Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:19, 01 kwi 2015

Do góry
Gosiu nie wiem czy oglądałaś długoterminowe prognozy. Na obecną chwilę nie ma się co spodziewać ładnej wiosny przez dwa tygodnie
Jak to rzeczywiście się sprawdzi to po tych dwóch tygodniach będziemy chyba musieli w ogrodach latać z motorkiem w .... żeby z wszystkim być na czas
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:32, 01 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Marto do ostatecznego przygotowania to potrzebuje przekopać rabate z przekompostowanym obornikiem, 8 taczek gliny dzisiaj przywiozłem, do tego będę miał z 4 worki kompostu, kupie kilka worków ziemi ogrodowej i podleje całośc Rosahumusem. Nie mam już zamiaru kupować ziemi w workach sadząc każdą partie roślin bo w zeszłym roku poszedł na to majątek.
Mam nadzieję, że takie przygotowania przyniosą dobry efekt

No ja myślę, że to będzie dobrze przygotowane podłoże... Bo czy ta ziemia w workach jest taka na pewno super to też nie wiadomo - a tu kompost, rosahumus... Ja co roku wiosną podlewam humusem, w zeszłym jeszcze zastosowałam obornik i kompost własnej roboty i szczerze mówiąc nie zasilałam potem żadnymi nawozami - jedynie azalie i różaneczniki ale to inna sprawa. Rabaty przez całe lato nic i wszystko rosło.

Stipy masz przefajne
A pogoda to jest masakra wichury, trąby i ciągle wiadomości że powalone drzewa, zerwane linie... no i nijak do ogrodu wyjść...
Pozdrówki mimo wszystko cieplutkie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:17, 01 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Łuki, w jakim towarzystwie masz u siebie sedum?
A już chciałam ci gratulować zdjęć w Magnolii. A tu zong. Muszę jutro kupić, jak będzie w sklepie.
Zapisałam sobie czerwoną żurawkę Rio.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:55, 31 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Siedzę sobie i pinsuje, oglądam zdjęcia, a tu łup i prądu nie ma. Wichura chciała mi skrócić wieczór.
Przygotowałem sobie świeczki książkę i elektryczność wróciła, trzeba było dokończyć czytanie Ogrodowiska i przeglądanie inspiracji

Pogoda okropna jak chyba u wszystkich, śnieg, deszcz, słońce, wiatr, tęcza też była

U mnie też strasznie wieje az huczy w kominie, nie da się zasnąć nawet.
Czekam na info w sprawie szkółki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:04, 31 mar 2015

Do góry
Siedzę sobie i pinsuje, oglądam zdjęcia, a tu łup i prądu nie ma. Wichura chciała mi skrócić wieczór.
Przygotowałem sobie świeczki książkę i elektryczność wróciła, trzeba było dokończyć czytanie Ogrodowiska i przeglądanie inspiracji

Pogoda okropna jak chyba u wszystkich, śnieg, deszcz, słońce, wiatr, tęcza też była
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:59, 31 mar 2015

Do góry
Alka widzisz jak to jest, u jednych rośnie u drugich nie, takie życie ogrodnika

Marto ta rabata to u mnie raczej ostatnie takie szaleństwo na większą skale, następny etap będzie bardziej budowlany, kanalizacja, podjazd i elewacja domu, ale kto wie czy do tego czasu będę tutaj mieszkał... tego nikt nie wie
Po drodze mój tata sobie coś wymyślił, ale wolę tego nie komentować

Ogród Tosi 21:23, 31 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Elu nie jesteś sama ja też mam i ślimaki i opuchlaki chociaż nie wiem z czego się cieszymy

Tosiu czym prędzej zaczniesz walkę i więcej larw wytępisz tym lepiej. Najłatwiej zapanować nad opuchlakami na samym początku walki. Ja w zeszłym roku wyłapałem mnóstwo dorosłych osobników i tfu tfu tfu tfu tfu i jeszcze raz tfu moje żurawki siedzą w ziemi

Ślimakom kupiłam "suplement diety" taki niebieski. i powiem, że w ubiegłym roku ich liczba znacznie zmalała
Ogród Tosi 20:25, 31 mar 2015

Do góry
Elu nie jesteś sama ja też mam i ślimaki i opuchlaki chociaż nie wiem z czego się cieszymy

