Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik mimo woli 17:22, 30 maj 2012

Do góry
asc napisał(a)

(...) "chwalipięta w łeb kopnięta" i "ja się wcale nie chwalę, ja po prostu..." mam swoje truskawki
Od razu z garcią przyleciałam do kompa
Oczywiście po foto je zjadałm i lecę na następne..... to lubię....jagódki kamczackie nie do przejedzenia, agrest jużsiedaje dziubać z krzaka, truskawki i poziomki do jedzenia...szkoda tylko że z czereśniami mam spółke ..do d..spółkę ze szpakami

...truskawki są..i teraz będą aż do zimy.... bo to te "pienne"

ostatnie zdanie mnie znacząco uspokoiło bo na widok tych mniamnuśnych truskaweczek zwróciłam szybko łeb na cyferblat zegara czy aby zdążę na ten o 16 coś ... było grubo po więc nie ... po kolejnych sekundach ślina odpłynęła z mózgu i błyskotliwe odkrycie, że ode mnie to ok 11 a o 16 to byłabym na miejscu !!! ... w zastępstwie posłałam Nieletnia do warzywniaka i 9 zł zainwestowałam w takie czerwone cudo i wszystko przez Ciebie Anko ... i ogrodowisko ... no ale jak dotrę to ty sobie kochanie możesz pracować a ja znikam w ogrodzie
Żurawka - Heuchera 17:19, 30 maj 2012

Do góry
dzisiaj widziałam w ogrodniczym żurawki niestety były bez nazw, moze ktos pomoze je rozszyfrować? zdjęcie kiepskiej jakości z telefonu...

Ogród w Alei Lipowej... 17:17, 30 maj 2012

Do góry
...... ciąg dalszy takich tam zdjęć....

przepraszam za jakość, ale niektóre mi coś nie wyszły za ostro

Ogród w Alei Lipowej... 17:10, 30 maj 2012

Do góry
parę fotek jeszcze takich tam...lawendowych

Rododendronowy ogród. 17:03, 30 maj 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Gabrysiu mam krótsze foremki od Twojej i pomyslałam że jeszcze wyrosnie więc wlałam w dwie ale on bardzo nie rosnie więc trochę moze za niskie mi wyszły, muszę robic z półtorej porcji na te dwie formy. Następnym razem będzie lepiej mam nadzieję. Chlebki wyglądają tak:

Jolu to dawaj to masełko i przyjmuję dalsze propozycje. Gabrysiu i Jolu serdecznie pozdrawiam.

Zdecydowanie za duże foremki, chleb na zakwasie nie wyrasta tak mocno jak na drożdżach. Ta porcja jest zdecydowanie na foremkę takiej wielkości jakiej był chleb, który Ci przywiozłam. Dlatego też bardziej Ci się chyba spiekł.
Będzie mało miąższu, dużo chrupiącej skórki. Ja też za pierwszym razem wzięłam dwie foremki i miałam podobny efekt. Ale i tak był dobry.
Jeśli mogę coś radzić, to nie ma sensu używać papieru do pieczenia, bo przywiera w zgięciach i sam bochenek na brzegach robi się nierówny. Lepiej natłuścić formę masłem i zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjąć chleb z foremki, wychodzi bez problemu, na pewno się nie przyklei. Acha, trzeba też spryskać mocno i chleb i piekarnik wodą po 15 minutach od rozpoczęcia pieczenia. Potem na końcu pieczenia, tak jak pisałam wcześniej i jeszcze raz po upieczeniu.
Ech, ale bym zjadła, a jestem daaaleko od domu.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:44, 30 maj 2012

Do góry
Pączkująca piwonia , nie mogę się doczekać jej rozkwitu

i bedą kwitły hortensje Anabelle
Rododendronowy ogród. 16:38, 30 maj 2012

Do góry
Witam, często wpadam oglądać twój ogród, cudny jest. Widzę , że jesteś specjalistką od RH i stąd moje pytanie, gdybyś mogła rzucić okiem na zdjęcia, na moje biedne rh. ten pierwszy - ponoć biały, nigdy jeszcze nie zakwitł, w tym roku go przesadziłam w zacienione miejsce, bo tam gdzie był wczesniej, to miał saharę, tak sie cieszyłam, że na wiosnę miał tyle pączków i co? nic, pączki się otwarły i nie wiem puste, czy coś, bo z tych pączków wyszły młode przyrosty, nie wiem, co mu może być

<script src='http://img854.imageshack.us/shareable/?i=dscf1847f.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>

ten drugi ma to samo, to jest rh simona jakiś biały z rózowym dodatkiem, nawet widać na nim jeszcze przyczepioną kartkę i jest to samo, widać jakby pół pączka, jak sie otworzył, bo różowawe płatki, a reszta to zieolone przyrosty, co mogło się stać? on te z został przesadzony w wilgotne i zacienione miejsce, ale dodam, że mam je już jakieś 3 lata i nigdy nie kwitły, może ich czymś spryskać, przyznam, że NIGDY nie robiłam żadnych oprysków, Gdybyś mogła w jakiś sposób podpowedziec, co jeszcze mogę z nimi zrobić, to będę bardzo wdzięczna, uwielbiam rh, ale chyba nie potrafię o nie dbać. Dziękuje i pozdrawiam

<script src='http://img853.imageshack.us/shareable/?i=dscf1849y.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>
Kolorowe rabaty 16:37, 30 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jedyny,niezidentyfikowany rh w moim ogrodzie oprócz Danusi co podmarzł
Może ktoś zna jego imię ???
Jest po reanimacji poważnej już o mały włos nie poszedłby na śmietnik Odrobina wysiłku i jest jak nowo narodzony

Może byc Alfed albo Catawbiense Grandiflorum , pewnosci jednak nie ma.

Może Roseum Elegans?

Raczej nie R.Elegans
Ogrodnik mimo woli 16:32, 30 maj 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Roze super! To jakies pnace, skoro tak duzo urosly w tak krotkim czasie? Piekna ta szalwia -nigdzie u nas nie mozna kupic sadzonek a chcialabym miec Powojnik sliczny! Chyba nie widzialam dotychczas takiego pelnego
Z gimnastyka poranna - usmialam sie
pozdrawiam!!

Niemożłiwe, że nie możesz kupić sadzonek szałwii, ja mam chyba 2 odmiany zimującej..róznia sie odcieniem fioletu...ale zajrzałąm na forum nie w tej materii...tylko "chwalipięta w łeb kopnięta" i "ja się wcale nie chwalę, ja po prostu..." mam swoje truskawki
Od razu z garcią przyleciałam do kompa

Oczywiście po foto je zjadałm i lecę na następne..... to lubię....jagódki kamczackie nie do przejedzenia, agrest jużsiedaje dziubać z krzaka, truskawki i poziomki do jedzenia...szkoda tylko że z czereśniami mam spółke ..do d..spółkę ze szpakami

PS. Upssss Nie patrzeć na brudne łapska, ale wyskoczyłam na godiznke pogrzebać w ogróku..a tak jakoś do rękawic ciągle nie moge sie przyzwyczaić I zawsze gdzieś je mam i nie pamiętam gdzie je ostatnio miałam..... ale co tam łapska...truskawki są..i teraz będą aż do zimy.... bo to te "pienne"
Pszczelarnia 16:31, 30 maj 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Czasami to chciałabym taki ogród prosty z czytelnymi jednogatunkowymi nasadzeniami, równy od linijki.

(...)

Na każdego Danusia ma zbawienny wpływ. Na mnie też. Pokażę, jak mnie zainspirowała.

Pierwsze w życiu kanciki:

Kule "niedbale rzucone". Wyhodowane przeze mnie z ukorzenionych (nie przeze mnie) gałązek.

Ewuniu ten ogród jest piękny ... czuje się w nim bogactwo flory ... ma magię tajemniczości a jednocześnie nie będąc od lenijki" jest przejrzysty i zadbany ... takie rzeczy trudno połączyć ... nie wiem tylko ... ON ten ogród ma fart, że ma Ciebie czy to Ty masz szczęście postawić kropkę nad "i" w wyrwanym matce ziemi idealnym kawałku ... ?

tak czy inaczej jak postanowisz najmować robotników sezonowych to się zgłaszam ... no tyle, że z moimi referencjami to nawet przy kompostowniku mnie nie postawisz
Kolorowe rabaty 16:24, 30 maj 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Jedyny,niezidentyfikowany rh w moim ogrodzie oprócz Danusi co podmarzł
Może ktoś zna jego imię ???
Jest po reanimacji poważnej już o mały włos nie poszedłby na śmietnik Odrobina wysiłku i jest jak nowo narodzony

Może byc Alfed albo Catawbiense Grandiflorum , pewnosci jednak nie ma.

Poszukam sobie po nazwach i się przyjrzę,dziękuję Bogdzia
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:20, 30 maj 2012

Do góry
Irenko, hosta gigant świetna! Naprawdę olbrzymi okaz

M, niech sobie odpoczywa, w końcu roboty mnóstwo przed nim... zawsze mu coś zorganizujesz

Mamusi życzę zdrowia!

Zacznij już gadać, bo nudno jest

Różyczki dla mamusi

Problem z brzydką pustą dużą rabatą 16:08, 30 maj 2012

Do góry
Przepraszam za jakość zdjęć, robiłam dzisiaj o poranku na szybko przed pracą

A tak się przedstawia sama rabata w trakcie prac:

irytuje mnie jak bardzo jest dziurawa. przy skrócie kamery tego nie widać ale jak się podejdzie bliżej to totalna załamka

Problem z brzydką pustą dużą rabatą 16:04, 30 maj 2012

Do góry
Postaram się przybliżyć okolice mojej brzydkiej rabaty.

Po lewej rabata hortensjowo-żurawkowa (w głębi anabelle z przodu limelight)

po ukosie wzdłuż ogrodzenia wąski żywopłot z graba monumentalis. dopóki nie urośnie za zasłonę służy winobluszcz

w bezpośrednim sąsiedztwie omawianej rabaty mała rabata z kiku-shidare wypełniona orszeliną. pod płotem trzy styraki, po lewej śniegowiec wirginijski i klon strzępiastokory z pełnokrężnikiem

po prawej od rabaty, pod płotem wąska rabata z trzema grabami frans fontaine. jako środkowe tło tawuła billardii triumphans, podsadzona bergeniami i turzycą. dalej trzy kanzanki z hortensjami pinky-winky podsadzone małą tawułą japońską pink princess z tego co pamiętam

za domem rabata rh - w trakcie prac

przy wejściu rabaty żwirowe

Ogród Ewy :) 16:03, 30 maj 2012

Do góry
Dziękuję Aniu za zainteresowanie i pomoc

Zakwitł mój ukochany oliwnik! Pięknie pachnie, miodem, pszczółki go lubią Wygląda jak oliwka i za to go uwielbiam

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:01, 30 maj 2012

Do góry

Cudna ta twoja Pastella .....musze przyjechać zobaczyć na żywo twoje różyczki Moje nawet jeszcze nie zaczynaja kwitnąć

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:57, 30 maj 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Wykopałam wczoraj z ogródka rodziców wielką trzmielinę dwukolorową (bialo-zieloną). Mama chciała ją spisać na wygnanie.............................

Aniu nadrabiam
Trzmielinka o ile można o tym okazie tak powiedzieć napewno super będzie tam wyglądała Taka dwukolorowa kula coś pięknego
Ogród botaniczny w Powsinie 15:54, 30 maj 2012

Do góry
Kilka aktualnych zdjęć z różanki w Powsinie.
Poppius

Thérèse Bugnet

Nevada

Aicha

Agnes

Na pierwszym planie najprawdopodobniej Harison's Yellow, z lewej strony Nevada, z prawej Marguerite Hilling a za nimi Poppius

To jednak tylko kropla w morzu kwitnących różanych krzewów.
Moje miejsce na ziemi ;) 15:51, 30 maj 2012

Do góry
...

Moje miejsce na ziemi ;) 15:48, 30 maj 2012

Do góry
...

...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies