To chwastnica jednostronna, chwast jednoliścienny. Czyli tak jak szlachetne odmiany trwa w trawniku. Starane nic nie da. Niektórzy stosują Pumę do likwidacji tej niepożądanej trawy w trawniku.
Moim zdaniem za bardzo pofalowane to jest, trawnik zbyt wąski, dwie rabaty wąskie, jedna pod oknem, a druga pod płotem, obydwie za wąskie Nie wiem czy likwidować trawnik w ogóle??
Zlikwidować pod oknem wtedy trawnik nie będzie taką kiszką, a pod płotem będzie więcej miejsca.
Cis długo będzie zasłaniał, to dobra roślina na żywopłot, ale nie mam przekonania.
Faktycznie za dużo roślin, ale jak będzie jedna widokowa rabata pod płotem to może coś z tego wyjdzie
Kwiaty kwitnące tutaj nie pasują, stylem nie pasują, ani wielkością nie pasują.
Za to pasują miskanty, które potem możesz przesadzić. Świerki powinny być gęściej i nie byłoby takiego problemu.
1. Nie, nie można zamienić na kolumnę z cisa, ponieważ nie osiągnie tego efektu, jaki narysowałam. Grab Fastigiata będzie dobry, bo dodatkowo można go nawet robić bardziej wąskim, przy pomocy wiosennego cięcia. Inne drzewo o tym pokroju - ambrowiec Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette'.
2. Nie, nie dawać maty pod żwir, bo na żwirze chwasty tak samo będą rosły czy jest mata czy jej nie ma. Dobrze wypiel i nie dawaj.
Nic nie dawać pod spód. Wyrównać dobrze. Daj kliniec (grys), nie będzie zjeżdżać.
Dać berberysy albo nie dawać berberysów. Nie mam zdania przesądzającego.
Czyli odradzasz? A poleciałaś byś coś do zadarnienia powierzchni pod jabłonią? żeby łatwo wybrać jabłka i żeby można było po tym deptać? do półcienia.
ps. myślałam może o Przytulie wonnej "Asperula odorata"
Czy to drzewo, mogłabym ewentualnie zamienić na kolumnę z cisa?
Jeśli jednak lepiej będzie wyglądało drzewo, to jakie? Tam nie ma zbyt dużo miejsca na większą/okrągłą koronę, myślałam o grabie Fastigata, może polecisz mi jeszcze inne? tylko korona musi być wąska/smukła.
Ponieważ całość chcę wysypać żwirem (takim jak podjazd), czy dawać matę pod ten żwir? wiem, że dla roślin to nie jest dobre, ale obawiam się chwastów w
kamieniach, a tego się nie da wyplewić. Co dać pod spód? Pod korę daję kartony, ale tu się nie sprawdzą, bo jest lekki spadek terenu i kamienie będą zjeżdżać.
Zastanawiałam się też, czy nie zrezygnować z tych berberysów i zostawić tylko lawendę w większej ilości - co o tym myślisz?
Edit: Właśnie wróciłam z ogrodniczego, mają piękny okaz dużego, szczepionego graba Monument w znośnej cenie - brać?? nada się?
ja do tej pory docinam brzegi nożyczkami ale trochę to robi się męczące,
trawnik odpukać nie przysycha, pilnowałem aby tego betonu za dużo nie położyli, macie jakiś pomysł aby to zrobić szybciej i dokładniej?
czy np. coś takiego tu się sprawdzi? https://twoja-gazetka.pl/lidl-gazetki/gazetka-46944-34
Już pisałam wcześniej, dęba posadziłaś za daleko, ustawiłaś na rysunku dobrze a potem spaprałaś na brzeg.
Dla tui 'Danica' z czasem brzeg będzie za blisko, urośnie i trzeba będzie poszerzać rabatę. Za mało roślin i za bardzo rzędem. przełam to czymś kolorowym w środku ale nie równolegle do tego co już jest,.