutaj moja ściana płaczu (strona wschodnia), przy której chcę posadzić pnącze milin amerykański lub hortensja pnąca. Nie wiem co bardziej przylega do ściany, pnącze nie może być zbyt ekspansywne bo tutaj musi zostać miejsce na przejazd samochodem za dom (w przyszłym roku planujemy budowę budynku gospodarczego wraz z drugim garażem za domem).
I na koniec róg działki przed domem. Tam myślałam o posadzeniu hortensji bukietowej Lime... i może jakiś zawijasek z bukszpanu.
Na razie tyle, chociaż miejsca do zagospodarowania jest dużo więcej.
A może tak:
Na środku hortensja limelight, obok miskant morning light, wszystko podsadzone runianką, z boku żywopłocik z bukszpana, z przodu żurawki, obsidian i mamelade, kula na pniu i pod nią zawijasek z bukszpana.
oczywiście to taka moja luźna propozycja, a wizualka nie najlepsza, może Kaisog coś lepszego podpowie.
to naprawde nieżle wygląda
Podtrzymuję, że cis powinien być po drugiej stronie, a miskant na jego miejsce. Więcej słońca dla trawy a mniej dla iglaka
No i ja bym dała jeden rodzaj żurawki....reszta cacy
A może tak:
Na środku hortensja limelight, obok miskant morning light, wszystko podsadzone runianką, z boku żywopłocik z bukszpana, z przodu żurawki, obsidian i mamelade, kula na pniu i pod nią zawijasek z bukszpana.
oczywiście to taka moja luźna propozycja, a wizualka nie najlepsza, może Kaisog coś lepszego podpowie.
A może tak: