Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:54, 10 lip 2012

Do góry
[

i stara się człek i sadzi i dba a przyjdzie taki nieodpowiedzialny i rozwala
jak można się walnąć we wrzosach ...

No jak widać można!
A jakie wystawione różowe poduszeczki w łapkach
Lilie trąbkowe cud malina !!.
Kupiłam też trąbkowe,miały być różowe; a wyszły ...nie trąbkowe i białe

Różany sezon 2012 21:49, 10 lip 2012

Do góry
LOVELY FAIRY

WHITE MEILLAND

SONNENSCHRIM
Rododendronowy ogród. 21:47, 10 lip 2012

Do góry
Bożenko tak jak przeczuwałam ,że się nie wstrzelę na równego tysiaka tak sie stało
Ale przyszłam jak najszybciej się dało
Samych serdeczności i obyś już nigdy nas nie strachała swoim zniknięciem

Ogród irci 21:43, 10 lip 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Irenko ale masz eksplozję kwiatów. A czy pokażesz nam ogród z dalszej perspektywy. Pewnie już podróśł i dojrzał?

Marzenko - niewiele podrósł i wcale nie dojrzał Mam nadzieję, że w końcu nabierze wyglądu
Obiecuję porobić fotki - na razie to co znalazłam

a to zdjęcie już nieaktualne, bo posadzone są hortensje Phantom

tył domu

front - od strony tarasu

Borówcowy raj 21:43, 10 lip 2012

Do góry
Kupiłam hortensję niebiesko/fioletową:

I przycięłam bukszpaniki stożki posadzone tej wiosny:

Tyle zrobiłam na ten czas. Może mnie ktoś odwiedzi na tej wsi samotnej ...
Zdjęcia troche "zamglone, wieczorową porą z brunetem robione"

Może spotkanie jakieś Ogrodowiskowe zaliczę kiedyś ???
Bardzo bym chciała z tego borówcowego raju wyjść. Bo ten raj mi już bokiem wychodzi. Za wielkie to pole .

Ogrodnik mimo woli 21:43, 10 lip 2012

Do góry
Aniu, gratuluję 700!!!!!!!!
Dla Ciebie moja nowa roża Polka

Ogród z perspektywą na przyszłość 21:38, 10 lip 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Ana chyba będzie miłorząb Będzie dobrze tu wyglądał.

Betysia masz rację sosny są najpiękniejsze !!

A ja głosuję z czerwonym bukiem obeliskiem
Trawki piękne, rzeżba dla mnie abstrakcyjnie piękna
Borówcowy raj 21:38, 10 lip 2012

Do góry
Cis Ellegantisima, którego przycięłam bardzo radykalnie wiosną, pięknie odbija żółtymi końcówkami. Tak jak Danusia pisze i mówi, cis to piękna roślina:

Tak sobie patrzę:

I wietrzę wraz z kocurem ogromnym moim jedzącym wszystko wszędobylsko łażące, bo przecież oddychać nie ma czym:

A mimo to posadziłam zaplanowaną lawendę:

Borówcowy raj 21:32, 10 lip 2012

Do góry
Pięciorniki mimo, że krótkotrwałe podobają mi się:

Jedyny krzaczek róży okrywowej, który się ostał w moim ogrodzie:

A to drugi przyrost w tym roku świerków. Żal mi jednak takiego widoku, bo za chwilę będzie ciemno ... buuuu.

Ogród irci 21:29, 10 lip 2012

Do góry

Ogród irci 21:27, 10 lip 2012

Do góry
Prawie wszystkie róże zakwitły Tu w towarzystwie - Agatko, pamiętam o Tobie

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 21:25, 10 lip 2012

Do góry
Dostałam dziś list a w nim kartkę z pozdrowieniami

oraz wspaniały prezent

Ewo bardzo dziękuje . Prezent bardzo sympatyczny ale bardziej dziękuje za to ze wykonany specjalnie dla mnie więc świadczy o tym ze o mnie czasem pomyslisz ciepło. Bardzo dziękuję.
Borówcowy raj 21:23, 10 lip 2012

Do góry
Oto co zrobili, a ja zadecydowałam:

Teraz muszę to jakoś zagospodarować.

A tu juki już prawie przekwitnięte:

Żal mi ścinać te tawułki. Tak ładnie kwitną:

Bajszowe klimaty 21:22, 10 lip 2012

Do góry

Niektórzy twierdzą, że to jest kwiat życia. Czarnuszka siewna Nigella sativa L. (Ranunculaceae)
Czarnuszka siewna była stosowana w medycynie starożytnej (Egipt), ponadto w Turcji i w Azji. W medycynie arabskiej używana w leczeniu nieżytu żołądka i jelit. W Polsce jest mało popularna w ziołolecznictwie. Możliwe jest uprawianie czarnuszki do celów leczniczych i przyprawowych. W niektórych krajach czarnuszka jest stosowana jako przyprawa. W Polsce niektórzy dystrybutorzy ziół mają w swojej ofercie czarnuszkę siewną. Popularna przyprawa w Bułgarii, Turcji, Indiach i Arabii. Istnieje teoria o wpływie przeciwnowotworowym wyciągów z czarnuszki siewnej. Szwajcarskie prace informują o wpływie ochronnym czarnuszki na żołądek i wątrobę. Składniki czarnuszki hamują syntezę prostaglandyn. Tymochinon i nigellina blokują 5-lipooksygenazę i indukowalną syntazę tlenku azotu. Hamują odczyny autoagresji immunologicznej. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. alfa-hederyna posiada właściwości antynowotworowe. Wyciągi z czarnuszki obniżaja poziom glukozy we krwi i zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów. Olej z czarnuszki ochrania i odtruwa miąższ wątroby. Olejek eteryczny z czarnuszki oraz wyciąg spirytusowy z nasion czarnuszki rozszerza oskrzela i przerywa atak astmy. Wskazania: dermatozy, wypryski, atopowowe zapalenie skóry, łuszczyca, zakażenia Candida, Cryptococcus i innymi grzybami chorobotwórczymi; trądzik ostry i przewlekły, choroby uczuleniowe, astma (dychawica), przewlekłe i trudne do wyleczenia zakażenia (infekcje) bakteryjne i grzybowe, niezyt oskrzeli, tchawicy, krtani i gardła, kaszel, stany zapalne płuc, zapalenie i nieżyt zatok obocznych nosa, stany nieżytowe układu żółciowego, zastoje żółci, kamica zółciowa, przewlekłe nieżyty nosa, w tym alergiczne, skąpomocz, obrzęki, cukrzyca, biegunka, nieżyt przewodu pokarmowego, choroby pasożytnicze układu pokarmowego, płciowego i skóry, bóle różnego pochodzenia, zastoje żółci, choroba wrzodowa.
Preparaty:
1. Proszek czarnuszkowy: nasienie zmielić w młynku na pył. Zażywać w dawce 1 łyżeczki 2 razy dziennie. Ponadto jako przyprawa, np. do chleba, do mięs, do kapusty.
2. Miód czarnuszkowy: na każdą łyżkę miodu dać 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczke wina lub wódki 40%, wymieszać. Zażywać 2 razy dziennie po 1 łyżce. Przy przeziębieniu, kaszlu, chorych zatokach - 1 łyżka co 6 godzin.
3. Nalewka czarnuszkowa - Tinctura Nigellae: pół szklanki mielonych nasion zalać 250 ml alkoholu 40%, odstawić na 7 dni, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml na miodzie albo w mleku z miodem. Stosowac do przemywania schorzałych i bolących miejsc, ponadto do wcierania (reumatyzm, mięśniobóle, kontuzje sportowe, nerwobóle). Leczy trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy, wyprysków i dermatoz. Do przmywania skóry trądzikowej i łojotokowej - 1 łyżka nalewki na 200 ml wody mineralnej, wymieszać.
4. Napar: 1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 100-150 ml, mleko osłodzić miodem. W chorobach układu oddechowego - małe dawki, ale często, co 2-3 godziny. Naparem przemywać skórę trądzikową i łojotokową. Ponadto do płukania narządów płciowych przy infekcjach i stanach zapalnych. Do lewatyw - przy zakażeniu jelita grubego grzybami.
5. Krople do nosa przy katarze i chorych zatokach: 1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 100 ml roztworu fizjologicznego soli 0,9% (dostępny w aptekach bez recepty); zagotować i odstawić na 30 minut, przecedzić. Uzupełnić brakującą ilość roztworu (do 100 ml). Przefiltrować przez watę. Wprowadzać do obu otworów nosowych kilka razy dziennie, najlepiej za pomocą dozownika w formie spryskiwacza.
Podałam, te własciwości czarnuszki, bo sporo jej wysiałam i teraz właśmie kwitnie.
Jest w niej coś magicznego, ale właśnie przez tę czarnuszkę straciłam fajnego kolegę, który zbytnio chyba uwierzył w to, że czarnuszka wyleczy jego ciężko chorą córkę.
Sądzę, że rozczarował w swoich oczekiwaniach i odizolował się od świata. Jest mi smutno ale szanuję ludzkie uczucia i rozumiem emocje.
Mój jesienny ogród 21:22, 10 lip 2012

Do góry
Monika, spróbuj może octu albo wapna coś na pewno zeżrę to dziadostwo albo pisałem poszukaj kogoś z betoniarka i na mokro puścić na pół godziny. Trza próbować.
Żaba, Jak już kupiłaś se rybcie, to myśl nad strumykiem i posadź w nim, tatarak, babkę i turzycę i będziesz miała naturalny filtr, tylko nie kupuj lampy, wiem że i tak kupisz, bo nie słuchasz moich rad a jeśli nie masz funduszy na strumyk to przynajmniej pompkę do powietrza, jak w akwarium bo oczko zrobiłaś na styk, lub akwarium w garażu i na zimę zabierać, puki małe stadko, tylko weź to złap. Pokażę Ci zaraz świeże foty, znalazłem jakiegoś chyba przetacznika i babkę wodną, zrobiłem też kabanosy i parówę. Co do porządku, bardzo bym chciał ale ani nie mam tera siły ani funduszy. Jak tylko kasowo mi się poprawi to na pewno się wezmę bo nie mogę się patrzeć na to bagno.
kabanos

kabanos

parówa

babka kwitnąca

lilie

przetaczmik

kalie

Rododendronowy ogród. 21:20, 10 lip 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Wszystkiego najlepszego! Serdeczne gratulacje!!!

Maju bardzo serdecznie dziękuję.
Postawić trawkę nad i... 21:19, 10 lip 2012

Do góry
...pozdrawiam wszystkich odwiedzających...
Rododendronowy ogród. 21:18, 10 lip 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Bożenko, ja też przybiegłam do Ciebie z życzeniami z okazji tysiączka. Powodzenia, zdrowia, radości z ogrodu i oczywiście następnego tysiączka

Elizko bardzo miło mi Cię znów tu widziec i dziękuję serdecznie za życzenia i szarotki.
Postawić trawkę nad i... 21:14, 10 lip 2012

Do góry
...na rabacie z kwiatami pięknie kwitnie....koniczyna!!!
często muszę plewic to miejsce ale one bardzo szybko się odradzają
może macie jakiś patenty na to....? tak zarasta nawet kostkę....foto przed plewieniem
Postawić trawkę nad i... 21:10, 10 lip 2012

Do góry
...przy okazji podzieliłam równiez drugą hostę...z jednej wyszły dwie, ale to chyba nie koniec...ona jeszcze się postara o wiecej...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies