Jutro o tej porze będziemy w drodze do Londynu. Chelsea Flower Show przed nami i trzy ogrody.
Może jakieś centrum ogrodnicze?
Z naszego Forum leci z nami Gaby 3003.
Na drugim zdjęciu w donicy miedzianej to cis Summergold właśnie, on jest tak prowadzony, jakby bonsai ale to dwie kulki. Gdzieś pewnie jest zdjęcie "bez towarzystwa i widać lepiej.
Odmiany host mam nieoznaczone, ale poszukam mniej więcej co tam jest po katalogu,
Od muru "Frozen Margarita"
potem ostro zakończona "Bold Ribbons" lub "Shugar Baby"
Na końcu od ulicy zielono-biała "Cherry Berry"
Ta roślinka znieznana to Choisya ternata "Sundance" http://www.mooseyscountrygarden.com/shrubs/choisya-sundance.html
Roślina bardziej do angielskiego klimatu, już drugi raz ją sadzę, przezimowała niby, ale opadły listki, po czym przycięłam i nic nie wypuściłą, a powinna, łodygi maiła zdrowe. Teraz tutaj rośnie żółta żurawka.
Bukszpany wyścieła Erica - wrzosiec - cięty poziomo i pionowo jak żywopłocik
Danusiu, a hortensja Annabelle to jest ta przy stawie geometrycznym w towarzystwie miskanta zwiewnego? Okrywasz ją na zimę? Drodzy forumowicze ja stawiam zgrabny leżaczek tekowy koło stawu. Tam jest z pewnością przyjemnie chłodno , będę sobie podpatrywać kto zagląda do ogródka Danusi.
Tak, to ta hortensja, ma ogromniaste kwiaty jak moja głowa
Będzie piękny żywopłocik pewnie. Sylwio jaka to odmiana trzmieliny i jaką planujesz wysokość tej obwódki. Pytam bo chciałbym coś żółtego posadzić przed czerwonym żywopłotem ( który będzie myślę dobrym tłem ) i waham się pomiędzy tawułką a właśnie taką trzmieliną.
Zbyszku, lepsza jest trzmielina, bo zimozielona, ten jej kolor jest nieco pstrokaty, a tawuła ma żółć jednolitą i jaskrawą, ale trzmielina jest zimozielona i to przemawia na jej korzyść.
Odmiana trzmieliny "Emerald'n Gold" lub "Golden Harlequin"
Zbyszku, warto poeksperymentować z tą piwonią, jej "dzieci" pójdą do nas i wtedy każdy napisze jaki kolorek wyszedł z tych nasion Ciekawe, tylko kiedy one zakwitną? Trzeba pewnie ze trzy lata poczekać.
Czy ktoś ma takie doświadczenie w wysiewaniu piwonii?
Ja zbyt wiele zdjęć malw nie mam, ale też się znajdzie coś.
Rosły pod moim blokiem na takiej spiekocie od południa, ani grama wody. Dziwiłam się, jakim cudem żyją.
Po przekwitnięciu były zawsze ścinane. Podobno to powoduje, że odradzają sie od nowa i nie giną.
Były tam co roku.
Jeśli taka kosiarka się sprawdziła to super, Ja do tej pory nie miałam do nich przekonania bo zbyt nisko kosiły trawnik, a ja lubię taki dłuższy i nie znosiłam rozsypywania skoszonej trawy po trawniku (nie miały kosza). Pola golfowe sa zakładane z całkiem innych gatunków traw i można je tak niziutko kosić, czego nie zaleca sie przy trawnikach sportowych i rekreacyjnych.
Dzięki za tak obszerne przedstawienie tematu
Zdjęcia dodam jak sfotografuję swoją kosiarkę.
Oto kolejna moja rabata,chciałabym stworzyć tam miejsce z różanecznikami doradzcie co pasowałoby tam dosadzić, bo coś mi tam nie gra....
Jest trochę za mało roślin i brakuje tła na płocie, rośliny "giną" dlatego.
Trzeba więcej różaneczników i roślin iglastych, a pod spodem też by się przydały np. pachysandra lub wrzośce, golteria, andromeda.
Zbyszku dużo masz irysków? Jaki Twój ulubiony kolor?
Danusiu te przesadzone są jasno niebieskie i bardzo duże kwiaty (oczko w głowie Krysi) . Są jeszcze granatowe i dwie odmiany żółtych. Najbardziej mi się podoba zestawienie żółtego z granatem. Jak zakwitną to pokażę.