Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 21:44, 09 paź 2025

Kordina napisał(a)
Śliczną masz tą nową sosenkę, a nie szukasz matki chrzestnej?

Co prawda wszystkie drzewa szczególnie osiedlowe choinki które przywożę mają imiona. Jest Wojtek, Grażyna, Łukasz i Iza.

Moim zakupom imion nie nadaje.

Może jak będę sądzić z wnukiem to nadamy mu imię Jeremiasz.

Dzisiaj byłam na wsi pogoda taka sobie. Jadę znowu w sobotę na kilka dni mam dużo robot porządkowych. Oczko siatka przykryć bo brzozy tracą liście.
Liście drzew się przebarwiają.

ElzbietaFranka 21:49, 09 paź 2025

CD

Melopartus

Jeszcze kwitną mróz nie zmroził

Wafel 21:52, 09 paź 2025

Śliczna jesień u ciebie i jestem w szoku, że jeżówki jeszcze takie ładne, zdrowe, kwitnące!
ElzbietaFranka 22:00, 09 paź 2025

Wafel napisał(a)
Śliczna jesień u ciebie i jestem w szoku, że jeżówki jeszcze takie ładne, zdrowe, kwitnące!

Kupiłam wiosna bez Paczków takie body i się ładnie rozrosły i zaczęły nawet pąki kwiatowe puszczać. Też się cieszę, że teraz o tej porze.
Mam jeszcze jedne które teraz jeszcze ładnie kwitną ciemna pomarańcz.
Wydaje mi się, że przyczyną jest wyzwolenia się z donic do dobrej ziemi. Korzeń się rozrósł i górka zaczyna się rozrastać.
Wafel 22:17, 09 paź 2025

U mnie niektóre jeżówki złapały plamistość pod koniec lata Będę w weekend wycinać, brzydko wyglądają. Lato było u nas bardzo deszczowe...
ElzbietaFranka 10:15, 10 paź 2025

Wafel napisał(a)
U mnie niektóre jeżówki złapały plamistość pod koniec lata Będę w weekend wycinać, brzydko wyglądają. Lato było u nas bardzo deszczowe...

A widzisz niebo równo deszczu nie rozdaje. U nas była i jest susza. Coś tam pada raczej mży. Mokro jest ok 2 cm dalej w głąb sucho skala.
Mimo suszy też choroby grzybowe były i są. W sobotę chce dużo roślin ściąć bo brzydko wyglądają.
sylwia_slomc... 12:38, 10 paź 2025

U ans podobnie. Miałam problem z sadzeniem cebulowych bo odwilgnięte na 5 cm. Też tylko mży już któryś dzień z rzędu. Jutro to akurat bez deszczu potrzebuję, ale w niedziel ę mogłoby popadać uczciwiej. Znowu wiatry zapowiadane, to wyschnie do zera od nowa.
ElzbietaFranka 14:57, 10 paź 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
U ans podobnie. Miałam problem z sadzeniem cebulowych bo odwilgnięte na 5 cm. Też tylko mży już któryś dzień z rzędu. Jutro to akurat bez deszczu potrzebuję, ale w niedziel ę mogłoby popadać uczciwiej. Znowu wiatry zapowiadane, to wyschnie do zera od nowa.

U nas już głowę urywa. Nie mży chmury przechodzą. Też chce jutro cebulę posadzić bo już ma być chłodniej i nie chce się później z tym wszystkim bujać.

daszum 10:45, 11 paź 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Elu u Ciebie są teraz prawdziwe plenery malarskie
Co roku podziwiam dobór roślin, który daje taki efekt.

U mnie jest jeszcze zielono, bo codziennie mży.
Ambrowce są całkiem zielone, tulipanowce lekko żółte. Mam kilka klonów, ale one się tak ładnie nie przebarwiają.
Klony palmowe nie zdążyły się przebarwić, zmarzły im liście.
Z daleka róże Bad Birnbach jeszcze nieźle wyglądają.
ewsyg 15:09, 11 paź 2025

Kupiłam sobie w czwartek sosenkę himalajska bardzo ładna dzisiaj przywieźli.

Przepiękna. Ja też mam w planach zakup sosenek, ale odmiany muszą być do małych ogrodów. Ja chyba kupię sosnę czarną.