Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród skąpany w słońcu 13:14, 03 maj 2015

Do góry
Widok z boku na ogródek

Na środku ogródka jest mała studzienka od oczyszczalni.

Planuję tam zrobić rabatę w kształcie elipsy na środku posadzić brzozę Yungii
a dookoła obsadzić np. kostrzewą siną, w środku lawenda lub szałwia - co myślicie?

Kwiaty z ogródka Marty :) 11:54, 02 maj 2015

Do góry
foteczki szałwia odmiana chyba Tancerin ( mam jeszcze Mainacht z fioletowych i mylą mi się obie - choć ta pierwsza dorasta nawet do 70 cm)

piwonia już prawie w rozkwicie

hort Pinky Winky i Vanilka
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:17, 01 maj 2015

Do góry
babka napisał(a)
No to fajnie masz bo moje golusieńkie i szpecą długo :/ Biorę pod lupę głównie tą rabatkę w letni czas Jaką szałwię masz? choruję na taki zestaw - szałwia+ stipa

Problem w tym, że ja w większości nie wiem co mam. Szałwię w tamtym sezonie kupowałam dwa rodzaje, jedna była jednoroczna urosła na 1,5 metra i zasłoniła wszystko. Druga rosła w cieniu pierwszej i była mocno stłamszona. Ale nie mam zielonego pojęcia jakie to odmiany. Pytałam w ogrodniczym gdzie kupowałam, ale ciągle nie ma kobiety co mi to sprzedawała, a jej syn nie bardzo umiał mi odpowiedzieć co mieli Jak się tylko dowiem to ogłoszę
Szałwia ze stipą miodzio zestaw, też mam nadzieję, że mi się to uda
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:08, 01 maj 2015

Do góry
No to fajnie masz bo moje golusieńkie i szpecą długo :/ Biorę pod lupę głównie tą rabatkę w letni czas Jaką szałwię masz? choruję na taki zestaw - szałwia+ stipa
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:03, 01 maj 2015

Do góry
Na tulipanowej rośnie szałwia, ale jeszcze miniaturowa jest. Oj tam dużo rośnie w sumie bo jeszcze są liliowce, jeżówki, piwonie, chryzantemy. Chcę tam dosadzić jeszcze perovską, bo jest jedna, a chcę jeszcze 3 szt. Generalnie to ona zarośnięta w lecie jest całkowicie. Ale w pierwszym rzędzie stipę też posadzę między szałwię. Myślę, że te liście się schowają dosyć szybko.
Mirkowy ogród (początki) 07:02, 30 kwi 2015

Do góry
Troszkę parapetowo Werbena.Stipa i Szałwia i trawa Rozplenica Perłowa ma już 50 cm wysokości.Ciekawa jestem jej kwitnienia
Co i jak? Nowicjuszka 00:08, 30 kwi 2015

Do góry
Koncepcja jest I nie ukrywa, że wpływ Danusi jest duży- książka jak również ogrodowisko zrobiły swoje
Na ścianie naprzeciw tarasu będą: jabłoń ozdobna, 2 rodzaje hortensji ( niska i wysoka) brzoza szczepiona na pniu ( to drzewko będzie dominować na całej działce), magnolia - genie, różaneczniki, wiąż holenderski. To uzupełnię trawami, lawendą, szałwią omszona, hosty, żurawki, wiosną - tulipany i w trawie krokusy. Skarpa przy tarasie - surmia, trawy, lawendy, szałwia omszona może werbena. Między studnią, a budką gospodarczą będzie warzywnik w skrzyniach, borówki amerykańskie. Natomiast po lewej stronie od studni będą brzozy, trawy, zioła, maki. Naprzeciw jest skarpa koło domu- tam chce dać oczko wodne, z drzew powtórzę magnolię - tylko inna odmianę, hosty, begonie, kalin ( już sobie rośnie). Coś tam dołożę bo mam sporo miejsca i zostaje mi jeszcze przód ( dalszy od domu) muszę nad nim jeszcze popracować głową
Jak widzisz dużo siedzę w necie, bo szukam odmian, czytam, oglądam wystawy, projekty. Będę się trzymać 3 kolorów, sadzić grupowo, powtarzać rośliny. Myślę, że wtedy będzie się to trzymać, czy tworzyć 1 całość. Zamówiłam też hortensje, zobaczymy jakie przyjdą na razie będą w donicy w cieniu
Ogród prawie romantyczny 22:52, 29 kwi 2015

Do góry
marta_d napisał(a)
Agnieszko!
W końcu po tygodniach nieobecności nadrobiłam spory kawałek wątku u Ciebie zrobiłaś mnóstwo pracy w ogrodzie! Tylko pozazdrościć! Z niecierpliwością będę czekała na efekty sadzenia róż, ciekawa jestem czosnków, u mnie już powoli rozkwitają, tulipany oczywiście też bez zarzutu papuzie piękne jestem ciekawa jak podarki ode mnie się przyjęły z tego co pamiętam, to chciałaś jeszcze nasiona dziwaczka różowego, jeśli nadal jesteś zainteresowana, to koniecznie daj znać jeszcze muszę do kilku forumowiczek wysłać bulwy dalii, nie zrobiłam tego jesienią, więc teraz mus nadrobić Pozdrawiam cieplutko

Marto,
miło Cię widzieć potem będziesz miała mniej czasu na ogród, o forum już nie mówię. A może wręcz odwrotnie
Też czekam na efekty, na razie widać, że wcześnie wsadzone trzy jaśminy nie dają znaku życia. Hmmm, coś z tym muszę zrobić.
Roślinki od Ciebie pięknie ruszyły. Lilie posadzone przy różach rosną jak na drożdżach, żurawki po zimowym brzydkim okresie zaczynają się ładnie rozwijać, a niebieska szałwia już w kępkach. Nasiona dziwaczka już od Ciebie dostałam, więc mną się nie przejmuj. Może Tobie coś się podoba w moim ogrodzie? Jeśli tak, śmiało pytaj, chętnie się podzielę

Buziaki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:27, 29 kwi 2015

Do góry

to znowu ja
opcje,jakie biorę pod uwagę w urządzeniu tej rabaty:

1.czy ułożenie roślin po skosie na tej grządce to dobry pomysł?
kółeczka to dosadzone lawendy(jedna już rośnie),kółka z krzyżykiem - azalie,kwadraty -???,onaczone jako krzaczek to drugi egzemplarz hortensji(jeszcze nie wiem jakiej);miejsce kresek to przypuszczalnie szałwia omszona i co tu jeszcze pasuje??
2. roślinki na szerokośc grządki
Ogrodowy song 19:17, 29 kwi 2015

Do góry

opcje,jakie biorę pod uwagę(tylko czy słusznie)w urządzeniu tej rabaty:

1.ułożenie roślin po skosie na tej grządce to dobry pomysł?
kółeczka to dosadzone lawendy(jedna już rośnie),kółka z krzyżykiem - azalie,kwadraty -??może hosty,onaczone jako krzaczek to drugi egzemplarz hortensji(jeszcze nie wiem jakiej);miejsce kresek to przypuszczalnie szałwia omszona i co tu jeszcze pasuje??

2. roślinki na szerokośc grządki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:31, 29 kwi 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Jestem ale o czym tu pisać...ogród widzę 5 min. rano i 10 min. wieczorem...

Wczoraj po deszczu zrobiłam szybki spacer i wszystko już na wierzchu!

Proso zieloniutkie, powojnik ma już z 50 cm, szałwia rośnie, hosty w wielkich liściach, buczek całkowicie rozwinięty! Tylko ML jakoś słabo startują...

czyli deprecha? rozchmurz się, za to przyszły tydzień znowu będzie Twój
u mnie też wszystko na wierzchu ale głównie chwasty
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:17, 29 kwi 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Proso zieloniutkie, powojnik ma już z 50 cm, szałwia rośnie, hosty w wielkich liściach, buczek całkowicie rozwinięty! Tylko ML jakoś słabo startują...

a majówka wolna pewnie?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:58, 29 kwi 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Poliś gdzieś Ty? Komputer Ci zabrali?

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:58, 29 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Szkółking wybitnie udany
Dzisiaj bawiłem się w szamana, gdzie się nie pojawiłem to zaczynało lać i to konkretnie. Podjeżdzam pod pierwszą szkółke... burza, pod drugą deszcz, pod trzecią ulewa, ale na szczęście miałęm ze sobą 3 parasole więc mam co chciałem

Pysznogłówka różowa, bodziszek o pięknych liściach(zapomniałem odmiany), szałwia Blue Queen i ROsenwein, Rozchodnik Brilliant, kocimiętka, Turzyce Ice Dance i Everest, Floks Red Carrabien, Funkia do donicy, miskant Variegatus i Gracillimus.
Kupiłem też hortensje Vanille freise ale brzydkie są no ale dostałem je prawie za darmo więc najwyżej wymienię jak znajdę ładniejsze i na zdjęcie załapały się róże Ascot, które dzisiaj przyszły, a Maria Thereska moczy się w wiadrze

Jak ja się cieszę, że nic nie zamawiałem przez internet przepłaciłbym dwukrotnie, a nie wiadomo co bym dostał. Fakt do jednej szkółki musiałem śmigać 60km, ale co tam przynajmniej mam złote źródło hortensji bukietowych w wielu odmianach i jak na złość ta którą chciałem była resztką z zeszłego roku

wspaniałości! dobrze ze ze szkółek, a nie przez net
na szybko pozdrawiam
Słoneczny ogród słonecznej safikey 09:00, 29 kwi 2015

Do góry
jeszcze kilka porannych migawek z ogrodu - szybko przed pracą

rabata przed domem

wychodzi trawa Hakonechloa all gold

szałwia omszona ruszyła

a na innej rabacie już kilka dni dzieli mnie od kwiatów na różaneczniku

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:48, 28 kwi 2015

Do góry
Jak chcesz szałwie to może w ten deseń posadź.. bohomazy niebieskie to szałwia, , są tu czosnki i ewentulanie wysokie jeżówki (różowe kwiatki)..

Sorki za jakość, ale mój program rysuje konstrukcje stalowe a nie kfiotki

Ta rabata z częścią z trawami jest większa niż Twoja , mam tu tylko 4 trawy, czosnki, żurawki zostały zjedzone przez trawy i róża też.. foto z wiosny 2014

A to lato 2014, specjalnie daje z ludźmi by pokazać jakie to duże.

Szałwia kocha słońce, na inspiracji jest w stipie, ale to zupełnie innego typu trawka niż te co posadziłaś.. w stipie owszem, ale nie w miskantach, czy rozplenicach.

Acha K - to krokusy.. by nie było pusto wiosna można wkoło posadzić, ale tak daleko od kępy, bo trawy co kilka lat trzeba wykopywać i zmniejszać kępy, bo zarosną wszytko. No i w środku się starzeją.
W 2009 roku jesienią sadziłam małe sadzonki, mniejsze niż Twoje.... oddałam tego co na foto z 5 razy tyle i patrz ile mam.. Rabata została powiekszona, a to co czerwone musiałam wysadzić bo się nie mieściło. W 6 lat wysadziłam z rabaty 2/3 i to co urosło.. oddałam ho, ho, ho. Ja c ook 2 lata wykopuję, bo potem nie wyszarpię sama bryły korzeniowej.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:55, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Szkółking wybitnie udany
Dzisiaj bawiłem się w szamana, gdzie się nie pojawiłem to zaczynało lać i to konkretnie. Podjeżdzam pod pierwszą szkółke... burza, pod drugą deszcz, pod trzecią ulewa, ale na szczęście miałęm ze sobą 3 parasole więc mam co chciałem

Pysznogłówka różowa, bodziszek o pięknych liściach(zapomniałem odmiany), szałwia Blue Queen i ROsenwein, Rozchodnik Brilliant, kocimiętka, Turzyce Ice Dance i Everest, Floks Red Carrabien, Funkia do donicy, miskant Variegatus i Gracillimus.
Kupiłem też hortensje Vanille freise ale brzydkie są no ale dostałem je prawie za darmo więc najwyżej wymienię jak znajdę ładniejsze i na zdjęcie załapały się róże Ascot, które dzisiaj przyszły, a Maria Thereska moczy się w wiadrze

Jak ja się cieszę, że nic nie zamawiałem przez internet przepłaciłbym dwukrotnie, a nie wiadomo co bym dostał. Fakt do jednej szkółki musiałem śmigać 60km, ale co tam przynajmniej mam złote źródło hortensji bukietowych w wielu odmianach i jak na złość ta którą chciałem była resztką z zeszłego roku

Co to jest to z tyłu takie rozrosnięte?I to z boku po lewej na dole?Piękne zakupy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:50, 28 kwi 2015

Do góry
Szkółking wybitnie udany

Sielsko - anielsko 17:51, 28 kwi 2015

Do góry
Niestety mieli tylko 2 szt Hakonechloa All Gold. Cena była atrakcyjna bo po 6,5. Oprócz tego kupiłam: rozplenicę, bylicę Silver Mound (3 szt), szałwię omszoną (3 szt), hyzop lekarski (3 szt), Jezówkę White Swan (3 szt), perowskia Russian Sage, rudbekia Indian Summer, sadziec Chocolate, szałwia Blue Field (3 szt), naparstnica purpurowa (3 szt), naparstnica biała (3 szt), budleja Dawida, zawilec Hollandia (3 szt), kłosowiec Black Adder (3 szt), mikołajek płaskolistny i nachyłek Bengal Tiger. Trochę tego jest

Też miałam dzisiaj pracować na ogrodzie ale zanim wyszłam z pracy pogoda była już do bani
Salvia - szałwia 16:17, 27 kwi 2015

Do góry
Szałwia omszona "Ostfriesland" (łac. Salvia nemorosa) - moj poczatek przygody z szalwia

Bardzo podoba mi sie tez "Blaukoenigin", "Wesuwe" i "Tancerin"

Juz sie przymierzam do nowych nabytkow.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies