Nie no,to lubię! Tyle różnych irysów w jednym miejscu,super! Ale widzę,że tu jakieś swatanie się odbywa Przy okazji wesela można by zjazd forumowiczów zrobić,jestem za A deszczu Tobie Celinko zazdroszczę,u nas nie ma na to widoków
Tydzień temu , dwa dni przed Waszym przyjazdem dostałam z rosarium zamówione w lutym róże w doniczkach i to jeszcze po interwencji. Posadziłam i rosna. więc jakbyś telefonicznie się umówiła żeby Ci zaraz przysłali to możesz spokojnie sadzic.
Moje różanki zaczynają rozkwitać, dziś rozwija się pierwszy pączek Cottage Rose. Kochani jak on pachnie!! Obłędnie, przeszłam rano z zakupami koło różanki i aż się wróciłam, bo zapach był tak intensywny - i zaczęłam szukać która to "winowajczyni"
Obiecałam kiedyś wcześniej schematy moich różanek - więc zrobiłam tak na szybciutko
Tak wyglądały w kwietniu, półokrągła otoczona jest obwódką bukszpanową, druga mniejsza przy pergoli ma obwódkę z lawendy
Ana - na tarasowym zdjęciu polegiwała akurat siostra Dlatego zrobiłam takie foto zza krzaka
Całą minioną pięknie słoneczną niedzielę spędziliśmy na tarasie - ja się poopalałam na leżaczku, poczytałam książkę, nawet warzywa na rosół na leżaku obierałam - szkoda było schodzić z dworu
Mam kilka zdjęć kącika kawowego w otoczeniu kwiatów - później Wam pokażę - bardzo przyjemnie się tam siedzi
Po drugiej stronie mamy stół jadalny z ławką do siedzenia i krzesłami tam niestety najmocniej wieje od pól, do tego jest szybko cień, nie chcę zasłaniać się tam pergolami bo widok na łąki i pola jest cudowny, chyba poproszę męza, żeby mi jakąś linkę rozciągnął od belki do belki i powieszę tam białe zasłony - zawsze to będzie trochę przytulniej
A jeszcze pochwalę się Wam moją sałatą i truskawkami
Na rabacie przed domem irysy bródkowe - żółty już przekwitł, teraz kwitnie delikatny fiolet a dwa inne szykują się do otwarcia pąków - będą niespodzianką bo nie pamiętam jakie zamawiałam
Na tarasie zakwitają też hortensje - tą mam od ubiegłego roku, jest bardzo wrażliwa na słońce, dlatego trzymam ją w cieniu - zimowała w babcinej piwnicy
Oooo ile tu u mnie miłych odwiedzin - dziękuję Wam
W każdej wolnej chwili korzystamy z uroków ogrodu, dzieciaki to już samych siebie przechodzą w fikaniu po trawniku Mąż z uporem muruje murek i choć pierwszy raz to robi wychodzi mu jak spod linijki, każdy kamień z poziomicą układa i nie słucha się wcale, że ma być trochę krzywo - mówi, że on krzywo nie potrafi! A ja bym wolała, żeby był taki trochę bardziej naturalistyczny, wrośnięty w ogród, ale już się nie odzywam bo widzę ile pracy i wysiłku go to kosztuje....jak rośliny przyjdą to będzie miodzio
W temacie miodku - świeżutki z Tatowej pasieki Mam tam nawet swojego ula, ale na razie nie jest jeszcze zamieszkany
Urzekające brateczki w różnych kolorach - część samosiejek
tak, to moja rabatka Hania i Martek miały rację, An_tre dobrze opisała - dzięki!
od dołu:
1) bukszpan
2) żurawka Blacberry Jam szt. 7 - super się rozrasta i bardzo się nadaje na każde stanowisko, w słońcu również
3) hosty - miały być Fire&Ice, ja miałam problem z ich dostaniem i kupowałam jakie się udało o białych brzegach (np. Patriot), ale najlepsza będzie właśnie Fire&ice, jeśli tylko uda Ci się je spotkać. Bo właśnie ta biel jest tutaj ważna, z hostami w pełni zielonymi nie będzie takiego efektu
Po bokach jeszcze były brunnery, ale to już dodatek niekonieczny
Pozdrawiam
Witaj Bogusiu dawno nie byłam, ale już jestem na bieżąco; nie wiedziałam, że jest ketmia jednoroczna, mam ale taką wieloletnią i ma zupełnie inny wygląd, a nazwa taka sama
pięknie ci wszystko kwitnie, a do tworzenia sadzonek masz rękę