Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 20:18, 14 cze 2012

Gabriela napisał(a)
Piękny okaz tego Leonarda nabyłaś, czy ona się pnie? Czy się pnie jak jej się podporę podstawi, bo tak mają niektóre parkowe.

Gabrysiu - ja mam nadzieję, że absolutnie się nie pnie! Wyczytałam, że tak do 80cm dorasta dlatego ma stać na przodzie. Ale co ja tam wiem!
agata_chrosc... 20:23, 14 cze 2012

ANiu, Ty myslisz, że ja tam jeszcze nie byłam? To moja regularna lektura ostatnio! I właściwie dlatego mnie ta róża bardziej zainteresowała. Oj, chyba polecę ją kupić
agata_chrosc... 21:05, 14 cze 2012

No i doczytałam się, że ten Leonardo to jednak tak z 1,5m może mieć. Czyli idzie na bok rabaty. A jest też odmiana pnąca, która ma do 3m.
ircia 21:08, 14 cze 2012

Agatko - piękny Twój nowy, różany zakup
Pokazałaś prześliczne hosty. Myszki bardzo mnie zaintrygowały
Bukszpany rewelacja!
Oj, dużo i szybko dzieje się u Ciebie
agata_chrosc... 21:22, 14 cze 2012

Irciu - miło to słyszeć! Ciągle jest to plac budowy, ale lubię go coraz bardziej! Bukszpany jak zwykle okazyjnie czyli za 25 euro za wszystkie trzy! Czyli po naszemu stówka! To jest ta przewaga mieszkania w kraju bukszpanomaniaków! Prawie każdy je ma i prędzej czy później sie ich pozbywa. A ja tylko na to czekam
A hosty myszki to arystokracja hostowa. Też musze sobie jakąś sprawić, ale dopiero jak już taras będzie i donice i w donicy będę je trzymać, podobnie jak kilka innych host, które bardzo wpadły mi w oko.
agata_chrosc... 18:51, 16 cze 2012

Zamek w Doorn pod Utrechtem - ostatnie miejsce pobytu cesarza Wilhelma II. Tu zmarł w 1941 roku i tu jest pochowany. W zamku jest muzeum z pamiątkami po cesarzu, a wokół rozciąga się wspaniały park.

Ogromne cedry

wiekowe buki...

...a pod nimi cos jakby pastwisko

zamek, a wzdłuz podjazdu donice - zupełnie jak u Moniki
agata_chrosc... 18:56, 16 cze 2012

a w donicach laury

detale

gołębnik

zamek od strony ogrodu z gigantycznymi rododendronami
agata_chrosc... 19:04, 16 cze 2012

I wreszcie główny cel wyprawy - ogród różany Wiktorii Luizy - jedynej cóki cesarza. Tu niestety pewne rozczarowanie. Normalnie jest to pora , gdy róże kwitną najpiękniej. W moim sąsiedztwie kwitnie ich już sporo. A tu tymczasem bardzo niespiesznie. W zasadzie większość rabat dopiero w pączkach. To oczywiście wynik "ocieplenia klimatu" czyli permanentnej zimnicy.
Widok ogólny - na pierwszym planie rabata w kształcie żelaznego krzyża - odznaczenia ustanowionego przez Fryderyka Wilhelma II podczas wojen napoleońskich, a nie przez III Rzeszę, jakby się może mogło wydawać.

kilka innych widoków

A jednak coś kwitnie - pnąca, bez podpisu, ale pewnie fachowcy ja rozpoznają

agata_chrosc... 19:09, 16 cze 2012

I kilka róż, które jednak zakwitły.

Westerland

Schloss Eutin

Sally Holmes
monteverde 19:46, 16 cze 2012

ładny ten detal a Berleburg Castle, bym kupiła