Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:15, 07 cze 2011

Do góry
Od Grzesia dostałam prezent, czarna petunię. Jej losy były niepewne, bowiem przesyłka nadeszła w dniu poprzedzającym mój wyjazd do Anglii, a mnie nie było w domu. Asia odebrała następnego dnia, ale w paczce roślinka wyleciała z doniczki i była nieco pokiereszowana. Jak widać już doszła do siebie.

Posadziłam ją do nowo nabytej, zabytkowej żeliwnej donicy (czarna także) w towarzystwie bladożółtych kocanek.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:11, 07 cze 2011

Do góry
A to chyba Winchester Cathedral

Constance Spry

Jak wychodzę z furtki na ulicę patrzę na 2 jaśminowce przycięte w kulę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:08, 07 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Danusia wykastruj koty to nie będą pryskać, ta róża jest piękna)

Moje koty są wykastrowane, to chodzi o koty przychodne, wchodzą i wychodzą, leżą nad wodą i wypatrują ryb, których już nie ma.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:07, 07 cze 2011

Do góry
Wklejam fotki róży "Pilgrim" w różnych fazach rozwoju

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:51, 06 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Danusiu - kolejny raz przypomniałem sobie historię Twojego ogrodu i ciekawi mnie kilka rzeczy - m.in czy te kordyliny z czerwonej kolekcji nadal masz? I czy te podwójne kulki oraz piramidki bukszpanowe są u Ciebie w ogrodzie - bo jakoś ich nie zauważyłem.

Kordyliny tamte zostały u Babci Jasi, a ja co kilka lat wymieniam, bo w tym roku, jak wiesz "poszły" mi te największe - zielone.

Z przechowywaniem nie ma problemu.

Kulki jedna na drugiej mam pod drugim lustrem - dwa egz. z cisa i bukszpanu, piramidę jedną tylko, bo drugą koty obsikały i wyliniała do połowy. Poszła do Sławka do ogrodu (pracownik). Ja wymieniam te zniszczone przez koty i mróz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:47, 06 cze 2011

Do góry
Safoya napisał(a)
Kula??? Rety - ogromna!

Czy to winchester cathedral? Przepiękna!

W Pilgrimie jestem zakochana! Muszę go mieć

W.Cathedral mam w kilku miejscach i chyba to jest on Obok Geoffa Hamiltona i Constance Spry.
U Kasi w ogrodzie ... 23:42, 06 cze 2011

Do góry
Haniu, Zbyszku, jeszcze jest normalny zielony berberys, ale może być coś zimozielonego.
Ten czerwony berberys jest cudownie wybarwiony i w połączeniu z żółtą tawułą robi taki efekt. Reszta mniej ważna.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 23:38, 06 cze 2011

Do góry
No to przespaceruj się
Ogród minimalistyczny 23:35, 06 cze 2011

Do góry
Ja też bym dodała hortensje.

Sęk w tym, że dobre firmy nie chcą robić konserwacji, właściciele także nie chcą płacić dobrym odpowiednich pieniędzy, żeby się im opłaciło. To skutkuje zniszczeniem ogrodu. Potem właściele płacą każde pieniądze, żaby naprawiać po partaczach.

Tymczasem ogród cierpi i nie wygląda jak powinien. Nierzadko choruje, bo "panowie" nie wiedzą co się pryska i czym. Nie nawożą trawy, nie przycinaja kantów, nie prowadzą programu ochrony, nie tną krzewów itp.

Już to "przećwiczyłam" nie raz i dlatego nie robię konserwacji.
Pędraki w trawie 23:30, 06 cze 2011

Do góry
W czerwcu przykryć siatką trawnik aby nie wyleciały chrabąszcze.

Kiedyś zlewaliśmy glebę preparatem GROT, ale teraz chyba już jest wycofany. Dostępny preparat nazywa się Dursban.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 17:38, 06 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Właśnie cały czas zerkam na forum i jesteś entą godzinę, a znaku życia żadnego. Już się nie mogę doczekać tych artykułów

Jakieś tam znaki dawałam sporadycznie... (mój ulubiony emotikon)
ale opisać i dobrac zdjęcia to mordercza praca, wybacz Sebuś, u Ciebie byłam chyba...bo mi się kołuje w głowie. PIMMSA przywiezionego piłam z miętą i cytrusami...

Dziś może ruszę swój zakątek, wsadzimy cisa kulę i Wasz zadomowy pokój. Już zaczęłam kanty kanciaste ciąć, ale nie odważyłam się zdjąć trawnika.

a wiesz, że mój też - jak nie rozumiem co nauczyciel gada to pewnie mam taką minę
A gdzie chcesz znów trawnik zdejmować - przegapiłem coś?
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 12:30, 06 cze 2011

Do góry
Lecę bo bukszpany do roboty, bo mnie chłopaki przeklną
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 12:27, 06 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Właśnie cały czas zerkam na forum i jesteś entą godzinę, a znaku życia żadnego. Już się nie mogę doczekać tych artykułów

Jakieś tam znaki dawałam sporadycznie... (mój ulubiony emotikon)
ale opisać i dobrac zdjęcia to mordercza praca, wybacz Sebuś, u Ciebie byłam chyba...bo mi się kołuje w głowie. PIMMSA przywiezionego piłam z miętą i cytrusami...

Dziś może ruszę swój zakątek, wsadzimy cisa kulę i Wasz zadomowy pokój. Już zaczęłam kanty kanciaste ciąć, ale nie odważyłam się zdjąć trawnika.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 12:24, 06 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Ronin wolny jest to fakt, ale niech sam sobie szuka księżniczki, ja mu nie będę sugerować
Mnie by pasowała ogrodniczka albo arch. krajobrazu, ale co tam. Się denerwuje jak mu przyprowadzam do domu

Ciekawe jak to wygląda - cześć synku - oto moja kandydatka na synową - co Ty na to?

Tak w żadnym wypadku nie przedstawiam oto moja kolejna asystentka...
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 12:23, 06 cze 2011

Do góry
Michael, niezły żart...na rowerku przyjedź
Dzwonek skupiony (Campanula glomerata) 22:41, 05 cze 2011

Do góry
To jeden z najładniejszych dzwonków i nie kładzie się
Gillenia trifoliata (Gillenia trójlistna) 22:40, 05 cze 2011

Do góry
Czy ona słodko pachnie?
Obwódki z bukszpanu 21:35, 05 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Beatko, bardzo dobrze wyszły te obwódki Cięcie doprowadzi je do pożądanego wyglądu i wymiaru.

Dziękuję bardzo Danusiu... miałam dobrego nauczyciela - Ciebie
U Kasi w ogrodzie ... 21:16, 05 cze 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Danusiu mam wielką prośbę. na 4 i 5 zdjęciu od końca jest długa rabatka pomiędzy chodnikami. Jak ocieplą nasz domek to też planuję zmodernizować taką rabatkę . Teraz mam na niej piwonie , juka, róża pnąca , wierzba japońska no i modrzew cięty. Napisz tutaj tak mniej więcej co u Kasi jest na tej rabatce.

Na tej rabacie rosną dość chaotycznie następujące rośliny:

tawuła "Golden Princess", berberys "Red Chief", szałwia omszona, trzmielina "Sunspot". Tam gdzie jest moja Kropka po p[rawej rośnie trzmielina Emerald Gaiety. Wysiały się też maki jasnofioletowe. Mamy zamiar z Kasią dosadzić jeszcze trzmieliny w wolne miejsca i ciąć poziomo, aby powstała niska platforma o różnych kolorach. Wiosną przycięto wszystkie krzewy równo z ziemią.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 21:05, 05 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ronin wolny jest to fakt, ale niech sam sobie szuka księżniczki, ja mu nie będę sugerować
Mnie by pasowała ogrodniczka albo arch. krajobrazu, ale co tam. Się denerwuje jak mu przyprowadzam do domu

Ciekawe jak to wygląda - cześć synku - oto moja kandydatka na synową - co Ty na to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies