Bogda - dzięki wielkie Aniu, no żal, ale cóż zrobić..... Sebek - dziękuję zapraszam na kaweczkę na tarsaie jak będziesz !
a teraz obiecany projekcik! wczoraj Danusia szybko rozplanowała mi rabatę pod oknem zostały róże i lawenda, została brzoza, oraz prawe i lewe zakończenie (ciurkadło w bukszpanach i hakuro też w bukszpanach - w kwadratach. Dlatego cała reszta jest prostymi liniami. Ach jakże się cieszę !!!! jeszcze raz dziękuję Danusiu po stokroć
Popcarol - jeszcze było odrobinkę za wcześnie na pryskanie czymkolwiek.
Znalazłam taką informacje odnośnie cyklu rozwojowego miodówki
Miodówka bukszpanowa (Spanioneura buxi) zwalczana jest w czasie wylęgania się larw z jaj zimowych. Od 1 do 15 maja przy STE 47-70 stopniodni wylęga się 10% larw, co zbiega się z pełnią kwitnienia kaliny hordowiny (Viburnum lantana).
źródło: prof. dr hab. Gabriel S. Łabanowski
Dlatego pierwszy oprysk powinien być w tym terminie a następne po około 10 dniach - 2 tyg. I potem jeszcze następne
U mnie hordowina jeszcze nie kwitnie. Ona jest wyznacznikiem a nie sztywny termin kalendarzowy.
Działa na nie tylko Mospilan ale i np Actellic 500 EC (0,1%) lub Provado Plus AE (preparat w aerozolu), Confidor badź też Pro Agro 100 - podawany przez Janusza z PO, który służy zarówno do oprysku jak i do podlewania / lanca doglebowa zwiększa jedynie skuteczność w podaniu doglebowym - na glebach ciężkich podlanie może być bowiem mniej skuteczne/. Od października do kwietnia Promanal - ale nie znalazłam inf. potwierdzającej czy działa na miodownice bukszpanową.
Jeszcze tylko dopisze że zasady stosowania środków ochrony roślin, mówią o tym, iż danym środkiem robimy oprysk tylko jeden raz w sezonie / więcej razy - tylko jeśli jest wyraźne zalecenie producenta w przypadku danego szkodnika/, potem stosujemy inny.
Agacia - napiszę co mi się tak automatycznie nasunęło czytając Twój post i przeglądając zdjęcia:
-odnośnie "drzewko (3m wysokości, pień+kulista korona o średnicy ok 2m" - idealnie takie parametry ma wiśnia umbraculifera (szczepiona na wys.2-2,2m)
-przed rząd cisów fajnym pomysłem jest rabata z ogrodu nowoczesnego - trawy, a przed nimi bukszpanowe kule, albo jeśli nie chcesz aż tak bardzo poszerzać tej rabaty to tylko dosadziłabym trawy i przed nie coś płożącego (np.runiankę)
- w róg dać drzewko i pod nie hortensję (bukietową jak rozumiem?). Jakie drzewko? - wg mnie pięknie by tam wyglądało drzewo czerwonolistne (np. śliwa wiśniowa nigra, albo pissardi) i hortensja bukietowa (np.vanille fraise).
No, ja też sie rozpisałam Szkoda, że u siebie jak planuję, to mi żadne pomysły do głowy nie przychodzą
Powodzenia w planowaniu
P.S. W kwestii machonii zerknij do Irenki z Miłkowa (nie pamiętam na której stronie, ale bliżej końca niż poczatku wątku)
Lecę od lewej:fragment klona palmowego (ta bordowa gałąź), sosna bośniacka, 2 kulki bukszpanowe, przed nimi wrzosy i wrzośce (było też hebe, ale wyleciało), za nimi miskant "Variegatus" (obecnie przycięty, więc go nie widać), latarenka, 3 kulki bukszpanowe, przed nimi wrzosy i wrzośce oraz trawki, 3 jałowce płożące, rojniki, później jest bordowy perukowiec (to łyse krzaczaste bez liści). Za serbami rosną też różne wysokie trawki, ale teraz również są przycięte i przez to widać siatkę ogrodzeniową...
I na ponizszej fotce widać co jest dalej:
3 kolumnowe cisy, między nimi kuliste żółte thuje Golden Globe, z przodu irga, z tyłu cyprysik Lawsona "Ivonne" oraz glediczja trójcierniowa, no i na pierwszym planie hortensja bukietowa "Grandiflora", a z tyłu pęcherznica "Diabolo", później lecą już thuje "Smaragd", przed nimi trochę runianki, dalej klon pensylwański (ostatni patyk po prawej na pierwszej fotce).
Witaj Marto, widzę, że razem próbujemy coś fajnego stworzyć
A u nas pewne poważne zmiany zaszły:
Przed:
Po:
Przed:
Po:
Te narożniki są duże, szerokie, po obu stronach tarasu. Tylko teraz mały problem: co w nie wsadzić, żeby miało to "ręce i nogi"? Dodatkowo w narożniku przy kuchni chciałabym mieć wkomponowane zioła, żeby mieć do nich łatwy dostęp. Mile widziane roślinki nawet to 1m wysokości, coby troszkę zasłonić nasze okna