Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W moim małym ogródeczku - Dorota 23:21, 29 wrz 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Zdolniacha
Jak ja bym chciała mieć taki zmysł.
W spadku po dziadku... 23:17, 29 wrz 2014

Do góry
Właśnie się dziwiłam, że nikt jeszcze nie pokazał Ci historii rowu, który chciał być stumykiem
Betka zrobiła cudowaną meramorfozę rowu i to w jak krótkim czasie!

Czego i Tobie życzę

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:07, 29 wrz 2014

Do góry
Dlaczego rozważasz wymianę kłosownicy na hakone?
Hakone póżno rusza, i zaczyna od zera.

Pięknie u Pani, proszę Pani

Kurcze, patrzę na Twoją lawendę i wiem, że swoją za długo przycięłam...
Ciąć krócej teraz czy liczyć na cud, że nie zdrewnieje?
Zaczątek ogrodu 22:55, 29 wrz 2014

Do góry
Przywykniesz, Toszko
Skąpiradło fotkowe...
Ogród u stóp klasztoru 22:53, 29 wrz 2014

Do góry
Wpadnę jutro na fotki
W Gąszczu u Tess 22:42, 29 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)
O widze że cięzko pracjesz by było jeszcze piekniej

Spieszę się, żeby przed zimą zdążyć

JoannA napisał(a)
Nowa rabata wyszła świetnie.
A żurawki dzieliłaś czy sadzone z doniczek?
U mnie Marmaladki bardzo się rozrosły i zastanawiałam się je teraz podzielić czy czekać do wiosny.

Nie dzielone, przesadzane tylko z innego miejsca. Ja bym chyba podzieliła - ale ja dzielę wszysko i o każdej porze

Toszka napisał(a)
Jak przypomnę sobie pierwsze posty wątku i ten gąszcz, a teraz patrzę na twe poczynania to pytanie nieustannie w głowie mi dzwoni "dokąd podążasz Tessiu?"
Czekam na rozwój wypadków, bo to, że ogród przeszedł metamorfozę to nikt nie ma wątpliwości...
Czy nie czas zmienić tytuł wątku?
np. "instrukcja jak doprowadzić ogród do porządku"

Na to pytanie sama nie znam odpowiedzi
Tytuł już był zmieniany. Pewnie mało kto pamięta, ale mój wątek barokowoozdobnikowo brzmiał: "Gąszcz dorodnych drzew w małym ogrodzie"
Serio, serio. I był w "projektowaniu ogrodów", bo powstał jedynie w celu uzyskania porady, co zrobić z tymi drzewami

Dorota123 napisał(a)
Piękne zmiany, to mój wątek powinien mieć nazwę ,,w gąszczu u Doroty".Jestem świadoma, że jest za dużo wszystkiego, ale jakoś nie mogę, albo nie chcę z niczego zrezygnować, ale popracuję nad sobą i może na wiosnę mój ogródek też przeżyje kolejną metamorfozę?

Dorotko, wszystko w swoim czasie, nie spiesz się Trzeci rok pracuję nad moim ogrodem i w tym roku nie ogarnę jeszcze wszystkich kątów. Jesli jesteś świadoma, że za dużo, to już połowa drogi do sukcesu Nie dziwię się, że trudno Ci się na coś zdecydować kosztem czegoś innego - bo ja też to miałam. I w zasadzie nadal mam, choć z powodu braku miejsca łatweij mi unikać nowych pokus.

Toszka napisał(a)
Dorotko, bierz przykład z Tessi, bo to Mistrzyni nowego spojrzenia na własny ogród i odwagi na totalny zwrot o 180 stopni...
Ciekawa jestem Tessi, co jeszcze wymyśli...

Oj nie chwalmy dnia przed zachodem słońca
Nie mam pojęcia, co jeszcze wymyślę
Obecnie skupiam się nie na planowaniu a na zdążeniu przed zimą.

as226 napisał(a)
Teresko ciężko pracujesz, ale cudnie upiększasz swój ogród.

Oj, nie lubię kwękać, ale to przewalanie podłoża z flanki na flankę dało mi nieżle w kość

MarzenaG napisał(a)
Teresko, fajne zmiany wprowadzasz w swoim gąszczu

Nieskromnie powiem, ze mnie też się podobają

Dziękuję wszystkim za odwiedziny - tesiskam i lecę do Was wreszcie.
Wprawdzie powinnam pisać pismo do burmistrza, ale burmistrz nie zając
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:01, 29 wrz 2014

Do góry
Jakże trafnie wybrałaś tytuł wątku
Ależ masz mnóstwo tych roślin!
W Gąszczu u Tess 19:53, 29 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Co słychać?

Pokażę, co słychać

Zdjęcia ciemne, bo późno już było i mało światła.

Nowa rabata prawie skończona.

Z tej rabaty zabrałam Magical Candle, bo zostały całkowicie pożarte przez trawy, i kiścienie Zeblid, bo za mło słońca miały i się nie przebarwiały na piękny borodowy kolor. Dałam cisy i maleńkie jeszcze zawilce białe (zaraz sobie przypomnę nazwę).

Te dwie wielkie trawy podzielę wiosną - widać, gdzie brakuje kępy.

Carex Evergold zostanie stąd zabrany, będzie tu łan ptrzytacznika ostroklapowego.

A kiścienie poszły na nową rabatę (te jasne kule na pierwszym zdjęciu) i tu.
Zaczątek nowej rabaty

Narobiłam się po pachy, bo musiałam też wybierać podłoże - bo w miejsce po kiścieniach (odczyn kwaśny) sadziłam cisy, które jak wiadomo, kwaśnej nie lubią; a w miejscu gdzie posadziłam kiścienie (te trzy) wcześniej rosła lawenda
Ot, logika ogrodnika...

Wykopana lawenda z braku miejsca(!!!) wylądowała w skrzynkach balkonowych i zostanie w nich zadołowana.
Zdjęć lawendy brak.

W Gąszczu u Tess 19:26, 29 wrz 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Tak wygląda buks, który był dłuższy czas niewietrzony (bliskie, za bliskie sąsiedztwo innych roślin, ściany... etc), klują się grzyby, czy też coś innego i gałązki łysieją, chorują. To moja obserwacja z tego roku.

to samo zauważyłam z berberysami

Sama prawda, Toszko.
Rzeczywiście stał w donicy w miejscu mocno nieprzewiewnym. I pomimo oprysków p/grzybowych coś złapał.
Karola, przytakuję

Benia napisał(a)
Witaj Tess, ja tak informacyjnie, że fotki "fosy" już się pojawiły.
Jak będziesz mieć chwilkę, to zapraszam tylko się nie wystrasz

Zaraz biegnę do Ciebie

Mala_Mi napisał(a)

Czy ja dobrze rozpoznaję, że to powojnik rurowaty?
Dostałam kawałek sadzonki, liście zwiędły... ma szansę się przyjąć? Bo Twoje to widzę, że chyba tez z podziałów. Co najlepiej lubi?
Nie mam gdzie sadzić, ale lubię niebieskie kwiaty.. i w dodatku on pięknie pachnie.

Tak, Aniu - rurowaty.
Ale ta roślinka akurat nie jest "made in Tess"
Kupiłam w tym roku wiosną trzy sztuki i trzy mam.
Ale oczywiście próbowałam to, co się niechcący ułamało ukorzenić - na razie się nie udało.

makkasia napisał(a)
Ja macham i życzę pięknej niedzieli

Oj, piękna była - widać życzenia były szczere Tesiskam

Tesiskam także wszystkich pozostałych Zaglądających - i tych piszących i tych nie
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:01, 29 wrz 2014

Do góry
Syla napisał(a)
Tess, Hania, Agnieszka, Jagoda , Benia - bardzo, bardzo najbardziej .... dziękuję za wsparcie i miłe słowa

Dzisiaj relax ..... Idę się ogarnąć i zmykam na koncert

Miłego wieczorowania !!!!!!!!

Czyżby Festiwal Muzyki Filmowej? na co udało Ci się załapać?
Minimalizm z odrobiną romantyczności 08:56, 29 wrz 2014

Do góry
Kasiu, nie tyle korzenie co kępki piórek - wyraźnie je widać - ja bez wykopywania całej rośliny namierzam kępkę, delikatnie podważam łopatką i ostrożnie wyjmuję odrywając od rozłogi. Możesz też wykopać całą roślinę i delikatnie rozdzielić kępki. Muszą mieć choć ze dwa korzonki, bo bardzo młode odrosty tych korzonków prawie nie mają.

A odnośnie trawy to będę nieskromna i powiem, że jedyna moja zasługa w niej to staranne przygotowanie podłoża i dobór (po wielu próbach i błędach) z oferty Art Decor-u Trawa z mikrokoniczyną gdzie koniczyna na prawdę jest mikro (trzeba się przyjrzeć by ją zobaczyć) ale dzięki temu trawnik się sam azotuje. I już kilka osób (w tym Tess) pytało się czy to z rolki. Na wiosnę muszę jedną trawnikową "rabatę" zerwać, bo w uporze głupoty zaeksperymentowałam z trawą typu sport (innej firmy) i jest fatalnie...zwłaszcza przed koszeniem. Dodam, że swoją trawę nawożę w niewielkiej ilości tylko na wiosnę, po wygrabieniu.
Kondziowy ogrod cz II 22:55, 28 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Kondzio, nie kwękamy
Padać przestanie w końcu, a roboty ogrodowej to jeszcze chyba nikt z nas nie ogarnął do zera. Też mam jej jeszcze po kapelusz

Za Alfę trzymam kciuki.
Miłego, Konrad
juz nie bede kwękać a z Alfą sie okaże bedziemy robić powtórne badania w środę
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 22:14, 27 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Mój przedogródek.
Cisy z kopytnikiem, citronelkami i hakonechloa Aureola.

Hakone i kopytnik fajnie ze sobą kontrastują zarówno kolorem jak i kształtem liścia... jak dla mnie citronelki już nie potrzebne
Makowo na Kociewiu 19:40, 27 wrz 2014

Do góry
Aniu, Marto, Tess, Grażynko, Margarete, Madżenko, Dorotko, Jagodaa dziękuję, że zaglądacie i że zostawiacie miłe słowa, kurcze niesamowicie mnie nakreca Wasza aprobata, bez Was nie miałabym tyle zapału
W Gąszczu u Tess 15:13, 27 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Pokażę moją nową rabatkę.

Powojniki bylinowe do przesadzenia, ale już za późno, czekam do wiosny,

Czy ja dobrze rozpoznaję, że to powojnik rurowaty?
Dostałam kawałek sadzonki, liście zwiędły... ma szansę się przyjąć? Bo Twoje to widzę, że chyba tez z podziałów. Co najlepiej lubi?
Nie mam gdzie sadzić, ale lubię niebieskie kwiaty.. i w dodatku on pięknie pachnie.

W Gąszczu u Tess 11:42, 27 wrz 2014

Do góry
Witaj Tess, ja tak informacyjnie, że fotki "fosy" już się pojawiły.
Jak będziesz mieć chwilkę, to zapraszam tylko się nie wystrasz
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:36, 27 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Dzień dobry z zapłakanej Warszawy Aniu
Zdążą, zdążą - u mnie limka zamierza wreszcie zakwitnąć

Z zapłakanej? szkoda u mnie słoneczko raz jest raz się chowa a ja mam iść do ogrodumiłego weekendu Tesia
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:34, 27 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
65 sztuk?
Rany, mam nadzieję, że je uratujesz,

Wytrzepałam, wybieram chore liście, ale jeszcze mnóstwo aby wszystko skończyć....zostawię je póki co, może się odbudują, nadzieja ponoć umiera ostatnia
Plastikowe doniczki 08:49, 27 wrz 2014

Do góry
Doniczki pewnie też chętnie przyjmą w najbliższej szkółce.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:37, 27 wrz 2014

Do góry
A, to tort dopiero dzisiaj ma być robiony.
Nie lubię domowych prac.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies