Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nadzieja na piękny ogród

Nadzieja na piękny ogród

Agatan24 17:20, 30 mar 2015

Dzięki jedyne co mnie denerwuje to brak trawnika, bo to co mam to same chwasty.
waldek727 17:37, 30 mar 2015

Agatko.
1) Porządnie zwertykulować trawnik.
2) Równie porządnie napowietrzyć.
To podstawa na dzisiaj.
Agatan24 18:42, 30 mar 2015

waldek727 napisał(a)
Agatko.
1) Porządnie zwertykulować trawnik.
2) Równie porządnie napowietrzyć.
To podstawa na dzisiaj.

Witaj Waldku u mnie. Myślę że to i tak nic nie da bo ja nawet nie zakladalam trawnika tylko kosilam to co juz było na działce kiedy zaczynaliśmy budowę czyli nawet nie można tego nazwać trawnikiem.
Pozdrawiam
waldek727 18:44, 30 mar 2015

Czyli co?
Nowy?
Agatan24 18:46, 30 mar 2015

Chcialabym ale na samą myśl o tym to mi juz ręce opadają.
Agatan24 18:53, 30 mar 2015

Zastanawiam się też nad tym żeby go może jakoś uratować ale mam tak nie równo przez kreta który zrobił mi pobojowisko że chyba nie pozostaje nic jak zerwać całą darn i posiac nową trawę.
Luki 20:53, 30 mar 2015

Może w rabatę przed pęcherznicami troszkę powiększyć i posadzić 5 różaneczników. Nie doczytałem jaka to wystawa, ale różaneczniki ogólnie dobrze rosną na słońcu. Przed można by posadzić wrzosy lub jakieś trawki np Evergold.

Hortensje można by pociągnąć do huśtawki, ale przed nimi coś piennego nie będzie zbyt dobrze wyglądać. Mozę pójść w przetestowane zestawienie i posadzić przed hortensjami rozchodniki.
Masz trzmielinę, Hortensje to Limlight (chyba, że coś przekręciłem) to dla kontrastu rozchodnik Matrona
Agatan24 21:19, 30 mar 2015

Dzieki Łukasz za rady. A ten rozchodnik to jaki wysoki rośnie? Wiesz może gdzie takiego kupić, będzie może w Bylinowym?
W Ogrodzie Śląskim to pewnie będzie?

Tak, zgadza się hortensje to limelight

Przed pecherznicami myślałam o czymś zimozielonym ale boje się rozanecznikow czy będą tam rosly bo tam jest bardzo kiepska ziemia tzn. Glina piach i kamienie.
Luki 21:42, 30 mar 2015

Rozchodnik Matrona dorasta do 50-60cm. Mnie się bardzo podoba. W bylinowy kiedyś był, ale obecnie nie ma i raczej nie będzie
Mam jedną szkółkę na oku, ale muszę przeprowadzić zwiad jak tam z sprzedażą. Jak zwiad będzie pozytywny to będziesz miała dosyć blisko

Różaneczniki lubią przepuszczalną glebę, a żeby dobrze rosły i tak muszą być nawożone. Pod każdy krzew wymieszać trzeba worek dobrego torfu kwaśnego z rodzimą ziemią w proporcji pół na pół (rady Bogdzi).
Jak dobrze przygotujesz podłoże będą rosły, to najważniejsze przy sadzeniu różaneczników
Agatan24 21:45, 30 mar 2015

Luki napisał(a)
Rozchodnik Matrona dorasta do 50-60cm. Mnie się bardzo podoba. W bylinowy kiedyś był, ale obecnie nie ma i raczej nie będzie
Mam jedną szkółkę na oku, ale muszę przeprowadzić zwiad jak tam z sprzedażą. Jak zwiad będzie pozytywny to będziesz miała dosyć blisko

Różaneczniki lubią przepuszczalną glebę, a żeby dobrze rosły i tak muszą być nawożone. Pod każdy krzew wymieszać trzeba worek dobrego torfu kwaśnego z rodzimą ziemią w proporcji pół na pół (rady Bogdzi).
Jak dobrze przygotujesz podłoże będą rosły, to najważniejsze przy sadzeniu różaneczników

zdradz co to za szkółka w Ogrodzie Śląskim pewnie będzie. A masz go u siebie? Wogole to kiedy on startuje, trzeba go scinac na wiosne?