Sadziłam kiedyś pustynnki w ogrodzie, to na dno dołka dawałam kopczyk z piasku i dopiero na to rozkładałam korzenie i sypałam ziemie. Jest bardzo wrażliwy na nadmiar wilgoci w glebie.
Witaj, tak niezupełnie szewc bez butów chodzi, chyba, że chodziło o to, że kwitnie tylko wiosną a potem...
Ale mamy nadzieję, że pozostałe pory roku wyglądają w Twoim ogrodzie równie atrakcyjnie.
Od lat montujemy nawadnianie firmy TORO, wg naszych doświadczeń są najmniej awaryjne i najlepszy mają wybór jeśli chodzi o zasięgi. Łatwo dostosowac typ zraszaczy do potrzebnych wymiarów trawnika.
Hunter i Rainbird są porównywalne, jednak nam pasują Toro
U Ciebie zmieści się najlepiej kwadratowa altana. Świątynia dumania kojarzy mi się z wielkimi parkami, gdzie była usytuowana w odosobnieniu, z dala od domostwa. U Ciebie Michale trochę jest blisko do rogu. Altana doskonale zda egzamin. Mogłaby mieć ażurowe ścianki nawet, ale porośnięte pnączami.
Poczekajmy na plan działki, może jakiegoś gotowca podsunę na przebieg linii trawnika.
Kuliste tuje przy tarasie trzeba wydzielić z trawnika, żeby było lepiej kosić i nie wykręcać między krzewami.
Na powyższych przykładach pokazuję, jak ważne jest spójne poprowadzenie linii trawnika i w dodatku równe jej przycięcie. Efekt ogrodu murowany.
To cudowny pomysł z tą konwią i jaki ładny. Nie widziałam nigdzie podobnego sposobu odprowadzenia wody.
U nas są dostępne specjalne pojemniki, ale plastikowe do zbierania deszczówki. Z sentymentem wspominam zabytkowe pojemniki w Anglii.
A może trzmielinę? a może jukę? a pomiędzy wrzośce? rozejrzyj się jeszcze po realizacjach ogrodów przez Danusię i Gardenarium np. Ogród w Zalesinku, Kuropatwy i rysowany kreską - sporo tam inspiracji