Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

U Justyny 18:56, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tynka konkretnie pisze Zrobiła i pokazuje.
Odnośnie powierzchni, mój ogród też jest mały ale rośliny w takim natężeniu w dużym ogrodzie byłyby nie do ogarnięcia. Do zeszłego roku robiliśmy z Witkiem sami, Witek docinał stożki i kaczory, ja kule. Ale kręgosłup robi wysiadkę i trzeba będzie chłopakom dzień wewnętrzny zrobić. Poza tym schodziło się nam po godzinach pracy cały miesiąc, więc odpuszczam i wpuszczam moich ogrodników ale tylko do cięcia. Jedna akcja i zrobione. Z tym przynajmniej mam dobrze

Jak ktoś zajmuje się zawodowo tymi sprawami to trudno ,żeby nadążył we własnym kącie Danusiu to jest jasne jak słońce .Jak gdzieś wspomniałam "Cyborgi"istnieją ,ale to naprawdę trzeba mieć energii i sił ,żeby mieć wszystko idealnie i bez pomocy trzecich rąk ...
Rabata pod oknem 18:56, 18 maj 2011

Do góry
ell napisał(a)

a może kremowe róże z powojnikiem obok trzmielina, lawenda, z przodu może barwinek , a przed kulami bukszpanowymi niebieskie trawki ( może turzyce - niestety nie znam ich nazwy )

Niebieskie trawki turzyca sina odpada, nie sadź
Lepiej Carex morrowii 'Variegata' - turzycę jeśli już coś trawkowego musisz, albo Ophiopogon czarny
No i masz rabatkę już
Rabata pod oknem 18:54, 18 maj 2011

Do góry
A u nas jest jej pod dostatkiem, to ile mam przywieźć do Goczałkowic?
Ale zastanowię się, może wykupię materiał in vitro i zacznę "handlować"?? Żebym tylko nie zapeszyła, bo okaże się, że wyprzedali
Brak pomysłu na skarpę 18:51, 18 maj 2011

Do góry
Lubię i dużoooo sadzę trzmieliny wszędzie, gdzie się da
Ogród coli 18:49, 18 maj 2011

Do góry
coli napisał(a)

FRONT:

1. Zamiast śliwy wiśnowej inne drzewo purpurowe np. buk, albo klon Royal Red.
2. Albo więcej dereni, albo hortensje Limelight, raczej obstawiam to drugie, pieknie pod czrewonym drzewem wyglądają, zwłaszcza że są w innym miejscy derenie
5-6. dałabym jednakowe trawy, miskanty np. Variegatus - biały
19. nad jodłą koreańską bym się mocno zastanowiła, dałabym świerk serbski, będziesz mi dziękować

Czyli lepiej 2 klony? bo 8 to tez bordowy klon
Variegatus jest ladniejszy od Zebrinusa?

Zapomnialam napisac, ze te kropki przy ogrodzeniu na froncie to Smaragdy

Ja po prostu uwielbiam buki, więc doradzam to co ładne Ale klony też mogą być.
Variegatus dużo ładniejszy od Zebrinusa.
Ogród coli 18:48, 18 maj 2011

Do góry
coli napisał(a)

BOK:

Obok głazów daj mołorząb odm. Pendula, albo inne zwisające drzewo, o interesującym pokroju, a "placek" wypełnij pachysandrą.

W rabatach same roślin są ok, ale wydaje mi się że za dużo gatunków. Niby jak patrzę na schemat to dobrze, ale ogólnie to wiele. Przeanalizowała teraz i jest ok, ja tylko nie sadzę jałowców bo chorują i brzydko wyglądają już po krótkim czasie.

4 - kosodrzewiny będą za duże na brzegu rabaty (urosną aż się zdziwisz ile) zamień na świerczka karłowego kulkowego
9 - pod śliwą Nigra 3 derenie, a runianka ile zaplanowałaś ? Moża tu nie dawać runianki, bo z niej całe połacie się robi.

A 2 drzewa 9 i 16 tak blisko siebie bedzie ok? Moze byc Ginkgo biloba 'Mariken'?
kosodrzewine zmieniam, lepiej na Picea mariana 'Nana' czy Picea abies 'Little Gem'?

Mariken może być, jest kulką a nie zwisa, mam oba nawiasem mówiąc
9 i 16 nie są tak blisko, mogą być. Picea propozycje są dobre
Ogród średniowieczny i nie tylko 18:45, 18 maj 2011

Do góry
Lubię takie historyczne klimaty, a co tam lubię... Ja je po prostu uwielbiam

Piękne bujne róże, clematisy - cóż może być piękniejszego?

Na swoje róże czekałam trzy lata, teraz bujnie rosną i cieszą nie tylko mnie, ale też przejeżdżających
Ogród minimalistyczny 18:42, 18 maj 2011

Do góry
A ja lubię zwarty dywan i równą powierzchnię. No i kanciki równe
U Justyny 18:38, 18 maj 2011

Do góry
Tynka konkretnie pisze Zrobiła i pokazuje.
Odnośnie powierzchni, mój ogród też jest mały ale rośliny w takim natężeniu w dużym ogrodzie byłyby nie do ogarnięcia. Do zeszłego roku robiliśmy z Witkiem sami, Witek docinał stożki i kaczory, ja kule. Ale kręgosłup robi wysiadkę i trzeba będzie chłopakom dzień wewnętrzny zrobić. Poza tym schodziło się nam po godzinach pracy cały miesiąc, więc odpuszczam i wpuszczam moich ogrodników ale tylko do cięcia. Jedna akcja i zrobione. Z tym przynajmniej mam dobrze
Ławka w ogrodzie 17:03, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Niezła, zamiast siedziska z kamieni mogłoby być siedzisko z pachnących macierzanek

Albo poduszki
Stawy i przydomowe oczka wodne 17:01, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Innych zdjęć nie miałam, bo ogród był robiony aż do grudnia i o dziwo trawa wzeszła w grudniu

No nieźle, a ja nie chciałem końcem września siać, bo za zimno będzie
W cieniu - zacieniona 16:55, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja właśnie ostatnio nabyłam sporo zawilców, posadziłam na ulicę i pod świerka, że też odkryłam je dopiero teraz, powinny już dawno rosnąć w moim ogrodzie.
Ładną mają biel, a czy nie zanikają im liście w środku lata?
Chodzi mi o takie zawilce.

po kwiatku zdaje mi się, ze mam takie również.Jeśli nabywałaś ostatnio, to prawdopodobnie są te same co moje, bo sa teraz po sklepach. U mnie nawet na praktycznie slonecznej rabacie rosną-koło tsugi i na górce -nic im raczej nie zanika latem. Mam też inne zawilce-ale widzę, ze one mają się gorzej na słońcu -listki bledną i trzecie-typowo leśne i niziutkie-pod samą jabłonką

Nasz przydomowy ogródek 12:33, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Śliczne okazy
Mus posadzić Zbyszku pod naszym czujnym i życzliwym okiem

Posadziłem !!! Porobię zdjęcia i przedłożę .
Ogród coli 12:12, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
FRONT:

2. Albo więcej dereni, albo hortensje Limelight, raczej obstawiam to drugie, pieknie pod czrewonym drzewem wyglądają, zwłaszcza że są w innym miejscy derenie
19. nad jodłą koreańską bym się mocno zastanowiła, dałabym świerk serbski, będziesz mi dziękować

Czyli lepiej 2 klony? bo 8 to tez bordowy klon
Variegatus jest ladniejszy od Zebrinusa?

Zapomnialam napisac, ze te kropki przy ogrodzeniu na froncie to Smaragdy
Ogród coli 12:05, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
BOK:

Obok głazów daj mołorząb odm. Pendula, albo inne zwisające drzewo, o interesującym pokroju, a "placek" wypełnij pachysandrą.

W rabatach same roślin są ok, ale wydaje mi się że za dużo gatunków. Niby jak patrzę na schemat to dobrze, ale ogólnie to wiele. Przeanalizowała teraz i jest ok, ja tylko nie sadzę jałowców bo chorują i brzydko wyglądają już po krótkim czasie.

4 - kosodrzewiny będą za duże na brzegu rabaty (urosną aż się zdziwisz ile) zamień na świerczka karłowego kulkowego
9 - pod śliwą Nigra 3 derenie, a runianka ile zaplanowałaś ? Moża tu nie dawać runianki, bo z niej całe połacie się robi.

A 2 drzewa 9 i 16 tak blisko siebie bedzie ok? Moze byc Ginkgo biloba 'Mariken'?
kosodrzewine zmieniam, lepiej na Picea mariana 'Nana' czy Picea abies 'Little Gem'?
Skrawek przed domem 11:59, 18 maj 2011

Do góry
Teraz ukazał nam się gaz, ale ozdobne te skrzynki robili kiedyś.

Mam koncepcję która pozwoli zachować te dwie rośliny, trzeba zrobić wysepkę z nich i przejście po trawniku. Postaram się to narysować później, lecę do sklepu bo lodówka pusta;(
Ogród coli 11:55, 18 maj 2011

Do góry
FRONT:

VII Targi Ogrodnicze EDEN , Lublin 14-15 maja 2011 11:50, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Prześliczna galeria zdjęciowa, dziewczyny także

Z pierwszych ujęć spodobały mi się iglaste z bliska, a z florystyki pojedyncze obuwiki.

Natomiast powiem, że całkiem nieźle wyglądają wystawy przecież całkiem nieduże, prawda?

No i kontakt osobisty się liczy Chyba szybciej zawitam do Lublina, niż planowałam, albowiem muszę na naukę fotografowania się udać

Dzięki Danusiu za komplementy)) Nie zapomnijcie o mnie nie umiem robić zdjęć ! )))))))
Ogród coli 11:47, 18 maj 2011

Do góry
BOK:

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 11:27, 18 maj 2011

Do góry
Rodzaj frakcji nie ma znaczenia, co kto lubi.

Tej kory co opisujesz nie bierz.

Ja mam swoje źródła i zawsze jest ładna. To okropne co sprzedają czasem.

Lubię w swoim ogrodzie stosować korę mieloną. Jest bardzo ładna, tyle że właśnie drobna, nie każdy taką lubi.

U klientów robię ściółkę taką jaką sobie życzą. Ale nigdy nie ma liści i wiórów oraz kawałków drewna.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies