Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

April podbija las... 10:45, 03 lut 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Pokaż te pozostałe kociambry, bo są też cudnej urody.
Ja przez Ciebie zaraziłam się maim coonami.
Dodzwoniłaś się do lekarza?
Zdrówka życzę

Cześć Goś. Zeszły poniedziałek to był horror. Po siedmiu godzinach udało mi się dopiero uzyskać konsultację u lekarza. Tydzień w wyrku, antybiotyk i jeszcze nie przeszło. Dobrze że zrobiło się zimno bo by mnie żal dobił, że ogród woła.
Na szczęście wcześniej udało mi się trochę powalczyć na rabatach. Ogarnęłam rabatę z misą i zaczęłam Południową, czyli tą środkową, którą widać z salonu. Trochę to potrwa bo rabata ma 10m na 10m. Muszę tam wejść z kosiarką i wyciąć carex Silver Sceptre, zanim cebulowe wyjdą.

Przycięłam derenie Kelsey bo u mnie to krzaczory się robią spore

Pomocnik buszuje. To moje nowe dziecko, chłopak Suri.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 03:02, 03 lut 2025

Do góry
Szczerze? To prócz sytuacji awaryjnych prawie nie używam. Nie te czasy że trzeba ludzi pytać… googlasz wszystko i działasz. Chyba że internetu nie ma to trzeba udawać że jest 1990 rok

Ani w Chinach ani w Japonii ludzie niespecjalnie rozumieją po angielsku, więc jak o coś pytałam to i tak się nie dowiedziałam
Jak w tym dowcipie o bacy:

Ranczo Edy 02:09, 03 lut 2025

Do góry
Niedziela w ogrodzie

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 00:35, 03 lut 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

To jeszcze kilka cyklamenków dla Ciebie Bożenko

To one jakieś skalniakowe są! Ciekawe czy tak wędrują korzonkami, czy się sieją tam w tych skałach?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:56, 02 lut 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Piękna odskocznia.Nie ma co żałować poświęcenia prac ogrodowych - nie uciekną!
Widoki super.

No nic nie ucieknie, masz rację
Widoki cudne, a przez to, że to kompletnie poza sezonem to niejednokrotnie mogliśmy doceniać je sami, bez towarzystwa innych. Jedynie w Grobowcach Królewskich, w takim najbardziej charakterystycznym miejscu na fotki, jak wpadły dwie dziewoje, to siedziały i strzelały focie w pozach przeróżnych i nie wyglądało, jakby chciały wyjść, żeby kto inny sobie pyknął zdjęcie bez ich postaci. Co tam musi się dziać w sezonie!

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:42, 02 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
a ciekawe co to za roślinka, wygląda jak koper, albo młody anyż z 1 zdjęcia.

Ferrula communis - jest praktycznie wszędzie. Teraz tylko w formie kopru z wystającymi suchymi badylami. Ale jak dla mnie wygląda bardzo ciekawie w masie właśnie taka zielona, nie kwitnąca. Ciekawa jestem jak wyglądają całe zbocza w trakcie kwitnienia

https://www.rhs.org.uk/plants/24471/ferula-communis/details

W czasach starożytnych używano łodygi tej rośliny jako szyny (nartheksu) do stabilizacji złamań, ponieważ jej łodyga jest solidna i lekka, zwłaszcza gdy wyschnie, przypominając bambus. Dlatego też nazywa się ją na Cyprze ANATHRIKA, od starogreckiego słowa medycznego ΝΑΡΘΗΚΑΣ (nartheks).
Grzebiuszka ziemna 23:39, 02 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Cudne
Pamiętasz może ile w tym miejscu masz sadzonek? Jak one się mnożą? Rozłogami?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:33, 02 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Ale cudnie! O nie, cyklamenki przy drodze dziko rosnące, szok, a jakie stare drzewo oliwne. Poproszę jakieś zdj z tego kanionu jeszcze a ciekawe co to za roślinka, wygląda jak koper, albo młody anyż z 1 zdjęcia.
Spędźcie miło i bogato we wrażenia czas

To jeszcze kilka cyklamenków dla Ciebie Bożenko

A i kilka fotek ze szlaku prowadzącego do wąwozu Avakas dla Ciebie

Grzebiuszka ziemna 22:38, 02 lut 2025

Do góry
Na oknie w zupełnie nie przygotowanych i opuszczonych na zimę skrzynkach jakiś samosiejek bratka zabłąkany się pojawił, nieostry ale jest :

A cyklamenki nadal mnie zachwycają swoją urodą, widzę, że długo trzymają kwiatki, a nadal pełno pąków, które sukcesywnie się rozwijają nie tracąc już rozwiniętych od miesiąca chyba, stworzyły placyk zarośnięty

Dopisek:
w tym roku kupiłam sobie takie małe 4,5/4.5 cm (ale są większe w różnych rozmiarach) na kiełkowanie nasionek, mnie bardzo odpowiada taka forma, w zeszłym roku zbyt wiele miałam, w tym mam zamiar się ograniczyć. Cynie 0 wschodów, z wielu nasion w zeszłym roku bezpośrednio do ziemi, wzrosło tylko kilka. Najlepiej wschodzą własne nasiona papryk. Paluch do porównania wielkości pojemniczków

Grzebiuszka ziemna 22:33, 02 lut 2025

Do góry
Dzięki za odwiedziny Koleżankom Ogrodowiskowym
Wyobraźcie sobie, że do mnie też wiosenka zajrzała, aż się dziwię pozytywnie:

ciemierniki ładnie się rozkrzewiają:

Ranczo Edy 22:00, 02 lut 2025

Do góry
Ciacho na osłodę niebytności mojej smacznego

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:53, 02 lut 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:51, 02 lut 2025

Do góry
Godzinę wolnego dzisiaj złapałam, uprosił tatę i pojechaliśmy na jarmark po młode kurki. Chciałam coś dokupić świeżej krwi bo nie wiadomo kiedy ptasia grypa dotrze i handlu zakażą. Woliera ma od dzisiaj 4 nowych mieszkańców. Białą kochinkę miniaturową, białą silkę i dwie złote fryzyjskie. Bałam się, że będą ostre walki pomiędzy starymi i nowymi domownikami, ale nie jest tak źle, może szybko ustalą nową hierarchię stada. Nie wiem tylko czy Karol poradzi sobie z tyloma damami do towarzystwa. Dwoi się i troi kogucik żeby spokój był w kurniku

Ogród z koniczynką 21:07, 02 lut 2025

Do góry

Nie no nie wierzę to Ty miałaś tyle śniegu? To u mnie nawet na południu tyle nie było, o północy juz nie wspomnę
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:32, 02 lut 2025

Do góry
Rumianka napisał(a)
Fajnie, gdy fachowcy tak starają się, by nic nie zniszczyć. Dzisiaj właśnie u sąsiadów fachowiec scinał 2 brzozy takie 10-12metrowe...opuszczał na dół z taka starannością, ze podziw...

Naprawdę dobrze się spisali i przerw nie robili. A leciały naprawdę giganty z wysokości domu czyli ok 8-10 metrów

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:31, 02 lut 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Witam się pierwszy raz na wątku. Cieszę się, że mogłam obejrzeć dojrzewanie planu nasadzeń. Lubię oglądać powstawanie ogrodu od podstaw, bo jestem na podobnym etapie (zaczęłam sadzenie w 2023 roku).

Witam u siebie, przyznam że znam nieco Twój wątek bo odkąd zaczęłam się interesować nowoczesnymi formami ogrodów to odwiedziłam Twój wątek (podziwiam zapał warzywnikowy, to jeszcze przede mną).
W 2021 r. było tak

W zasadzie wszystkie prace ogrodnicze odbyły się w tym roku
2024 Czerwiec - poplon

2024 Sierpień - glebogryzarka + sianie trawy + żywopłot + drzewa

2024 Wrzesień - drugie sianie trawy bo przez upały słabo wzeszła poprzednia + krzewy i iglaki

2024 Listopad - pierwsze koszenie + krzewy i iglaki

A w tym roku kostka, garaż i zadaszenie domku, ale wcześniej niż w kwietniu-maju nie da się wejść bo rozjeżdżą..
30 arów wietrznej pustyni 19:52, 02 lut 2025

Do góry
Plan teoretycznie skończony, choć nie mam poczucia, że to tak będzie. Mi baardzo podobają się takie mieszane rabaty, tak na gęsto. I to widać po ilosci gatunków. To moja bolączka, za dużo mi się podoba.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:30, 02 lut 2025

Do góry
i znów pozachwycałam się dereniem controversa variegata i jego pokrojem. oby dobrze się mu tutaj rosło.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:29, 02 lut 2025

Do góry
Dzięki sugesti tutaj - przemalowałam podpory pod winogrona z zielonych na czarne. Mała zmiana, ale jest duuużo ładniej i pasuje do domu.

Wsadziłam też magnolię Genie - minimum rok u mnie była w duzej donicy. W ziemi powinno być jej lepiej.

Pomału do przodu. Nadal ogrom pracy, ale każy postęp bardzo cieszy.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:27, 02 lut 2025

Do góry
Dziś pracowałam u sąsiada....
Przez ot że nasze ogrodzenie budowlane stało w granicy to sąsiad nie mógł kosić trawy i zalęgły się chwasty. Zatem rozłożyłam tekturę i dałam warstwę kompostu.
zdjęcia na koniec nie zrobiłam, ale oczywiście rozłożyłam równo ten kompost. myślę, żę taka warstwa ok 5cm jest.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies