Pomocy!
Posadziłam 6 różaneczników (strona prawa) ale trawa tu nie urośnie ładna (jeśli w ogóle), nie mam już cierpliwości i sił mi brak. Chcę zrobić z tego kawałka coś naturalnie zarastającego - co dać na tak dużym obszarze wokół rododendronów? Tiarelki? Ułudkę? Różaneczniki te drobne? Jest ciemnawo i pod świerkami.
A tutaj, według jakiegoś przedziwnego klucza posadziłam rododendrony, hortensje, choiny, miskanty, hosty, derenie, pachysandrę. Ponieważ nasadzenia szły prostopadle - został pusty środek( ten jaśniejszy placek brązowy w środku) - czym go wypełnić?
Czy dereń kanadyjski się przyda w tym miejscu?
Kiedy czytam, że orliki nadają się na kwiaty cięte... to moim za wazon musiałby służyć chyba talerz i to najlepiej płaski Moja odmiana jest wyjątkowo niska w porównaniu z Waszymi zdjęciami.
Jestem!
Zakupy z Pęchcina. Ze względu na brak miejsca i długą drogę nader skromne. Ale zakupiłam odmianę sorbusa na likiery! Oraz derenia kanadyjskiego sztuk 2.
A w ogrodzie u nas:
kwitną rododendrony i miodunki pod nimi oraz bergenie
irga się wzniosła
część sadu po zabiegach wiosennych
Aniu to jest to na pierwszym planie w tej chwili już jest takie , fajnie się wciska miedzy kamienie i jest żółto seledynowe nie chciałam zaśmiecać u Sylwii fajne zdjęcia z Pęchcina, żałuję,że nie mogłam pojechać
Dziękuję Aneczko bardzo żaluję, miałybyśmy okazję się poznać... właśnie widziałam u Szmitów tę oregano, ciekawie wyglądało. mialam strasznie mało czasu na zakupy i skupiłam się tylko nad tymi roślinami które miałam na liście, dopiero dzisiaj rano pomyslałam o tym oregano... były ogromne sadzonki, po ile nie pamiętam (tych cen było tyle...) zastanawiałam się właśnie czy można je byłoby posadzić w ziemię, jak się rozrasta i czy ma szanse przezimować ?
Aniu u mnie zimuje chcesz to prześlę ja cholernie żałuję