Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznanie szkodnika 11:16, 03 cze 2022

Do góry
Co zaatakowało moje roślinki? Takie same są też na wiciokrzewie a nawet na drabince przy wiciokrzewie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:04, 03 cze 2022

Do góry
Cześć! Świetny wątek, niesamowita ilość wiedzy. Chciałbym również podzielić się z Wami podsumowaniem moich zmagań i podpytać o wskazówki.

[pełna historia, dla wytrwałych]
Teren to ogródek 150m2 po budowie domu przed dewelopera, głównie średniej jakości ziemia polna, na głębokości około 30cm pojawia się glina wymieszana z ziemią. Grunt przerobiłem mocną glebogryzarką, wybrałem około tonę kamieni i gruzu (nie przesadzam), wygrabiłem całą starą darń i tyle ile się dało kłączy perzu itd. Musiałem odrobinę podnieść poziom gruntu, wykorzystałem ziemię z polecanego w okolicy centrum ogrodniczego - mieszanka ziemi ogrodowej z 15% leżakowanego torfu i domieszką piasku dla rozluźnienia. Ziemia miała naprawdę fajną konsystencję - idealny poziom lepkości/sypkości. Przy okazji teren starannie zniwelowałem, lekki spadek odchodzący od budynku itd, w sumie wyszło średnio około 5cm warstwa nowej ziemi. Teren zwałowałem małym walcem, odczekałem 2 tygodnie przy okazji czekając na opady. Woda pięknie wsiąkała, nadmiar spływał pięknie w stronę ogrodzenia i wsiąkał momentalnie po ustaniu opadów. Wszystko zwiastowało sukces, no może poza pominięciem etapu wymieszania nawiezionej ziemi z rodzimą.

Dokładnie miesiąc temu obsiałem teren mieszanką Barenbrug Blue Resilient, zużyłem 5kg na 150m2. Ziemia przegrabiona przed siewem i po siewie, część nasion znalazła się pod ziemią a część na powierzchni. Na koniec wałowanie, ale niezbyt intensywne żeby nie zrobić skorupy.
Pierwszy tydzień - totalna susza, 20-25 stopni, podlewanie 2 razy dziennie po 2-3 l/m2 (teraz wiem że to wcale nie tak dużo jak mi się wydawało)
Po tygodniu przyszła wichura, działka w wietrznym miejscu więc w kilku miejscach wywiało wierzchnią warstwę luźnej ziemi, razem z częścią nasion. Sporo nasion zebrało się pod płotem, w ramach interwencji rozdystrybuowałem je ponownie na swoim miejscu. Nie brzmi idealnie, ale co zrobić, jakoś ratować trzeba
Tydzień temu podsiałem dodatkowo owe placki świeżymi nasionami w miejscach, w których nic nie wschodziło.

[tu już konkretniej]
Sytuacja obecna - miesiąc od wysiewu. Wzrost trawy jest naprawdę wolny, taką mieszankę zresztą wybrałem więc nie ma się co dziwić. Nie przewidziałem jednak, że trawa może zacząć przegrywać z chwastami. W międzyczasie było trochę dni deszczowych i wtedy obserwowałem dosłownie skokowe wzrosty. Podlewam mimo wszystko codziennie, czasem nawet w dni deszczowe. Widzę, że zdecydowanie lepiej rośnie w miejscach gdzie po deszczu zbiera się woda. Nie tylko pod względem wysokości trawy ale również gęstości.

Trawa ma obecnie około 4cm, w gęstszych miejscach może 6 cm. Chwasty zbliżają się do 8 cm.

Moje dylematy:
1) Kiedy kosić? Boję się uszkodzić to co wykiełkowało, ale chciałbym też utrudnić trochę życie chwastom.
2) Dosiewać? Rozważam dosianie 2-3 kg, po całości z wyłączeniem kilku miejsc gdzie trawa radzi sobie całkiem nieźle.
3) Nawozić? nie planowałem nawożenia w pierwszym roku, ale może to błąd?
4) Ratować sytuację w jakiś inny sposób czy czekać cierpliwie, nawadniać intensywnie i jakoś to będzie?

Tak wygląda teren boju z daleka

Jest trochę lepszych miejsc - o takich

Średnia jest powiedzmy taka

Ale są też miejsca gdzie trawa jest strasznie rzadka, chociaż widać jeszcze sporo nasion, które nie wystartowały

No i chwasty - część obszaru wygląda jak uprawa lebiody i chwastnicy, pomiędzy którymi próbują przebić się małe kiełki trawy

Cóż czynić?
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 10:58, 03 cze 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Kocimiętka Walker's low na drugim planie

Pięknie. I tak przestrzennie. Ja lubię mój busz. Ale nie ukrywam, że brakuje mi przestrzeni. Może kiedyś gdzieś
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:46, 03 cze 2022

Do góry
Skosiłam wczoraj nowy trawniczek, wygląda na to, że się przyjął po skoszeniu też całkiem ładnie wygląda nie podlewam go już codziennie.

Powojniczek zaczyna kwitnąć, to jego pierwszy raz już mi się podobają jego kwiatki.

I połączenie piwonii, kosaćca i przywrotnika, podoba się! tylko wszystko za blisko siebie posadzone ale to w części ogrodu, która czeka na przeróbki więc to się skoryguje.

Ogród kwiatowy 10:13, 03 cze 2022

Do góry
violaskom napisał(a)

A zastanawiałam się gdzie przepadłaś? Jak zwykle bogactwo koloru. Ten pszonak przezimował?
Ogród kwiatowy 09:59, 03 cze 2022

Do góry

Ogród kwiatowy 09:56, 03 cze 2022

Do góry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 09:54, 03 cze 2022

Do góry
Kocimiętka Walker's low na drugim planie

Ogród kwiatowy 09:53, 03 cze 2022

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 09:52, 03 cze 2022

Do góry
Gnojówka i u mnie fermentuje.
Pierwszy rzut, ten z jesieni, poszedł pod rodki. Teraz daję pod pomidory i paprykę.

Rodzina dziękuje. Udało się bez buntów.
Teraz już bez nacisku się formują, ale trzeba było ukierunkować trochę. Jak to w życiu- ciężka praca przed glorią.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:52, 03 cze 2022

Do góry
Na tym etapie penstemon wygląda jak obcy
Rutewka z kaliną. Rutewka sadzona w zeszlym roku z kwiatami sięgała mi do kolana, w tym sięga mi do cycków

Ostrogowce zaczynają .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:51, 03 cze 2022

Do góry
Trochę koloru .
Kocimiętka i bodziszek chyba Pink Pouffe

Zawilce wielosieczne - urocze maleństwa

Irysy od Łucji - w jednej kępie mam dwa kolory

Przetacznik Knalblau zaczyna
Buk pospolity - Fagus sylvatica 09:51, 03 cze 2022

Do góry
Nie wiem czy to dobre miejsce, ale zapytam tutaj. Mam buka purple fountain. Zdarzyło mu się dwa razy, że uszkodził się czubek przewidnika, nue wiem czy mróz go uszkodził. Przegapiłam moment, żeby go jakoś nakierowac i zrobić nowy przewodnik, on sobie sam urósł, jak chciał. Obecnie mam wrażenie, że boczna gałąź jest grubsza niż obecny przewodnik. Bardzo proszę o radę, czy mam to tak zostawić i przewodnik sam kiedyś zgrubnie, czy powinnam obciąć tą boczną gałąź. Z jednej strony nie podoba mi się taki odrost z jednego boku, a z drugiej szkoda mi taką dużą gałąź mu ucinać. Nie wiem co zrobić. Tak on wyglada.

Ogród kwiatowy 09:49, 03 cze 2022

Do góry
agrostemma Purple Queen

silene Rollies Favorite

jaskry

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 09:45, 03 cze 2022

Do góry

Pod brzozami czosnki

Dobrym pomysłem było zastąpienie śmiałków darniowych seslerią jesienną. Teraz mi się to miejsce podoba. A ijeszcze, w tej seslerii wcale nie rażą liście irysów reticulata kwitnących w tym miejscu wczesną wiosną. Prawie ich nie widać.
Ogród kwiatowy 09:41, 03 cze 2022

Do góry

Cis - Taxus 09:41, 03 cze 2022

Do góry
W tym roku posadziłem cisy na żywopłot. Poradźcie czy powinienem je już formować czy czekać do następnego roku? Jeśli formować to jak ciąć?
Ogród kwiatowy 09:38, 03 cze 2022

Do góry
Sezon 2022

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 09:36, 03 cze 2022

Do góry

Skandynawia po krzyżacku 2 09:36, 03 cze 2022

Do góry
Anusia2 napisał(a)

Pięknie kwitną i ładny kolorek. I szałwia już
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies