Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 00:53, 19 cze 2022

vita napisał(a)
Ja też nie potrafię (jeszcze) się wyrzec bylin. A mam podobny problem, ciągle i ciągle walka z chwastami. Wraca jak bumerang myśl i krzewach.
Tymczasem martagony w łączce rewelacja! Widziałam je kiedyś w naturze, identycznie rosły, jeszcze sporo było czyśćca, oczu trudno było oderwać.

Ja nawet tych krzewów kwitnących mam sporo i już coraz większe więc na brak kwiatów bez bylin nie mogłabym narzekać, ale i tak mi ciągle mało Bylinami można ogród stale zmieniać, krzewów i drzew tak łatwo się nie przeniesie czy nie wymieni na inne....tak mówię, a przecież ja nawet z bylinami mam ten problem z przenoszeniem, bo nie lubię im zmieniać miejsca, chyba, że coś żywcem rosnąć nie chce. Jestem wzrokowcem i mocno się przyzwyczajam do układu i rozmieszczenia poszczególnych roślin w domu to samo. Nie lubię robić zmian, przemeblowań itp. Ten pierwszy raz sprawia mi ogromna frajdę, a potem już się przyzwyczajam i nie zmieniam bo za bardzo się przyzwyczaiłam do tego co już jest

Ja w martagonach zakochałam się w ogrodzie Małej Mi
sylwia_slomc... 00:55, 19 cze 2022

antracyt napisał(a)
Ja też się martagonami i naparstnicami zachwycam w łączce.
I dylematy mam podobne. Mimo że ogród dużo mniejszy i młodszy, to nie wyrabiam z ogarnianiem. Z drugiej strony, bez bylin i kwiecia letniego to nie byłoby "u mnie", więc mam ogród zachwaszczony ale kolorowy

Jak miło, ze nie ja jedna tak mam, że nie wyrabiam Nie żebym się cieszyła, z Twoich chwastów raczej z towarzystwa
sylwia_slomc... 00:57, 19 cze 2022

Magleska napisał(a)
Sylwuś Twój ogród jest ogromny i rabat masz 1000razy więcej niż ja -u Ciebie wzrok nie sięga na koniec ogrodu
ja też się bylin nie potrafię wyrzec -kocham je
a chwastami się nie przejmuję ,to takie zwykłe babskie narzekanie

a Twoje rabaty ,czy wyplewione ,czy nie to i tak są piękne

Te nie wyplewione mnie nie cieszą, ale z dnia na dzień ich ubywa Dziś ogarniałam liliowce nad rowem, tak z grubsza by je było widać bo zaraz zaczną kwitnienie
No masz rację końca ogrodu nie widać. Jeszcze mi sporo plewienia zostało, a już by wypadało wracać od początku
sylwia_slomc... 00:59, 19 cze 2022

Urszulla napisał(a)

Jak widzę naparstnice to zawsze mi się z Twoim ogrodem kojarzą są urocze

Muszę dosiać Sadziłam kilka razy odmianowe naparstnice, ale cos nie chcą u mnie rosnąć, ani się zadomowić na stałe, nie wiem czemu.
sylwia_slomc... 01:00, 19 cze 2022

Kordina napisał(a)
Zachwycająca kolekcja piwonii, naparstnic, powojników. Cudne zdjęcia ogrodu, gratuluję i podziwiam ogrom pracy

Dzięki
Alija 19:50, 20 cze 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, przepiękne piwonie, naparstnice, lilie na łące, wspaniałe powojniki, podziwiam.
sylwia_slomc... 20:00, 20 cze 2022

Alija napisał(a)

Sylwia, przepiękne piwonie, naparstnice, lilie na łące, wspaniałe powojniki, podziwiam.

Już niestety kończą swój spektakl, ale teraz nastał czas róż i znowu mi w całym ogrodzie pachnie
mrokasia 20:20, 20 cze 2022

Te nie wyplewione mnie nie cieszą, ale z dnia na dzień ich ubywa Dziś ogarniałam liliowce nad rowem, tak z grubsza by je było widać bo zaraz zaczną kwitnienie
No masz rację końca ogrodu nie widać. Jeszcze mi sporo plewienia zostało, a już by wypadało wracać od początku

To jest właśnie ból dużego ogrodu - zanim skończysz trzeba zaczynać od nowa. Podzieiam Cię za ten igrom oracy. Ale efekty są bajeczne. Te naparstnice!!!
mirkaka 20:24, 20 cze 2022

Piękne, znasz ich nazwy?

Sylwia, cały ogród wspaniały, naparstnice, martagony, powojniki
Monia81 20:39, 20 cze 2022

Jak miło, ze nie ja jedna tak mam, że nie wyrabiam Nie żebym się cieszyła, z Twoich chwastów raczej z towarzystwa

No to jest nas więcej w towarzystwie zawsze raźniej

Sylwuś u Ciebie to zawsze na bieżąco jestem, choć nie zawsze piszę jest u Ciebie co podziwiać, naparstnice u Ciebie mega mi się podobają, ale u mnie cosik im nie pasuje, w tym roku nawet nie wyszły i w sumie nie wiem co im może nie pasować, ale czasami tak jest, że jakby się chciało mieć to nie wychodzi, za to co innego się wysiewa buziaczki