Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z Czerwonym mostkiem 11:01, 27 kwi 2012

Do góry
Tulipany dzień po dniu

zdjęcia z wczoraj

zdjęcia z dzisiaj

Ogród z Czerwonym mostkiem 10:59, 27 kwi 2012

Do góry

Mój mały raj na ziemi :) 10:59, 27 kwi 2012

Do góry
Bogda - dzięki wielkie
Aniu, no żal, ale cóż zrobić.....
Sebek - dziękuję zapraszam na kaweczkę na tarsaie jak będziesz !

a teraz obiecany projekcik! wczoraj Danusia szybko rozplanowała mi rabatę pod oknem zostały róże i lawenda, została brzoza, oraz prawe i lewe zakończenie (ciurkadło w bukszpanach i hakuro też w bukszpanach - w kwadratach. Dlatego cała reszta jest prostymi liniami. Ach jakże się cieszę !!!! jeszcze raz dziękuję Danusiu po stokroć

Ogród z Czerwonym mostkiem 10:58, 27 kwi 2012

Do góry
Klony palmowe

Ogród z Czerwonym mostkiem 10:56, 27 kwi 2012

Do góry
Rododendrony zaczynają kwitnienie

Trawy również

Ogród z Czerwonym mostkiem 10:55, 27 kwi 2012

Do góry
Teraz trochę zdjęć z naszego ogrodu, zrobiło się przyjemnie ciepło wszystko się rozwija w bardzo szybkim tempie, zresztą zobaczcie sami....

Tulipany

Dereń pagodowy

Hosty

Ogród w lesie 10:36, 27 kwi 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Nie mam się za bardzo czym chwalić, ale i u mnie coś tam zakwitło...tulipanki dla tych, co tu zaglądają.

i jeszcze taki

to tulipanki, które ocalały z jesiennej rewolucji.

A tu jeszcze hosty, które u mnie są już takie.

I jest wiosna tulipany i hosty piękne
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:16, 27 kwi 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Posiedziałam sobie wirtualnie na Twojej ławeczce i wygrzałam się na leżaczku.
Ania co to za drzewko na pierwszym planie fotki?
Tulipany w donicach 10:14, 27 kwi 2012

Do góry
justi napisał(a)
moje to mikruski wyszły, chyba niektóre cebulki padły

Śliczne Justi .W takim koszyczku może nawet mniejszym mała kulka bukszpanowa 89 zł czy 85 zł we Florku )))Szok )))))
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:06, 27 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Dzielę problemy na osobne wątki, żeby było łatwiej odpowiedzieć

Tu miodówka bukszpanowa, dzisiaj popryskam Mospilanem - wieczorem? Po jakim czasie powtórzyć oprysk?

Tego z miodówką jakieś 2-3 tyg temu obcięłam - też popryskam?
Brzydko mu zasychają obcięte listki - czy z tym da się coś zrobić??

Popcarol - jeszcze było odrobinkę za wcześnie na pryskanie czymkolwiek.
Znalazłam taką informacje odnośnie cyklu rozwojowego miodówki

Miodówka bukszpanowa (Spanioneura buxi) zwalczana jest w czasie wylęgania się larw z jaj zimowych. Od 1 do 15 maja przy STE 47-70 stopniodni wylęga się 10% larw, co zbiega się z pełnią kwitnienia kaliny hordowiny (Viburnum lantana).
źródło: prof. dr hab. Gabriel S. Łabanowski

Dlatego pierwszy oprysk powinien być w tym terminie a następne po około 10 dniach - 2 tyg. I potem jeszcze następne
U mnie hordowina jeszcze nie kwitnie. Ona jest wyznacznikiem a nie sztywny termin kalendarzowy.

Działa na nie tylko Mospilan ale i np Actellic 500 EC (0,1%) lub Provado Plus AE (preparat w aerozolu), Confidor badź też Pro Agro 100 - podawany przez Janusza z PO, który służy zarówno do oprysku jak i do podlewania / lanca doglebowa zwiększa jedynie skuteczność w podaniu doglebowym - na glebach ciężkich podlanie może być bowiem mniej skuteczne/. Od października do kwietnia Promanal - ale nie znalazłam inf. potwierdzającej czy działa na miodownice bukszpanową.

Jeszcze tylko dopisze że zasady stosowania środków ochrony roślin, mówią o tym, iż danym środkiem robimy oprysk tylko jeden raz w sezonie / więcej razy - tylko jeśli jest wyraźne zalecenie producenta w przypadku danego szkodnika/, potem stosujemy inny.

Powodzenia

Ogródkowe perypetie:) 09:43, 27 kwi 2012

Do góry
Przyszły moje żurawki, ale nie ma co pokazywać, tak je zmasakrował kurier..ech

Dla Magnolii..to jest moje wejście do ogrodu..oj nie to co sąsiadów, ale będzie ładnie..tylko czasu potrzebuję

a tutaj mam kolejną zagadkę co zrobić. Może żywopłot pęcherznicowy, mam tego trochę jak widać..w chwili obecnej brak pomysłu..zupełnie.

Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 09:43, 27 kwi 2012

Do góry
Agacia napisał(a)
Wraz z nowym sezonym wracam do swojego wątku

(drewniany stelaż tylko się tam suszy )
Myślę, że jeszcze trochę ciachnę trawnik, tak z pół metra.
W rogu jakieś drzewko (3m wysokości, pień+kulista korona o średnicy ok 2m - tak to widzę).
Reszta rabaty do zaplanowania.

18:

Jak widzicie rosną cisy. Myślę, że nie ma co kombinować z różnorodną rabatą.
Dosadziłabym przed cisami rząd czegoś (?) co rośnie na max metr wys. i coś (?) na parter.
Dodatkowo wsadziłabym po środku rabaty w powiedzmy metrowych odstępach trzy kule na pniu (czego - jeszcze nie wiem ). To byłoby naprzeciw tarasu, więc miło by było zawiesić na czymś oko.

22:

Danusia już pisała w tym wątku, żeby w róg dać drzewko i pod nie hortensję (bukietową jak rozumiem?). Jakie drzewko?
Reszta oczywiście w daleszej kolejności do ogarnięcia.

Agacia - napiszę co mi się tak automatycznie nasunęło czytając Twój post i przeglądając zdjęcia:

-odnośnie "drzewko (3m wysokości, pień+kulista korona o średnicy ok 2m" - idealnie takie parametry ma wiśnia umbraculifera (szczepiona na wys.2-2,2m)

-przed rząd cisów fajnym pomysłem jest rabata z ogrodu nowoczesnego - trawy, a przed nimi bukszpanowe kule, albo jeśli nie chcesz aż tak bardzo poszerzać tej rabaty to tylko dosadziłabym trawy i przed nie coś płożącego (np.runiankę)

- w róg dać drzewko i pod nie hortensję (bukietową jak rozumiem?). Jakie drzewko? - wg mnie pięknie by tam wyglądało drzewo czerwonolistne (np. śliwa wiśniowa nigra, albo pissardi) i hortensja bukietowa (np.vanille fraise).

No, ja też sie rozpisałam Szkoda, że u siebie jak planuję, to mi żadne pomysły do głowy nie przychodzą
Powodzenia w planowaniu
P.S. W kwestii machonii zerknij do Irenki z Miłkowa (nie pamiętam na której stronie, ale bliżej końca niż poczatku wątku)
Mój mały raj na ziemi :) 09:34, 27 kwi 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
lubię ten zestaw kolorystyczny

a to fotki roślinek przed tarasem i na tarsie

Pięknie !!!!!!
Ogród Dominiki 09:29, 27 kwi 2012

Do góry
monitka napisał(a)

Dominiko powiedz mi proszę co rośnie na tej pięknej rabacie rabacie oprócz świerków serbskich?

Fajne te nowe kule

Lecę od lewej:fragment klona palmowego (ta bordowa gałąź), sosna bośniacka, 2 kulki bukszpanowe, przed nimi wrzosy i wrzośce (było też hebe, ale wyleciało), za nimi miskant "Variegatus" (obecnie przycięty, więc go nie widać), latarenka, 3 kulki bukszpanowe, przed nimi wrzosy i wrzośce oraz trawki, 3 jałowce płożące, rojniki, później jest bordowy perukowiec (to łyse krzaczaste bez liści). Za serbami rosną też różne wysokie trawki, ale teraz również są przycięte i przez to widać siatkę ogrodzeniową...

I na ponizszej fotce widać co jest dalej:
3 kolumnowe cisy, między nimi kuliste żółte thuje Golden Globe, z przodu irga, z tyłu cyprysik Lawsona "Ivonne" oraz glediczja trójcierniowa, no i na pierwszym planie hortensja bukietowa "Grandiflora", a z tyłu pęcherznica "Diabolo", później lecą już thuje "Smaragd", przed nimi trochę runianki, dalej klon pensylwański (ostatni patyk po prawej na pierwszej fotce).
Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:29, 27 kwi 2012

Do góry
spóźnione ale szczere Marzenko! Sto lat!

Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:26, 27 kwi 2012

Do góry
Na życzenia nigdy za późno nie jest ,więc wszystkiego najlepszego

Próby ogrodowe 09:21, 27 kwi 2012

Do góry
Witaj Marto, widzę, że razem próbujemy coś fajnego stworzyć

A u nas pewne poważne zmiany zaszły:

Przed:

Po:

Przed:

Po:

Te narożniki są duże, szerokie, po obu stronach tarasu. Tylko teraz mały problem: co w nie wsadzić, żeby miało to "ręce i nogi"? Dodatkowo w narożniku przy kuchni chciałabym mieć wkomponowane zioła, żeby mieć do nich łatwy dostęp. Mile widziane roślinki nawet to 1m wysokości, coby troszkę zasłonić nasze okna

Pomocy, help!
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 09:20, 27 kwi 2012

Do góry
Mój nowy nabytek mirt

Moje poletko 09:18, 27 kwi 2012

Do góry
Dzisiaj pięknie od rana,a mnie nastrój siadł.!
No cóż, tak też bywa Chce mi się wyć!!
pociecha w tym ,że chyba każdy czasami tak tak ma EHHH

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 09:05, 27 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Ewuniu bo są piękne ja też tnę trzmieliny

Aniu cieszę się , że Ci się podobają
Pozdrawiam z południa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies