no i wieczorem troszkę zlazłam znów Marzenko do pozycji 90 stopni z tego pionu..... aby troszkę poprzesuwać , poprzesadzać.... booo.... (!) w poniedziałek byłam z GabiK w Melonie (nareszcie! pierwszy raz....wiem wiem, że to niemożliwe....) i zakupiłam bukszpany na ostanią kostkę w 'Danusinej' rabacie
pomału dochodzę z nią (rabatą) do finiszu, jeszcze tylko (...) cisy..... i finito, będzie piękna ! ba, już jest zobaczcie!!!
Pod koniec marca przycięłam limalight i chyba troszkę za mocno, puszczała soki przez ponad miesiąc, myslałam że sie zmarnuje ale na szczęście wypusciła nowe gałązki. Nie wiem dlaczego tak "płakała" za szybko przycięłam, czy powinnam po przycięciu czyms posmarować?
W ostatnich latach dostałam bzika także na punkcie rodgersji i tawułek obok host.Twoje są już takie okazałe.Ciekawe ile lat ja poczekam na taką wielkość.
Innym gatunkiem powszechnie występującym w Krasiczynie, a będącym również pod ścisłą ochroną, jest cis jagodowy rosnący tutaj zarówno w formie krzewiastej jak i drzewiastej. Jest to najwcześniej objęte ochroną drzewo w Polsce (i na świecie!) dzięki zakazowi wydanemu przez Władysława Jagiełłę w tzw. Statutach Wareckich w latach 1420-1423.
Muszę jeszcze poszukać gdzie rośnie ten korkowiec amurski..bo przegapiłam
A tak wogle mam sentyment do tego parku..bo tu pierwszy raz zobaczyłam.... świetliki.... a było ich tak dużo, że miałam wrażenie, że wszystko iskrzy i są tego miliony..... a było to .... ponad 30 lat temu ...
Skoro jestem przy różach mam pytanie ich dotyczące gdyby ktoś był tak miły kto zna je dobrze.
Chodzi mi o Leonardo da Vinci .W sklepie są pomieszane różne odmiany ,bałagan totalny pewnie z winy klientów wkładają etykiety gdzie się popadnie jak sięgają po ich czytanie.Chodzi mi o to czy ktoś wie jak wyglądają łodygi tej odmiany przy młodych pędach.Nie chciałabym zakupić czegoś innego niż tej odmiany bo chyba warto ...???
To ogrodnica niszczylistka, żywi się liśćmi drzew owocowych i krzewów róż. Ich duża liczebnosć może powodować gołożery. Larwy siedzą w ziemi i żywią się korzonkami roślin, co je może oslabiać. Przy chłodnej pogodzie są niemrawe i łatwo je wtedy zbierać i niszczyć.