Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nadzieja na piękny ogród

Nadzieja na piękny ogród

Agatan24 22:09, 30 mar 2015

Czytam teraz o tym rozchodniku i pisze ze czasem się pokłada wyczytałam też że bardzo fajnie wygląda z rozplenica a mam ją po drugiej stronie huśtawki i może by go tam gdzies wcisnąć? Musze pomyśleć o tym. Szkoda że tak późno zaczyna kwitnac bo dopiero w sierpniu
inag 22:57, 30 mar 2015

Agata, pomysł Łukasza jest super!
A rozchodniki są bezproblemowe. Ja mam star dust i birthday party razem z brilliant w rozplenicach. To genialne połączenie. Szczerze polecam. Żadnego problemu z nimi nie ma. Nie musisz się obawiać..
Luki 23:13, 30 mar 2015

Rozchodnik startuje bardzo szybko i już w maju jest ozdobny i uwierz jego kwitnienie nie jest największą zaletą. Owszem jak kwitnie jest bardzo ładny, ale reszte sezonu jest super ozdobą. Jedyny zabieg jaki przy nim się wykonuje to ściecie wiosną jak inne byliny. Totalnie bezproblemowy. Pokłada się jak kępy są bardzo duże i jeszcze jeżeli posadzony jest w cieniu i ma mokro.
Mój miał za mało słońca to liście się za bardzo nie wybarwiały, ale 25 maja w zeszłym roku wyglądał tak:

Na początku sierpnia (kiepskie zdjęcie) wyglądał tak. Podkreślam, że rosnął w półcieniu to i wybarwienie było słabsze.

Dla mnie osobiście jest ozdobą przez cały sezon, a zasuszone pędy są też ozdobą w zime.
Ogród śląski to najgorsze miejsce jakie znam do zakupu bylin w ogóle nie przepadam za tym miejscem jeżeli chodzi o kupowanie roślin, ale dobre 8 lat już tam jeżdżę więc opinie sobie wyrobiłem.
Szkółkę zdradzę jak dowiem się, że sprzedają w detalu bo ta sprawa jest na razie wątpliwa. Czekam na info ze szkółki
Agatan24 07:36, 31 mar 2015

Przekonaliscie mnie tylko problem gdzie go kupic?
Łukasz czemu nie przepadasz za ogrodem Śląskim w kupowaniu roslin?
renatamama3 08:43, 31 mar 2015

Rozchodniki są śliczne ,ładnie wyglądają nawet jak startują ,takie kapustki ,ja posadziłam na wrzosowisku,i przed hortkami ,one lubią sucho ,jak mają mokro to się pokładają.
renatamama3 08:51, 31 mar 2015

Agatan24 napisał(a)
Fotki nowej rabatki, tak myślę czy by nie wsadzic tu jeszcze np. miskanta Morning Light.

Zrobilam jeszcze wstępnie taka rabatke przed pecherznicami i mysle co by tu wsadzić napewno coś zimozielonego tylko co? Znowu jakies kulki? Propozycje mile widziane

Te kulkowate thuj to donica? Ja bym je przesadziła ,przed pęcherznice 2 fotka
,a za nie posadziła rodki ,a do rodków tawułki,hosty.pozdrawiam
Agatan24 09:41, 31 mar 2015

renatamama3 napisał(a)

Te kulkowate thuj to donica? Ja bym je przesadziła ,przed pęcherznice 2 fotka
,a za nie posadziła rodki ,a do rodków tawułki,hosty.pozdrawiam

Hejka
To nie danica ale też rośnie w kulkę.
Agatan24 09:45, 31 mar 2015

renatamama3 napisał(a)
Rozchodniki są śliczne ,ładnie wyglądają nawet jak startują ,takie kapustki ,ja posadziłam na wrzosowisku,i przed hortkami ,one lubią sucho ,jak mają mokro to się pokładają.

No właśnie jak one lubią sucho a hortensje mokro to jak to pogodzic?
To może zamiast ciągnąć hortensje do samej huśtawki to zamiast nich wsadzić np. miskanta Morning Light albo rozplenice i wtedy byloby : smaragdy, rozplenica, rozchodnik, trzmielina?
Agatan24 12:13, 31 mar 2015

Taki snieg u mnie sypie platy jak ręka wielkie już chyba się trzeba przyzwyczaić że teraz Wielkanoc u nas ze śniegiem będzie

renatamama3 12:24, 31 mar 2015

Podlewam ,hortki konewką .