Wasko, miło, że wpadłaś Ja nie wytnę. Nie wiem, co wymyślę, ale nie wytnę. Najpierw spróbuję innych rozwiązań. Nie chcę potem żałować
Ozz, dzięki że zaglądasz I za cenne, jak zwykle, rady Po ich przeczytaniu rozstawiłam dziś "na próbę' i się załamałam, bo nic nie pasowało... Martwiłam się tym cały wieczór, myślałam co zrobić, i dopiero teraz dopatrzyłam, że przy oglądaniu nie uwzględniłam, że roślinki będę dwa albo trzy razy większe Zapomniałam, choć dziś to czytałam.
To ma jakąś nazwę, ta przypadłość?
Jutro rozstawię jeszcze raz
Zdjęcie miejsca, których jeszcze tu nie pokazywałam.
Placyk z pergolą. Właśnie kwitnie milin:
betysiu te dwa zdjęcia mnie oczarowały !!!!
połaczenie różu i fioletu wygląda bardzo delikatnie........
a drugie zdjęcie żywo, szaleńczo.
oba są ślicznie
Ale piękne ujęcie Bożenko super a co do magnolii w tamtym roku moja Ann kwitła na okrągło przez cały rok aż do listopada, niestety w tym roku nie mam takiego szczęścia ma jeden góra 2 kwiatki teraz
noooo ---przy moim stanie ducha raczej już chyba nie .
wiesz jak mnie ten ogród teraz cieszy .
wszystkie rabaty już tak fajnie się starzeją .na tych starszych to już nawet nie ma co plewić , bo chwastów nie widać .ale wiesz jak nie bukszpany to tawuły przekwitną i ciągle coś do podstrzygania , to róże przekwitłe do obrywania -
ale to są już zabawne prace przy tym jak wiecznie z łopatą przekopywałam trawniki i przesadzałam duże krzaczory. zwłaszcza jak się dokształciłam na forum
na dobranoc jeszcze inne kwiaty niż róże ... bo takie tez u mnie rosną
MAKI JEDNOROCZNE
JEŻÓWKA PURPUROWA
MONARDA
KRWAWNICA POLNA
RUDBEKIA OWŁOSIONA
JĘZYCZKA PRZEWALSKIEGO I THE ROCKET
A z pomarańczowymi liliami już nie walczę - niech sobie rosną
Ireno, wypatrzyłam że w Twoim ogrodzie rośnie paulownia tomentosa. Przezimowała w tym roku? Niestety w tym sezonie ja musiałam się pożegnać z moja paulownią, bo przemarzła. Bardzo jestem ciekawa jak będzie sobie radziła Twoja...oby jak najlepiej! w Polsce jest ich bardzo mało
Tak wyglądało moje - jeszcze żywe - drzewo w zeszłym roku.
Pozdrawiam serdecznie! [/quote
Tak...wyglądała?!
Moja, ..żyje!...druga mniejsza, żyła, ale kiepsko! uciachaliśmy ją i czekamy!
, bo ponoć paulownia odbija od korzenia; w sąsiedniej wsi facet miał kilka i wszystkie takie wielkie jak u ciebie wymarzły w tym roku!
a twoja wielka, ciekawa jestem czy ci kwitła?
też pozdrawiam
Mama do dziś z dumą podkreśla, że ziemia, którą Rodzice kupili, to najlepsza ziemia w całej wsi. Może rzeczywiście tak jest, bo dawniej, w dość nieodległych czasach, Bug często wylewał i wylewając, użyźniał glebę.
Ale mnie urzeka nie klasa gleby (dość marna jednak), lecz widok, jaki się za granicą działki roztacza.
Śmiem twierdzić, że to jest najpiękniejszy widok na nadbużańskie łąki w całej wsi!
Uwielbiam wyjść wczesnym rankiem z kubkiem kawy i patrzeć na rozlewisko i łąki nadbużańskie.
Taki widok zobaczyłam bardzo wczesnym rankiem w minioną sobotę:
Tak wyglądały łąki nadbużańskie w czasie ubiegłego bardzo deszczowego lata:
Ja mam w podbitce
Ale mam również zamontowane w reflektorkach-one są regulowane.Można przy nich posadzić jakąś roślinkę to je zasłoni
Reflektorki są o tyle fajne że możesz zmieniać pozycję świetlenia w zależności co checsz oświetlić.mogą podświetlić podłogę(taras) a gdy ustawisz wyżej światło idzie wyżej....
moim zdanie reflektorki są bardzo fajnym rozwiązaniem.ja mam reflektorkami oświetloną kaskadę i parę roślinek.
Jak zainstalujesz je w podłodze to będą świeciły do góry.światło z ledów ma ograniczony kąt padania .dlatego gdy są zamontowane w suficie światło na dole jest szerokie, ale na górze nie.Niektóre obudowy dodatkowo ograniczają światło bo żarówka jest dośc nisko osadzona i światło wychodzi z wąskiego punktu.Oj chyba tylko namotałam i nie jest to jasne a do tego próbowałam to szybko narysować i nic z tego nie wyszło
Tak czy siak tak to wygląda przy żarówkach kierunkowych,one poprostu nie świecą jak zwykła żarówka.Im dalej od żarówki tym światło szerzej się rozchodzi........ok sorki ja juz chyba śpiąca jestem
Na firmę uwagi szczególnej nie zwracałam,Kupiłam w hurtowni oświetlenia, która zaoferowała mi najlepszą cenę
....czekam na....
....to moje pierwsze.....nie znałam ich...zachwycalam się zawsze ogrodowymi...i ich pragnęęęęłam
...a tu masz...babo placek bukietowe w ogrodzie...
ogrodowe nie przeżyły tej zimy, za młode były, totalnie mi przemarzły....
Rozwar z tytoniem pięknie się komponuje No i ten róż rumieńców tej kompozycji dodaje
To nie jest najlepsze zdjęcie tego fragmentu jednak tylko ty je Basiu zauważyłaś,a mnie się podoba chociaż "komponuję"na gorącą )))))))))))))Dziękuję za nawiedziny.
Pozdrawiam serdecznie
orzechów nie ma w tej części ogrodu. W zasadzie to apetyt rośnie człowiekowi i wymyśliłam że rododendrony będą również dalej po tej samej części ogrodu na kolejnej rabatce. Wybrałam już kilka wariantów odmian. Potrzebuję jeszcze rady specjalisty co do nich:
WYŻSZE: Rh Yakushimanum Golden Torch 1-2m
MAŁE: Rh Babette, Ehrengold, Princess Anne 0,5-1m
W tych rabatach chce rownież Hortensję Limelight oraz Silver Dollar.
To będzie główna ścieszka prowadząca do domu i chciałabym aby wzdłuż niej było bajecznie jak u Danusi.
To pierwsza rabata na której mi pilnie zależy w prezencie urodzinowym dla męża
A to przyszła, druga która powstanie później (jeszcze nie wiem kiedy)
Pomiędzy nimi jest pas wzdłuż ogrodzenia do zagospodarowania łączący te 2 rabaty.
Wiem że bez Ogrodowiska nie zrobię tego tak cudownie aby stworzyć klimat dla odwiedzających nas gości.