Teraz końcowy post - dedykuję go Danusi
Naszą uwagę jeszcze przed wejściem na halę przyciągnęły nasze ulubione rośliny - cisy i bukszpany
Mieli piękne rzeźby
Tu piękny bonsai z cisa
Sylwia z tego co pamiętam strzelała na niego 400 zł - niestety 1100
Dalej stoisko nie tylko bukszpanowe
Moją największą uwagę przyciągnęła ta kula o pięknych listkach
Tutaj piękne stożki
Czy adres szkółki wzięliście? Sylwia się zaopatrzy
1100 za ten bonsai to tanio
Basiu, wisteria pewnie tylko młodziutkie przyrosty straciła, trzeba przyciąć, albo nawet teraz obciąć tylko wierzchołki i liście i poczekać skąd będzie odbijać. Trzeba dbać, patrzeć - monitorować i będzie dobrze
Danusiu, ta informaca jest niezwykle ważna dla Ani /an_tre/
I ja myślę, że wisteria to twarda sztuka, tak łatwo się mrozowi nie podda
A niby dlaczego nie piszesz Sebku na Facebookowym Ogrodowisku?
Wybacz mi proszę
Właśnie wróciłem - nakupiłem bardzo dużo. Mało na targach ale dużo więcej w Obi
Na początek Sylwię ukażę - świetna z niej osoba.
Teraz idę sadzić, ale jak wrócę opowiem Wam wszyściuteńko. No i mnie zobaczycie przy okazji bo Sylwia zrobiła mi zdjęcia - na czyiś rozkaz
Z lewej wiąz holenderski (Ulmus hollandica "Wredei"), potem po prawej to drugie nieco żółte i duże to klon Drummonda (Acer platanoides "Drummondii"), cięty.
Sukulenty bez cierni,,,trudno znaleźć, Może jakieś Euphorbia, bo myślałam o cereusach, ale wielkie zawsze mają ciernie.
Formy monstrualne (monstrosa) czasem mają "gołe" pędy.
Z małych : Lithops "żywe kamienie", ale są małe, eonium drzewiaste.
Ooo ładne, dziękuję Tylko moje płyty są używane, a przez to takie hmmm... vintage Czyli zniszczone po prostu - pomyślałam, że trawa złagodzi troszkę ich wygląd, a żwirek chyba tylko by podkreślił odbarwienia, pęknięcia czy ubytki?
Masz ci los - zachorowałam na "ciurkadełko" w ogrodzie Tylko czy pompy są jedynie na prąd? Bo tutaj pojawiłby się problem - wolałabym jakąś na akumulator np
W sklepach ogrodniczych są dostępne różne środki, ja także stosowałam proszek.
Jego działanie jest takie jak przedstawił Sebek, mrówki wnoszą go do gniazda i mrówki giną.
Zawsze maiałam problem z uciążliwymi "kopcami" z piasku spowodowanymi działalnością mrówek.
Należy je jednak wszystkimi sposobami przeganiać, gdyż ukąszenia potrafią być bardzo dotkliwe.
Ja mam pytania odnośnie mrówek. (Jest może jakiś wątek?)
1. Strasznie łażą mi po piwonii. Nie wiem, czy to one są szkodnikami, czy zjadają coś po szkodnikach. Jak się ich pozbyć i czy trzeba?
2. Mam dużo mrówek na trawniku. Dzieciaki nawet nie mogą rozstawić latem namiotu ani koca. Co robić?
Sprawdz czy na piwoni nie ma mszyc,mrówki zjadają wydzielinę lepką po mszycach. Skutecznym środkiem na mrówki jest Mrówkofon, czerwony proszek po którym mrówki zasypiają na zawsze.
Ja stosuję zaś Bros na mrówki. Zanoszą go do gniazda królowej i wtedy chyba ona go zje. Potem wynoszą się, ale zauważyłem, że wracają