Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 20:33, 05 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Aniu, U mnie też takie same widoki, zima. Mam nadzieję, że to nie potrwa długo.
Jeszcze raz chwalę tunel i Twoje zasiewy, jestem pod wrażeniem.

U mnie szybko znikł ten primaaprylisowy śnieg, już od 3 kwietnia pada deszcz! Ale chwilę te widoczki dziwiły

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:24, 05 kwi 2022

Do góry
Zwykle o tej porze miałam już ogarnięty ogród. Jak nic, rozleniwiłam się.
Czekam z dokończeniem ogrodowych porządków na bardziej sprzyjającą aurę.
A tymczasem roślinki rosną w swoim rytmie.
Stokrotki (lepiej) i bratki (ciut gorzej) poradziły sobie z opadami śniegu i przymrozkami. Niczym ich nie okrywałam.

Oberwała magnolia Stellata, ale taka to już uroda magnolii. Ich kwitnienie to coroczna loteria.

Śnieg nie zaburzył kwitnienia puszkiniom. W tym roku kwitną wyjątkowo okazale. Może dlatego, że jesienią dostały kompostu.

W moim małym ogródeczku II 20:23, 05 kwi 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
U mnie od 2 lat ćma daje się we znaki bukszpanom. Wcześniej to były bezproblemowe krzewy. Lamówki z żółtej i zielonej trzmieliny robię od kilku lat sama ukorzeniam, więc trochę to trwa.
Pierwiosnki dopiero się budzą, jest zimno i słabo się rozwijają.

Dorotka dzisiaj namierzyłem szkółkę która ma różna kolory prymulek zimujących.
Mam przyjechać po świętach. Więc się ciesze.
Za drzwiami do ogrodu... 20:21, 05 kwi 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Jestem Aniu pod wielkim wrażenie Twojego sadzonkowania. Tunel (koszt) z pewnością szybko się zwróci z uwagi na galopujące ceny. Oglądałam w tv jakiś program prognozujący wysokość cen warzyw, to opadła mi szczęka z przerażenia, ale mamy te możliwości, by wyrosły nam w ogrodzie warzywka swoje, które będą i świeże i smaczne.

Basiu ogromnie cieszą te swoje uprawy i oczywiście smakują jak się udadzą
Rzodkiewki w końcu zaczęły pokazywać czerwone kuleczki, sałaty rosną migiem. Zszedł koperek, szczypiorek gotowy do zbioru

W szklarni w dodatkowym regaliku stoją cebule, jarmuże, ale i ozdobne kapusty, zatrwiany, smagliczki, lewkonie , lwie paszcze i jeszcze jakieś jednoroczne... Większość wysiewów jednak jeszcze w domu. Mam nadzieję część jutro wynieść do tunelu. Wyniosłam tam tydzień temu jedną sadzonkę pomidora i ma się dobrze. Nawet w te ostatnie przymrozki nic jej się nie stało, więc myślę, że bez obawy mogę resztę wynosić?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:18, 05 kwi 2022

Do góry
TAR napisał(a)
Hania, piekna runianka, czemu ja jej wczesniej nie zauwazylam? osobiscie uwielbiam. w nowym ogrodzie rowniez planuje chociaz czesciowo zadarnila mi juz miejscowki dzika konwalijka dwulistna. ale ona zanika na zime a runianki sa zielone

Mam ją w wielu miejscach. Najszybciej rozrosła się na tej rabacie podokiennej.

Powsadzałam też ją na rondzie w okolicach tujowego stożka. Tu była patelnia i początkowo kiepsko się rozrastała. W drugim roku ruszyła z kopyta i teraz już ją muszę kontrolować.

Posłużyła mi też do uzupełniania pustych miejsc na garażowej, ale to nie był najlepszy pomysł. Rośnie tam ciemiernik i przebiśniegi, a ona ma tendencję do ich zarastania.

Cis - Taxus 20:17, 05 kwi 2022

Do góry
Witam, sąsiadka wyrzucała cisy - wkopałam do gruntu.Do dołka dałam mączkę bazaltową,dolomit, superfosfat i korę. Zauważyłam miseczniki.
Jest szansa że przeżyją z tak marnym korzeniem ?

Sałatka pokrzywowa 20:10, 05 kwi 2022

Do góry
Na koniec- autoportret w błękicie

Sałatka pokrzywowa 20:10, 05 kwi 2022

Do góry

W szklarni

Groch wschodzi, widać też kawałek zimowych wysiewów
Sałatka pokrzywowa 20:06, 05 kwi 2022

Do góry
I różne maleństwa - przylaszczka, sadzona rok temu, miała wtedy cztery kwiatki, dzisiaj ma cztery razy tyle

Sałatka pokrzywowa 20:02, 05 kwi 2022

Do góry
Jeszcze troszkę ciemierników, dopóki są

Sałatka pokrzywowa 19:58, 05 kwi 2022

Do góry
A niektórzy maruderzy z ledwością łapią się na koniec swojej kolejki - być może za głęboko posadziłam? Sadzone jesienią 2021

Aktualizacja tarasu - do większej donicy trafiły liliowce, które poniewierały się od ubiegłego roku w doniczkach transportowych. Zimowane w szklarni - o dziwo przetrwały zimę w o niebo lepszej formie, niż te gruntowe.
Dosadziłam im maleńkie siewki stipy i łapię się na tym, że mam ochotę je wypielić, taki odruch na widok trawy

Orliki mają przepiękny odcień liści, który idealnie zgrywa się z ciemiernikami.

Za drzwiami do ogrodu... 19:56, 05 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu przepiękne wstęgi krokusów. Moje jeszcze nie kwitną albo część mogły nornice zezrec. U nas jednak jest bardzo zimno i mało roślin wychodzi z ziemi. No cóż taki wiejski klimat. A teraz znowu o zima nadchodzi i w dodatku dusza się robi.

Pozdrawiam

U nas na szczęście lekka była ta kwietniowa zima, niewielka warstwa śniegu nie zrobiła żadnych szkód, a jedynie chroniła przed mrozem. Ten też był niewielki do -4st.
Kilka fotek pamiątkowych wstawię, bo kwiaty w śniegu wyglądały niecodziennie

Sałatka pokrzywowa 19:49, 05 kwi 2022

Do góry
Dziś dopiero wrzucę kilka zdjęć z łikendu, który był u nas słoneczny i całkiem zdatny do prac ogrodowych

Ostatnie epimedia trafiły do ziemi - tu tylko jedno wiadro gliny musiałam wynieść, łatwizna

Obok miss świata normalnie - pierwsze kwitnące tulipany - Johann Strauss Zaczyna się

Działeczka w dużym mieście 19:38, 05 kwi 2022

Do góry
Wuala

Do raju daleko - u Ewy 18:52, 05 kwi 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Piękny ten ciemiernik, fajnie że ma nie zwieszone w dół kwiatki. Można bez podnoszenia zobaczyć całą jego urodę. Reszta kwiatuszków też zachwyca.

Nie wiem od czego to zależy, że niektóre ciemierniki mają bardziej a inne mniej zwieszone główki. Może to wina niskich temteratur, braku opadów, czy może zależy to od odmiany.
Dzisiaj po deszczu, jakby lepiej się prezentowały.

Do raju daleko - u Ewy 18:48, 05 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Cudne przebiśniegi, w ogóle masz mnóstwo kwitnących wiosennych kwiatów, jest co podziwiać.

W poprzednich latach miałam jeszcze więcej, ale rok temu odwiedziły mnie dziki i wyjadły z rabat cebulki kwiatowe. Teraz musze odbudować moją kolekcję, zwłaszcza krokusów.

Do raju daleko - u Ewy 18:44, 05 kwi 2022

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczne przebiśniegi. U mnie i po przebiśniegach i po krokusach już prawie śladu nie ma.

U Ciebie wszystko szybciej Zapraszam do oglądania u mnie przebiśniegów i krokusów
U mnie cały tydzień ma być chłodny. Dziś nawet spadło kilka płatków śniegu.

Spełnione marzenia 18:13, 05 kwi 2022

Do góry
Julka napisał(a)

Super taras i zadaszenie pomocniczka niezwykle urocza
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:49, 05 kwi 2022

Do góry
Co to za drzewko. Mnie się wydaje, że brzoza, ale mąż twierdzi że nie

W samym słońcu 17:34, 05 kwi 2022

Do góry
No i biedne tulipany...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies