Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 20:33, 03 cze 2012

Do góry
Oj Aniu, biedactwo, ciężko ci będzie!
Sadź w słońcu, naprawdę lepiej urośnie

i szaleją jaśminowce i żylistki!

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:32, 03 cze 2012

Do góry
przy okazji na sesję załapała się zeszłoroczna lawenda ... na kikutku zakwitła ... zbiera się marnie ...

pelaśka idealnie odbija się na murze
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 20:29, 03 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Normalnie tę hortensję pnącą to razem ze słupem do mnie przeniosę szkaradna taka że patrzeć na nią nie moźna!!!

też mówię szkarada! a słup tez sobie postawili, jakoś tak głupio! może są jakieś sadzonki, więc w razie co dostaniesz
no hosta rośnie dla ciebie dam ci już taką dużą
ostróżki sięgają do 1,5 metra! jej, nie wiedziałam, że one takie wielkie rosną!!
no i wszystkie trytomy jednak stracone; rok temu posadziłam 20!! i nic nie ma
natomiast liatrie przetrwały, ale tylko 5, dobre i to

Irenko za hostę nie dziękuję coby nie zapeszyć!!!
Trytomy Moje ubiegloroczne też szystkie starcone. Nowe wyłążą a jak je przezimować???
A do ostrożek to ja nie mam ręki, uwielbiam je ale u mnie jakieś marne rosly. Muszę ponownie do nich dojrzeć
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:26, 03 cze 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Kasiu oglądam i podziwiam

Aniu Kochana! jesteś brakowało Ciebie na forum ale również na Święcie Róż!
Czy widziałaś jak pięknie rozkwitł irys od Ciebie? przepiękny i do tego delikatnie pachnie, co mnie zaskoczyło uznałam, że to ten biały, a może to ten leciutko niebieski? ))

Hejka mnie też brakowało forum, a o Święcie Róż nie wspomnę ale cóż, nie można być wszędzie Kasiu o ile pamiętam powinnaś mieć ode mnie trzy kolory irysa biały , lekko błękitny i fiolet
Ogród w Holandii 20:26, 03 cze 2012

Do góry
no i sztuka...

...i ogród czyli roślinna ściana

Mój mały raj 20:24, 03 cze 2012

Do góry
Witam, czytałam,oglądałam,czytałam, oglądałam... aż w końcu się odważyłam dołączyć do Was,z czego się ogromnie cieszę.
Teraz troszkę o mnie. Mam na imię Asia i mam mały ogródek przed domem,w którym odkąd pamiętam rosły tuje i trawa. Mamy również agawę, która ma ok 13 lat oraz kilka roślinek. W tamtym roku postanowiłam coś z tym zrobić. Uznałam,że chociaż ogród jest mały też może cieszyć oko. Postanowiłam,że ze względu na swój staż u nas agawa zasługuje na to aby być główna ozdobą naszego ogródka.Wraz z moim narzeczonym kupiliśmy kostkę granitowa, a mój tata ułożył z niej okrągły chodniczek , w środku którego stoi nasza ozdoba. W rogu ogrodu z pomocą domowników zrobiłam mały skalniak z kamienia,które dostałam od mojej cioci. W sklepie ogrodniczym kupiliśmy kilka roślinek i biały kamyczek, który wysypałam pod roślinki a resztę zapełniłam korą. Jednak pomysł z korą nie był najlepszy. Wystarczył lekki wiaterek i kora pokrywała kamyczki i cały ogród tracił urok. Na początku wybierałam korę z kamyczków,jednak była to syzyfowa praca. Poza tym kora wymaga uzupełniania,więc w tym roku postanowiłam zastąpić ją kamykiem płukanym z najbliższej żwirowni.
A dla kory znalazłam inne miejsce, a mianowicie pod tujami,które rosną wzdłuż wjazdu. Niestety muszę troszkę poczekać z usypaniem kory pod nimi, ponieważ będziemy mieli wkrótce rozkopany wjazd. Ale jak tylko będę miała gotowe od razu wstawię zdjęcie. A poniżej zdjęcie z prac przy skalniaku:
A tutaj zdjęcie już ukończonego ogrodu zrobione z balkonu
A także zdjęcia naszych roślin :
Tutaj zdjęcie agawy, która coś nam teraz choruje. I tutaj moje pytanie a zarazem prośba do forumowiczów: Jak jej mogę pomóc?

Tutaj nasz skalniak:

Azalia swoje miejsce znalazła na skalniaku a tuż obok krasnal, który jest pamiątką ze ślubu moich rodziców i ma już 32 lata(wkrótce dostanie nowe,świeże kolory):

Bukszpan:
A tutaj najbliższe otoczenie agawy:
Jedna z dwóch w ogródku wierzba hakuro :
A przy pergoli rosną 3 róże, jak tylko zakwitną zrobię zdjęcie

To jest własnie mój mały raj, w którym lubię spędzać czas.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:23, 03 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu bardzo fajnie wygląda ta runianka we wrzoścach - będziesz ją wyrywać? Chyba nieee? Wygląda to bardzo naturalnie
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 20:22, 03 cze 2012

Do góry
Kazimiera Woźniak ‎...na FB z okazji Święta Róż napisała:

Róża róży powiedziała twój kolor różowy,
też byś chciała i zazdrościsz gdyż twój jakiś płowy.
Ach jak możesz kiedy wszyscy dziś mnie podziwiali,
poprawiła swoje płatki i w myślach się żali,
pewnie nie wie że ja jestem symbolem wierności
i dlatego się panoszy kiedy tyle gości.
A że ma wdzięk elegancję i szczęście przynosi
ja biała w ogródku będę dłużej tak zanosi

Ogród w Holandii 20:21, 03 cze 2012

Do góry
Dziś był najzimniejszy dzień lata do 26 lat! Ja to mam szczęście! Ale twardo pojechaliśmy na imprezę do pobliskiej szkółki Abbing pod hasłem "sztuka i ogrody". Kilka fajnych rzeczy było, a mnie udało się kupić brunnerę variegata, której od dawna szukałam. A na dodatek w tej samej doniczce zawieruszyła się też sadzonka miodunki plamistej, której nie szukałam, ale jak już jest to też się dla niej miejsce znajdzie. I krótka relacja jak zwykle:

tu moje dziecko zdecydowanie kroczy, jakby coś sobie upatrzyła; ostatnio bez tej walizki nie rusza się z domu

piec w kształcie rakiety
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:20, 03 cze 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Kasiu oglądam i podziwiam

Aniu Kochana! jesteś brakowało Ciebie na forum ale również na Święcie Róż!
Czy widziałaś jak pięknie rozkwitł irys od Ciebie? przepiękny i do tego delikatnie pachnie, co mnie zaskoczyło uznałam, że to ten biały, a może to ten leciutko niebieski? ))

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 20:19, 03 cze 2012

Do góry
Kazimiera Woźniak ‎...na FB napisała:

Róża róży powiedziała twój kolor różowy,
też byś chciała i zazdrościsz gdyż twój jakiś płowy.
Ach jak możesz kiedy wszyscy dziś mnie podziwiali,
poprawiła swoje płatki i w myślach się żali,
pewnie nie wie że ja jestem symbolem wierności
i dlatego się panoszy kiedy tyle gości.
A że ma wdzięk elegancję i szczęście przynosi
ja biała w ogródku będę dłużej tak zanosi

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:17, 03 cze 2012

Do góry
koleżanka ukochana ... zresztą Marzenka na skutek mojego słowotoku ogrodowego, któregoś dnia powiedziała "przywiozę ci kanny" ... wtedy wiedziałam o nich tyle co o całkach (a nie muszę mówić o całkach nie wiem absolutnie nic) ... przywiozła ok 18 karp ... chyba tak to się nazywa ... kazała wsadzić do ziemi (ha teraz to bym wsadziła do donicy i dopiero potem docelowo) ... wsadziłam ... czekałam ... nie rosły ... nawet silikonowym pędzelkiem czesałam ziemię w miejscu zadołowania żeby zobaczyć czy idą ... w końcu jak dałam sobie spokój wyszły ... podobno czerwone ... zobaczymy ...

ten to chory z całą pewnością

a te zaskoczyły mnie dziś ...

z każdej karpy wschodzi przynajmniej 2

największa ma 38 cm ...
Ogródek Goniak 20:17, 03 cze 2012

Do góry
Kilka host z mojej kolekcji

Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 20:16, 03 cze 2012

Do góry
Witam, od kilku tygodni cały czas myslę o jakiejś ciekawej aranżacji przed domem. Dzisiaj po raz pierwszy odkryłam Ogrodowisko. Jestem pod wrażeniem Waszych ogrodów. Ja niestety muszę stwierdzić, że jestem zielona w temacie. Mam dwojkę malutkich dzieci i puste "pole" przed domem, które wpędza mnie w kompleksy. Staję się to przyczyną mojego złego nastroju.(( Miejsce przed domem jest niewielkie, bardzo słoneczne. Trawa, która tutaj rośnie mimo podlewania usycha . Jedynym rozwiązaniem będą kamyczki i kora. I dalej moje pomysły spełzaja na niczym . Nie wiem kompletnie co posadzić. Nie znam się na roślinach, krzewach. Mam wrażenie, że to małe poletko nigdy nie będzie miejscem które będzie robilo wrażenie.
Czy mogłabym liczyć na pomoc z Waszej strony?Czy ma ktoś podobny układ?

Mój kawałek raju 20:15, 03 cze 2012

Do góry
przez te zimno jakoś wiciokrzew włoski nie chce otworzyć kwiatów może jutro? powojniki: Jan Paweł II rozkwita Niobe zakwitnie deutzia kwitnie janowiec bułgarski maki na taką jedną chucham i dmucham aby tylko zakwitła
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:11, 03 cze 2012

Do góry
zatem nie do końca da się w projekcie zamienić roślinę na inną - nawet podobną, bo niestety efektu planowanego może nie być ale odkrycie Ameryki )))
Nowa rabata troche łysa jeszcze,bo jednak przesadziłam Citronelki w półcień, zostały tylko te, które wytrzymują słońce. Nie wiem co posadzić na tej rabacie???

tu po prawej citronelki w cieniu dużego bukszpana, który nadal cieniujemy

A tu piwonia w pełnym rozkwicie, ale widać pod nią mój mały - wielki sukces ogrodniczy ) 3 sztuki ukorzenionej samodzielnie w ubiegłym roku hortensji bukietowej wiem wiem, śmieszne to, ale dla mnie wielka radość ) mała rzecz a cieszy aaaaaa, no i widać jeszcze miskanta Morning Light przed przesadzeniem )
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:09, 03 cze 2012

Do góry
przecież ja je właśnie robiłam ... w deszczu

ta inna ... tj inny liść ... myślałam, że zżółkł ale on chyba taki jest ...

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 20:09, 03 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

i dzisiejszego dnia hortensja pnąca

Irenko widząc twoją piękną hortensję pnącą zastanawiam się jakie stanowisko dla niej wybrałaś i jak szybko rośnie? moje nadal czekają na wsadzenie i zastanawiam się nad stanowiskiem. Bardzo się cieszę, że kupiłam je u Szmitów

Cześć Aniu
jak tam, zregenerowana?
ona rośnie w pełnym słońcu; pierwsze 2 lata się ślimaczyła, a potem ruszyła z kopyta; teraz to jest około 6m, a wiek hym...7-8 lat, tak myślę

dopiero teraz dostrzegam jej urodę, no bo pierwsze 3 lata w ogóle mi nie kwitła!
Dzięki wyczytałam, że jest do cienia i szukałam dla niej cienistego zakątka teraz wiem, ze słońce też jej nie szkodzi
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 20:09, 03 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Normalnie tę hortensję pnącą to razem ze słupem do mnie przeniosę szkaradna taka że patrzeć na nią nie moźna!!!

też mówię szkarada! a słup tez sobie postawili, jakoś tak głupio! może są jakieś sadzonki, więc w razie co dostaniesz
no hosta rośnie dla ciebie dam ci już taką dużą
ostróżki sięgają do 1,5 metra! jej, nie wiedziałam, że one takie wielkie rosną!!
no i wszystkie trytomy jednak stracone; rok temu posadziłam 20!! i nic nie ma
natomiast liatrie przetrwały, ale tylko 5, dobre i to

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 20:05, 03 cze 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

i dzisiejszego dnia hortensja pnąca

Irenko widząc twoją piękną hortensję pnącą zastanawiam się jakie stanowisko dla niej wybrałaś i jak szybko rośnie? moje nadal czekają na wsadzenie i zastanawiam się nad stanowiskiem. Bardzo się cieszę, że kupiłam je u Szmitów

Cześć Aniu
jak tam, zregenerowana?
ona rośnie w pełnym słońcu; pierwsze 2 lata się ślimaczyła, a potem ruszyła z kopyta; teraz to jest około 6m, a wiek hym...7-8 lat, tak myślę

dopiero teraz dostrzegam jej urodę, no bo pierwsze 3 lata w ogóle mi nie kwitła!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies