Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Monika83 15:47, 05 paź 2025

Elu bardzo ładny egzemplarz tej sosny przywieźli, całkiem spora jest. Co do astrów to u mnie też jeszcze nie wszystkie kwitną bo mam poprostu późniejsze odmiany np.biały niski schneekisen, jasny fioletowy Island Barbados, i takie jeszcze dwa nn.to te jeszcze mam w pąkach. Ja mam studnie właśnie w rabacie trawiasto astrowej obok daglezji i myśle z mężem o pogłębieniu jej, bo rok temu wody brakowało w niej a sąsiedzi wogule nie mieli wody w studni.Kolejne lata nie zapowiadają się optymistycznie te susze będą unas występować.
ElzbietaFranka 19:05, 05 paź 2025

No sporą, ale one szybko rosną. ta moja większą ma przyrosty ok 40 cm. Trochę źle ja prowadziłem trzeba ją było ciąć i wtedy by zgęstniała. Dopiero od 2 lat jej pędy przycinam i od spodu gęstnieje.

No to czekamy na rozkwit.

Alija 19:59, 05 paź 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Kupiłam sobie w czwartek sosenkę himalajska bardzo ładna dzisiaj przywieźli.

Elu, bardzo ładna sosna himalajska, duży egzemplarz, marcinki cudnie Ci kwitną, uwielbiam je.
Mnie też przydałoby się więcej wody, niby coś tam pada, ale to zazwyczaj mżawka, czasem trochę deszczu, no i niebo zachmurzone, a mnie by się przydała raczej ulewa co jakiś czas. Pod drzewami jest zupełnie sucho, a w stawie brakuje ok. pół metra wody do normalnego stan.
LIDKA 20:37, 05 paź 2025

Ładna ta sosenka. Ela ja mam ładne tuje dzięki Twoim poradom z początku mojego ogrodowanie.
Walcz o swoje. Może linie kroplujące by się sprawdziły i byś nie musiała stać z wężem.
ElzbietaFranka 21:27, 05 paź 2025

LIDKA napisał(a)
Ładna ta sosenka. Ela ja mam ładne tuje dzięki Twoim poradom z początku mojego ogrodowanie.
Walcz o swoje. Może linie kroplujące by się sprawdziły i byś nie musiała stać z wężem.

Lidka mam linie królująca i to dwie linie przy tujach.
Po prostu zaniedbałam mogłam w połowie lata częściej podlewać.
Nawet raz czy 2 razy w tygodniu. Ciągle się człowiek łudził, że będzie padać. Alerty wysyłali a deszczu nie było.

Na dodatek tego wszystkiego dowiedziałam, że jakiś szkodnik Dumek jalowcowy grasuje w okolicach. Szkodnik który wżera się w gałązki tam składa jaja, gałązki usychają. Wygląda to tak jakby tuje padały z suszy.

Będę ratować.
Deszcz by się przydał taki solidny przez tydzien a nie takie kąpanie 2 godziny.

ElzbietaFranka 21:33, 05 paź 2025

Część roślin zmroziło część nie. Te które nie były narażone na mroźny wiatr nie oberwały.
Trawy są wytrzymałe. Kwiaty hortensji zbrązowiały

ElzbietaFranka 21:47, 05 paź 2025

Skalniakowi przymrozki nie straszne.

A tutaj zmieniająca kolorki fothergilla. Jeszcze mała przesadzona teraz ma dużo słońca i w tym roku ruszyła pięknie się przebarwia

Miskant ryby cute nie za bardzo w tym roku się przebarwia może jeszcze nadrobi.

Tutaj fotka Marcinka który jest piękny z kwiatu, ale słabo rośnie. Nie rozwinięte kwiaty

Byłam dzisiaj na spacerze rodzinnym w parku który się tworzy na Ursynowie nad tunelem. Bardzo ładne nasadzenia rabat

Z bliska te bordowe rośliny co to za roślina?

Kordina 16:12, 06 paź 2025

Śliczną masz tą nową sosenkę, a nie szukasz matki chrzestnej?