Tosiu czym prędzej zaczniesz walkę i więcej larw wytępisz tym lepiej. Najłatwiej zapanować nad opuchlakami na samym początku walki. Ja w zeszłym roku wyłapałem mnóstwo dorosłych osobników i tfu tfu tfu tfu tfu i jeszcze raz tfu moje żurawki siedzą w ziemi
Nadzieja na piękny ogród 23:13, 30 mar 2015

Do góry
Rozchodnik startuje bardzo szybko i już w maju jest ozdobny i uwierz jego kwitnienie nie jest największą zaletą. Owszem jak kwitnie jest bardzo ładny, ale reszte sezonu jest super ozdobą. Jedyny zabieg jaki przy nim się wykonuje to ściecie wiosną jak inne byliny. Totalnie bezproblemowy. Pokłada się jak kępy są bardzo duże i jeszcze jeżeli posadzony jest w cieniu i ma mokro.
Mój miał za mało słońca to liście się za bardzo nie wybarwiały, ale 25 maja w zeszłym roku wyglądał tak:

Na początku sierpnia (kiepskie zdjęcie) wyglądał tak. Podkreślam, że rosnął w półcieniu to i wybarwienie było słabsze.

Dla mnie osobiście jest ozdobą przez cały sezon, a zasuszone pędy są też ozdobą w zime.
Ogród śląski to najgorsze miejsce jakie znam do zakupu bylin w ogóle nie przepadam za tym miejscem jeżeli chodzi o kupowanie roślin, ale dobre 8 lat już tam jeżdżę więc opinie sobie wyrobiłem.
Szkółkę zdradzę jak dowiem się, że sprzedają w detalu bo ta sprawa jest na razie wątpliwa. Czekam na info ze szkółki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:25, 30 mar 2015

Do góry
..
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:25, 30 mar 2015

Do góry
Poszło potrójnie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:24, 30 mar 2015

Do góry
Paweł po informacji, że Stipa jest O na Ogrodowisku, ja w lutym kupiłem 2 ostatnie paczki. Danusia ostatnio pisała, że niezalogowani to aż 95% czytających Siła internetu.
Teraz Stipa szybciej rośnie bo jest więcej słońca i jak oglądałem moja stipa przegoniła taką, która była u niektórych wysiewana na początku lutego.

Marto do ostatecznego przygotowania to potrzebuje przekopać rabate z przekompostowanym obornikiem, 8 taczek gliny dzisiaj przywiozłem, do tego będę miał z 4 worki kompostu, kupie kilka worków ziemi ogrodowej i podleje całośc Rosahumusem. Nie mam już zamiaru kupować ziemi w workach sadząc każdą partie roślin bo w zeszłym roku poszedł na to majątek.
Mam nadzieję, że takie przygotowania przyniosą dobry efekt

CO do Prairie Fire to sam nie wiem co bym zrobił bo jak się okazuje jest piękna i bardzo nietrwała, a szkoda bo z turzyc 'włosistych' podoba mi się najbardziej.
Ja turzyce dzieliłem w czerwcu i przeżyły jednak były to Ice Dance i Evergold.
Nadzieja na piękny ogród 21:45, 30 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Rozchodnik Matrona dorasta do 50-60cm. Mnie się bardzo podoba. W bylinowy kiedyś był, ale obecnie nie ma i raczej nie będzie
Mam jedną szkółkę na oku, ale muszę przeprowadzić zwiad jak tam z sprzedażą. Jak zwiad będzie pozytywny to będziesz miała dosyć blisko

Różaneczniki lubią przepuszczalną glebę, a żeby dobrze rosły i tak muszą być nawożone. Pod każdy krzew wymieszać trzeba worek dobrego torfu kwaśnego z rodzimą ziemią w proporcji pół na pół (rady Bogdzi).
Jak dobrze przygotujesz podłoże będą rosły, to najważniejsze przy sadzeniu różaneczników

zdradz co to za szkółka w Ogrodzie Śląskim pewnie będzie. A masz go u siebie? Wogole to kiedy on startuje, trzeba go scinac na wiosne?
Nadzieja na piękny ogród 21:42, 30 mar 2015

Do góry
Rozchodnik Matrona dorasta do 50-60cm. Mnie się bardzo podoba. W bylinowy kiedyś był, ale obecnie nie ma i raczej nie będzie
Mam jedną szkółkę na oku, ale muszę przeprowadzić zwiad jak tam z sprzedażą. Jak zwiad będzie pozytywny to będziesz miała dosyć blisko

Różaneczniki lubią przepuszczalną glebę, a żeby dobrze rosły i tak muszą być nawożone. Pod każdy krzew wymieszać trzeba worek dobrego torfu kwaśnego z rodzimą ziemią w proporcji pół na pół (rady Bogdzi).
Jak dobrze przygotujesz podłoże będą rosły, to najważniejsze przy sadzeniu różaneczników
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:29, 30 mar 2015

Do góry
Gosiu w środę się okaże czego drzewa warte, jak będą okej to chyba nawet w tej paskudnej pogodzie jaką zapowiadają je posadzę
Mam nadzieję, że Stipa przez półtorej miesiąca do zimnej Zośki dużo podrośnie bo dłużej z nią na parapecie nie wytrzymam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:15, 30 mar 2015

Do góry
Justi troszkę duża wyszła, czuję teraz to za każdym razem jak mam coś na niej zrobić

Mimo dziwnej pogody, mieszanki deszczu wichury, śniegu z deszczem, bezchmurnego nieba. Udało mi się nawieźć na rabatę troszkę gliniastej ziemi, aby moje piaski troszkę lepiej wodę trzymały.

Zabrałem się też w końcu za pikowanie Stipy. Nawet przyjemnie się to robiło w spokoju przy muzyczce
Musiałem na szybko zrobić podstawki pod pocięte wielodnoniczki, aby zmieściły się na moim parapecie, folia aluminiowa była pod ręką i chyba się sprawdzi. Najwyżej nie będę odsłaniał zasłon, żeby na to nie patrzeć

Troszkę tego będzie, ale jak już robić to konkretnie
Stipa ma 5 tygodni.
Moja codzienność - ogród Oli 20:58, 30 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ta pogoda złośliwa, my tu ciekawi co dalej się będzie działo, a pogoda nie pozwala na prace.
Cortenowskie 'gadżety' świetne, że też u mnie takie nowoczesne rzeczy nie pasują przynajmniej mogę popatrzeć u kogoś.

niestety nie mamy wpływu na pogodę... ale kolejne odcinki serialu będą emitowane w swoim czasie
Nadzieja na piękny ogród 20:53, 30 mar 2015

Do góry
Może w rabatę przed pęcherznicami troszkę powiększyć i posadzić 5 różaneczników. Nie doczytałem jaka to wystawa, ale różaneczniki ogólnie dobrze rosną na słońcu. Przed można by posadzić wrzosy lub jakieś trawki np Evergold.

Hortensje można by pociągnąć do huśtawki, ale przed nimi coś piennego nie będzie zbyt dobrze wyglądać. Mozę pójść w przetestowane zestawienie i posadzić przed hortensjami rozchodniki.
Masz trzmielinę, Hortensje to Limlight (chyba, że coś przekręciłem) to dla kontrastu rozchodnik Matrona
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:50, 30 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu, a nie za blisko te trawki hortensji (odezwał się ten, który sadzi luźno )

Może po drugiej stronie ścieżki posadzić trzmielinę i ciąć ją nisko w dywanik. Będzie zimozielono, ale nie za zielono

Dzwoniłem dzisiaj do szkółki, o której wspominałem i mają Nigry z koronami na 180-200cm, aż się boję tam jechać. Trzymaj kciuki ... szkoda tylko, że dwa razy droższe od tych w CO mam nadzieję, że będą tego warte.

Luki chyba złudzenie bo tam mają sporo miejsca, więcej niż w ty w którym były Wiem że mnie rozumiesz bo pustki oboje nie lubimy
Trzymaj mocno kciuki, oby miały duuuuże korony i mocne pnie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:41, 30 mar 2015

Do góry
Gosiu, a nie za blisko te trawki hortensji (odezwał się ten, który sadzi luźno )

Może po drugiej stronie ścieżki posadzić trzmielinę i ciąć ją nisko w dywanik. Będzie zimozielono, ale nie za zielono

Dzwoniłem dzisiaj do szkółki, o której wspominałem i mają Nigry z koronami na 180-200cm, aż się boję tam jechać. Trzymaj kciuki ... szkoda tylko, że dwa razy droższe od tych w CO mam nadzieję, że będą tego warte.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies